Domáci balkánsky syr z tvarohu? Dva jednoduché spôsoby prípravy!

balkánsky syr

Balkánsky syr je jednou z najobľúbenejších syrov v našich kuchyniach. Jeho slaná a mierne kyselkavá chuť sa skvele hodí do šalátov, pečených jedál, ale aj ako jednoduchá pochúťka k pečivu. 

Originálne sa vyrába z ovčieho alebo kozieho mlieka, ale ak hľadáte domácu alternatívu, výborne ho nahradí tvaroh. V tomto článku sa dozviete, ako si vyrobiť vlastný balkánsky syr z tvarohu a čo všetko k tomu budete potrebovať.

Zaujímavosti o balkánskom syre

Balkánsky syr má bohatú históriu a množstvo zaujímavostí. Pochádza z oblastí Balkánu, kde sa tradične vyrába z ovčieho alebo kozieho mlieka a je známy svojou výraznou slanou chuťou. 

Okrem skvelej chuti ponúka aj zdravotné benefity – obsahuje vysoké množstvo vápnika, bielkovín a prospešných probiotík, ktoré podporujú trávenie a celkové zdravie. Zaujímavosťou je, že v rôznych krajinách sa jeho receptúra líši – často sa do neho pridávajú bylinky a koreniny, čím sa dosahuje jedinečná a originálna chuť.

Prečo si vyrobiť balkánsky syr doma?

Domáca výroba syra má mnoho výhod:

  • Zdravšia alternatíva – neobsahuje konzervačné látky a prídavné chemikálie.
  • Lepšia chuťdomáci syr si môžete upraviť podľa vlastných preferencií.
  • Nižšia cena – vyrobíte si kvalitný syr za zlomok ceny obchodného variantu.

balkánksy syr recept
Freepik.com

Recepty na domáci balkánsky syr

1. Recept na domáci balkánsky syr z tvarohu

Ingrediencie:

  • 500 g tvarohu (ideálne tučnejší a hladký)
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 2 ČL soli (podľa chuti)
  • 1 ČL kyseliny citrónovej (alebo citrónová šťava)
  • 2 PL bieleho jogurtu (voliteľne pre krémovitejšiu textúru)

Postup prípravy balkánskeho syra: Mlieko nalejte do hrnca a na miernom ohni ho zahrievajte, kým nezačne jemne vrieť. Postupne do horúceho mlieka pridávajte tvaroh a dobre premiešajte. Pridajte kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu, ktorá pomôže oddeliť srvátku od pevných častí syra. 

Pridajte soľ a, ak chcete, aj biely jogurt pre lepšiu textúru. Zmes nalejte do sitka vystlaného gázou alebo tenkou bavlnenou utierkou. Nechajte odkvapkať aspoň 1-2 hodiny. Po odkvapkaní srvátky zabaľte syr do utierky, zaťažte ho niečím ťažkým a nechajte lisovať cez noc v chladničke. Hotový syr nakrájajte na kocky a užite si jeho skvelú chuť!

2. Alternatíva: Balkánsky syr v soľnom náleve

Tento recept je jednoduchšia a rýchlejšia alternatíva:

Ingrediencie:

  • 250 g tvrdého tvarohu
  • 1 l vody
  • 50 g soli (množstvo si môžete upraviť podľa chuti)
  • Korenie podľa chuti (napr. oregano, tymian, čierne korenie)

Postup prípravy balkánskeho syra v soľnom náleve: Vodu so soľou priveďte do varu a nechajte vychladnúť. Tvaroh vložte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte vychladnutým nálevom. Syr nechajte v chladničke odležať 4-7 dní, aby sa dobre nasiakol chuťou nálevu. Čím dlhšie zreje, tým bude intenzívnejší.

Ako dochutiť domáci balkánsky syr?

Domáci balkánsky syr si môžete jednoducho dochutiť podľa svojich preferencií. Skvelou voľbou sú vypestované bylinky, ako oregano, bazalka, tymian či rozmarín, ktoré mu dodajú lahodnú arómu a zvýraznia jeho chuť. 

Ak preferujete pikantnejšie jedlá, pridajte rozdrvený cesnak alebo štipku sušeného chilli, čím syr získa príjemný šmrnc. Ďalším skvelým spôsobom je naložiť nakrájané kúsky syra do olivového oleja s bylinkami, vďaka čomu sa jeho chuť ešte viac prehĺbi a získa jemnejšiu, aromatickú textúru.

Tipy na využitie balkánskeho syra v receptoch

Balkánsky syr je mimoriadne univerzálny a môžete ho použiť v rôznych pokrmoch:

  • Grécky šalát – Nakrájaný balkánsky syr skvele doplní kombináciu paradajok, uhoriek, olív a červenej cibule.
  • Zapekané jedlá – Posypte ním cestoviny alebo ho pridajte do zapekanej zeleniny.
  • Plnené papriky – Syr zmiešajte s bylinkami a použite ako plnku do pečených paprík.
  • Syrová nátierka – Rozmixujte ho s kyslou smotanou a cesnakom na lahodnú pomazánku.
  • Omeleta – Pridajte ho do vajíčkovej omelety spolu so špenátom alebo šampiňónmi.
  • Domáca pizza – Balkánsky syr môže byť skvelou alternatívou k mozzarelle na domácej pizzi.
  • Pikantné syrové tyčinky – Nakrájané kúsky balkánskeho syra obaľte v ceste a vysmažte.

Domáci balkánsky syr z tvarohu je jednoduchá a lacná alternatíva ku kupovaným variantom. Môžete si vybrať medzi klasickou metódou s lisovaním alebo rýchlejšou verziou v náleve. 

Navyše, jeho využitie v kuchyni je naozaj široké – od šalátov cez zapekané jedlá až po jednoduché nátierky. Ak chcete experimentovať, skúste pridať bylinky alebo ho naložiť do oleja pre bohatšiu chuť. Skúste si ho pripraviť sami a uvidíte, že domáce potraviny sú vždy tie najlepšie!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.