Raňajky, tie najdôležitejšie chvíle na začiatku každého dňa, sú oknom do rozmanitých gastronomických preferencií jednotlivcov po celom svete. Niektorí si nevedia ráno predstaviť bez pečiva s nejakou nátierkou, šunkou alebo vajíčkami a zeleninou. Iní dávajú slaným raňajkám skôr stopku a najradšej si vychutnajú sladké raňajky. Do ktorej kategórie patríte vy? Máte jasné preferencie, alebo sa druh vašich raňajok líši v závislosti od aktuálnej nálady?
Ak ste jasným fanúšikom sladučkých dobrôt na raňajky, máme tu dnes niečo pre vás. Pre milovníkov sladkých raňajok je výber naozaj široký. Od tradičných palaciniek s džemom, cez voňavé múčniky a koláčiky, až po zdravšie varianty, ako sú smoothie bowls posypané čerstvým ovocím a orechmi, ovsené kaše alebo trebárs aj celozrnná granola. Ak si však chcete napríklad počas víkendového rána poriadne zamaškrtiť, rozhodne odporúčame vafle!
S receptom na pravé belgické vafle sa podelila na svojich sociálnych sieťach známa moderátorka Miriam Kalisová. Ako uviedla, tieto vafle sú fantasticky chrumkavé na povrchu a úžasne mäkučké vo vnútri. Vychutnať si ich môžete prakticky s hocičím, hoc len posypaným práškovým cukrom. Možno to nie je najrýchlejší recept na raňajky, no verte, že to bude stáť za to. Vyskúšate ich?
Na belgické vafle podľa Miriam Kalisovej potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 325 ml mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- štipka soli
- 3 PL trstinového cukru
- 2 bielky
- 125 g rozpusteného masla
Postup: Z teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Necháme postáť asi 15 minút. Potom kvások nalejeme do múky a pridáme štipku soli. Vymiešame cesto a necháme ho kysnúť asi 50 až 60 minút na teplom mieste.
Do vykysnutého cesta nalejeme roztopené maslo a dobre premiešame. Nakoniec postupne pridáme aj sneh z dvoch bielkov a štipky soli. Zľahka premiešame. Následne naberačkou lejeme cesto na horúce plochy vaflovača a upečieme do chrumkava.
Podávame s ľubovoľnými surovinami – ovocie, džem, čokoládová nátierka, práškový cukor, šľahačka a iné. Alebo môžete vyskúšať mascarpone polevu podľa Miriam Kalisovej. Pripravíme si:
- 1/2 mascarpone
- 1 biely jogurt (alebo kyslá smotana)
- 2 hrste bielej čokolády
Postup: Čokoládu rozpustíme a pridáme mascarpone a jogurt. Dobre premiešame a môžeme podávať s vafľami.
Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/miriam.kalisova