Reďkovky sú chutné v akomkoľvek pokrme. Aj len také čisté sú dokonalé, nakoľko majú zaujímavú jemne sladkú a zároveň aj jemne pikantnú chuť. Stačí ich nakrájať dať na chlebík natretý maslom a o jednoduchú večeru či raňajky je postarané. Poprípade môžete vyskúšať z nich pripraviť reďkovkový šalát, ktorému sa potešia všetci členovia domácnosti.
No ak chcete ochutnať niečo nové, tak hor sa do prípravy pečených reďkoviek, ktoré sú skvelou prílohou k hlavnému jedlu alebo aj samostatne. Je len na vás, či sa do nich vrhnete hneď po vytiahnutí z rúry, alebo si ich naservírujete na tanier a vychutnáte napríklad s grilovaným mäskom, rizotom a pod. Pochutnať si na nich môžete aj v prípade, že vás večer prepadne chuť maškrtiť. Túto zdravšiu pochúťku si pokojne môžete dopriať aj o polnoci – pozor však, aby vám nebolo ťažko, keď si hneď ľahnete do postele. Ako si túto zdravú pochúťku pripraviť? Poďme na to!
Odporúčame aj: Kráľovský šalát z krabích tyčiniek: Na raňajky aj na večeru
Na pečené reďkovky potrebujeme:
- 2 zväzky červených reďkoviek
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- šťavu z ½ citróna
- soľ a mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať
Postup:
- Rúru si dáme vyhriať na 200 °C.
- Z reďkoviek odstránime listy a odrežeme korienky. Poriadne ich umyjeme a prerežeme na polovicu. Ideálne je nechať reďkovky vyschnúť a až tak preložiť do misky.
- V miske reďkovky zmiešame s olejom, očisteným a pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Reďkovky poriadne premiešame, aby sa spojili s olejom a koreninami.
- Takto pripravené reďkovky pečieme v rúre 12 až 15 minút.
- Po upečení ich pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
TIP: Ešte horúce pečené reďkovky zmiešajte s nakrájaným balkánskym syrom, ktorý sa jemne roztopí. Pozor však na solenie reďkoviek. Radšej ich pred pečením osoľte menej, nakoľko balkánsky syr je pomerne slaný, tak aby ste nemali presolený šalát. Neváhajte tiež pridať vlašské orechy.