Lahodné pečené reďkovky: Pridaj balkánsky syr a máš dokonalý šalát

Reďkovky sú chutné v akomkoľvek pokrme. Aj len také čisté sú dokonalé, nakoľko majú zaujímavú jemne sladkú a zároveň aj jemne pikantnú chuť. Stačí ich nakrájať dať na chlebík natretý maslom a o jednoduchú večeru či raňajky je postarané. Poprípade môžete vyskúšať z nich pripraviť reďkovkový šalát, ktorému sa potešia všetci členovia domácnosti.

No ak chcete ochutnať niečo nové, tak hor sa do prípravy pečených reďkoviek, ktoré sú skvelou prílohou k hlavnému jedlu alebo aj samostatne. Je len na vás, či sa do nich vrhnete hneď po vytiahnutí z rúry, alebo si ich naservírujete na tanier a vychutnáte napríklad s grilovaným mäskom, rizotom a pod. Pochutnať si na nich môžete aj v prípade, že vás večer prepadne chuť maškrtiť. Túto zdravšiu pochúťku si pokojne môžete dopriať aj o polnoci – pozor však, aby vám nebolo ťažko, keď si hneď ľahnete do postele. Ako si túto zdravú pochúťku pripraviť? Poďme na to!

Odporúčame aj: Kráľovský šalát z krabích tyčiniek: Na raňajky aj na večeru

reďkovka pečená v rúre

Zdroj: Shutterstock®

Na pečené reďkovky potrebujeme:

  • 2 zväzky červených reďkoviek
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťavu z ½ citróna
  • soľ a mleté čierne korenie
  • petržlenovú vňať

Postup:

  1. Rúru si dáme vyhriať na 200 °C.
  2. Z reďkoviek odstránime listy a odrežeme korienky. Poriadne ich umyjeme a prerežeme na polovicu. Ideálne je nechať reďkovky vyschnúť a až tak preložiť do misky.
  3. V miske reďkovky zmiešame s olejom, očisteným a pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Reďkovky poriadne premiešame, aby sa spojili s olejom a koreninami.
  4. Takto pripravené reďkovky pečieme v rúre 12 až 15 minút.
  5. Po upečení ich pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

TIP: Ešte horúce pečené reďkovky zmiešajte s nakrájaným balkánskym syrom, ktorý sa jemne roztopí. Pozor však na solenie reďkoviek. Radšej ich pred pečením osoľte menej, nakoľko balkánsky syr je pomerne slaný, tak aby ste nemali presolený šalát. Neváhajte tiež pridať vlašské orechy.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
5 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.06.2022 06:31

Rada vyskúšam, vďaka!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.06.2022 22:51

To som netušila, že redkovky sa dajú piecť :-O

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

08.06.2022 13:46

Rád vyskúšam zaujímavý recept

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

08.06.2022 19:10

Práve mi dozrievajú v záhrade reďkovky - skúsim

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2022 14:42

nikdy som o tom nepočula, že sa reďkovky dajú upiecť.... zaujímavé...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE