Ranná káva ako životabudič? Piješ ju v správny čas? Pravdepodobne nie!

Ranná káva

Ranná káva je životabudičom, ktorý nás dokáže prebrať k životu a postaviť na nohy. Kedy sú však jej účinky najlepšie?

Po prebudení každý z nás vyzerá úplne inak. Niekto sa môže zobudiť svieži ako rybička, iným môže trvať, kým sa im podarí rozlepiť oči a vstať z postele. Niekedy aj kvalitný 8-hodinový spánok je nepostačujúci na to, aby sme boli dokonalo oddýchnutí a pripravení na kolotoč pracovných povinností. No našťastie existuje nápoj, ktorý dodáva energiu a dokáže nás prebrať k životu.

Kofeín a pitie kávy

Káva je tým najobľúbenejším nápojom na svete. A verte, v každom kúte sveta chutí inak, pretože každý má svoj spôsob jej prípravy. Okrem toho existujú aj rôzne druhy káv i kávových nápojov - napríklad dalgona káva, bezkofeínová káva, hubová káva a podobne.

A kým niektorí veria, že káva najlepšie účinkuje hneď po zobudení, iní trvajú na tom, že kávu je vhodné dopriať si až niekoľko hodín po zobudení, aby boli jej účinky citeľné. Ako je to z pohľadu vedy? Kedy si dopriať šálku tohto životabudiča?

Odporúčame: Prečo piť kávu každý deň? Je to dobré pre náš organizmus?

kedy piť kávu
Shutterstock®

Kedy je najlepší čas na kávu?

Mnoho ľudí si dopraje šálku kávy hneď po zobudení. No podľa vedcov to nie je ten správny krok. Predpokladá sa totižto, že pitie kávy príliš skoro môže znížiť jej energizujúce účinky. Za všetkým je potrebné hľadať stresový hormón kortizol, ktorý je po prebudení na najvyššej úrovni.

Kortizol reguluje metabolizmus i krvný tlak a najvyššie hodnoty dosahuje 30 až 45 minút po zobudení. Postupne počas dňa jeho hladina v tele klesá. Z tohto dôvodu vedci skúmali, ako práve kortizol ovplyvňuje účinky kofeínu obsiahnutého v káve a kedy je najlepšie dopriať si tento energizujúci nápoj.

Ranná káva ako životabudič - TOTO je ten ideálny čas!

Mnohými štúdiami bolo napokon zistené, že prvú šálku kávy by sme si mali dopriať 3 hodiny po prebudení sa a „vykopaní sa“ z postele. To znamená, že ak pravidelne vstávate o 6 hodine, tak kávu by ste si mali vychutnať najskôr o 9 hodine.

Káva a kortizol

Ďalším dôvodom, prečo rannú šálku kávy odložiť na neskôr je, že kofeín môže zvýšiť hladinu kortizolu. A aj napriek tomu, že kortizol je pre naše telo prospešný, v nadmernom množstve môže spôsobovať zdravotné problémy. 

Dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu v organizme spôsobujú priberanie na hmotnosti, zvyšujú tvorbu akné, dostavujú sa poruchy spánku i únava. Kortizol vo väčšom množstve tiež môže oslabiť imunitný systém. U žien môže byť dokonca príčinou nepravidelnej menštruácie.

Najlepšie účinky kofeínu a kávy

Kofeín a káva sú obľúbenými nápojmi po celom svete a majú množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a pohodu. Tu je niekoľko najlepších účinkov kofeínu a kávy:

  1. Zvýšenie energie a pozornosti: Kofeín je známy svojim stimulujúcim účinkom na centrálnej nervový systém. Po jeho konzumácii sa človek cíti menej unavený a má väčšiu koncentráciu. Pomáha zlepšiť pozornosť a kognitívne funkcie, čo je obzvlášť užitočné pri práci alebo štúdiu.

  2. Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Kofeín môže zlepšiť výkon pri fyzickej aktivite. Zvyšuje hladinu adrenalínu, čo môže pomôcť pri vytrvalostných športoch a cvičení. Mnoho športovcov pred súťažami konzumuje kávu, aby zvýšilo svoju výdrž a silu.

  3. Antioxidačné účinky: Káva je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. To môže prispieť k zníženiu rizika niektorých chorôb, ako sú srdcové ochorenia alebo rakovina.

  4. Zníženie rizika niektorých ochorení: Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kávy môže byť spojená so zníženým rizikom vzniku Parkinsonovej choroby, cukrovky typu 2 a niektorých typov rakoviny, ako je rakovina pečene a prostaty.

  5. Zlepšenie nálady: Kofeín môže mať pozitívny vplyv na psychickú pohodu. Môže znížiť riziko depresie a zlepšiť celkovú náladu. Mnoho ľudí sa cíti šťastnejšie a viac motivované po šálke kávy.

  6. Zvýšenie metabolizmu: Kofeín môže mierne zvýšiť metabolizmus a pomôcť pri spaľovaní tukov. Niektoré štúdie naznačujú, že môže zlepšiť proces obezity a podporiť chudnutie.

  7. Sociálny aspekt: Káva je často spájaná so sociálnymi aktivitami. Kávové dátumy alebo stretnutia s priateľmi pri šálke kávy môžu prispieť k lepším medziľudským vzťahom a celkovému pocitu šťastia.

Samozrejme, je dôležité konzumovať kofeín a kávu s mierou, pretože nadmerná konzumácia môže viesť k nežiaducim účinkom, ako sú nervozita, nespavosť alebo podráždenosť. Rovnako je dobré mať na pamäti individuálne reakcie na kofeín, ktoré sa môžu líšiť. V každom prípade, umiernená konzumácia kávy môže byť prínosom pre vašu duševnú a fyzickú pohodu.

Pozri aj: Káva podľa horoskopu: Aká sa hodí k tvojmu znameniu? Sedí to?

účinky kávy
Shutterstock®

Je vhodné dopriať si kávu aj večer?

Vezmime to aj z druhej strany a pozrime sa na to, kedy je vhodné dopriať si poslednú šálku kávy, aby sme vďaka kofeínu nenarušili svoj spánkový cyklus. Poniektorí z nás majú to šťastie, že večerná šálka kávy ich nijako neovplyvňuje a môžu si ju dopriať kedykoľvek, aj pár minút pred samotným spánkom – na dobrú noc.

Avšak, podľa štúdii môžu stimulačné účinky kofeínu v organizme trvať 3 až 5 hodín. To znamená, že kofeín môže v tele pôsobiť až 5 hodín po vypití kávy – samozrejme, závisí to od organizmu. Štúdiou bolo teda zistené, že poslednú šálku kávy by sme si mali dopriať najneskôr 6 hodín pred spaním, aby nedošlo k narušeniu spánkového režimu.

POZOR aj na riziko ochorení pri nadmernom pití kávy

Káva je obľúbeným nápojom mnohých ľudí po celom svete a jej konzumácia je spojená s rôznymi pozitívnymi účinkami, ako sú zvýšená bdelosť a zlepšená výkonnosť. Avšak, je dôležité si uvedomiť, že nadmerné pitie kávy môže mať aj svoje riziká a môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

  • Jedným z najčastejších negatívnych účinkov nadmerného príjmu kávy je zvýšená úzkosť a nervozita. Kofeín, hlavná účinná látka v káve, je stimulantom, ktorý môže narušiť spánkový cyklus a spôsobiť nespavosť. Chronická nedostatočnosť spánku môže mať ďalekosiahle dopady na celkové zdravie, vrátane oslabeného imunitného systému a zvýšenej náchylnosti k ochoreniam.
  • Ďalším rizikom je zvýšený krvný tlak. U niektorých ľudí môže konzumácia kávy spôsobiť dočasné zvýšenie krvného tlaku, čo môže byť problémom pre tých, ktorí už trpia hypertenziou. Dlhodobý efekt na kardiovaskulárny systém si zaslúži pozornosť, pretože pravidelný nadmerný príjem kofeínu môže prispieť k problémom so srdcom.
  • Okrem toho, nadmerné pitie kávy môže viesť k zažívacím ťažkostiam, ako sú žalúdočné vredy alebo reflux, pretože kofeín môže stimulovať tvorbu žalúdočnej kyseliny. Prirodzene, nie každý reaguje na kofeín rovnako a niektorí ľudia môžu byť citlivejší na jeho účinky.
  • Je tiež dôležité spomenúť, že káva môže ovplyvniť aj absorpciu niektorých minerálov, ako je vápnik alebo železo. Dlhodobá konzumácia v nadmernom množstve môže viesť k nedostatku týchto živín, čo môže mať za následok ďalšie zdravotné problémy.

Vzhľadom na tieto potenciálne riziká je rozumné konzumovať kávu v miernych množstvách. Pre väčšinu dospelých sa odporúča neprekročiť denný príjem 400 mg kofeínu, čo zodpovedá približne štyrom šálkam kávy. Samozrejme, individuálny prah tolerancie sa môže líšiť, a preto by sa každý mal prispôsobiť svojim vlastným potrebám a reakciám na kofeín.

Hoci káva má svoje prínosy, je dôležité mať na pamäti aj možné riziká spojené s nadmernou konzumáciou. S rozumnou mierou a pozornosťou voči svojmu telu môžeme vychutnávať kávu bez zbytočných zdravotných problémov.

Anketa: Riadite sa odporúčaniami alebo si kávu doprajte vždy, keď máte na ňu chuť?

Odpovedalo 19 ľudí

21%
21%
58%
0%

Aktualizované na 29.08.2024

Aktualizovaný článok: 29.08.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
9 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.10.2021 06:49

Zaujímavé informácie.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.10.2021 16:06

dávam si kávu tak hodinu po zobudení

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.10.2021 19:23

Káva ráno musí byť

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.10.2021 21:51

Pijem každé ráno čerstvo zomletu

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.10.2021 08:45

Prvú kávu si dám až po raňajkach

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

04.10.2021 09:44

Kavu si davam 2 hodiny po zobudení

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.10.2021 18:39

káva je legálna droga, už som zažila aj "absťák"

Vaše meno:

Alena Čabáková

Alena Čabáková

05.10.2021 21:30

Veru pozname a niekedy aj ta vona postaci. No to sa uz neda odolat :) zavoniame a telo si pyta ;)))

Ingrid Štefanová

Ingrid Štefanová

04.10.2021 22:10

pijem po ranajkach

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

07.10.2021 10:36

Viem , že po zobudení na lačný žalúdok by sme mali piť niečo očisťujúce, ale často pijem ako prvé kávu. :o) Mám problém zo spánkom, takže posledná káva u mňa je do 15 hodiny.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE