Uvažujete nad tým, aký fantastický koláčik upiecť alebo aký dezert pripraviť na nadchádzajúci víkend, aby ste si ho mohli vychutnať napríklad k poobedňajšej kávičke? Alebo chcete pripraviť nejaké chutné sladké pohostenie pre návštevu? A čo tak skúsiť pripraviť roládu?
Mnohé gazdinky sa roládam skôr vyhýbajú, pretože majú pocit, že je to náročné a zdĺhavé. Je pravdou, že pripraviť roládu trvá dlhšie ako iba obyčajný hrnčekový múčnik. Avšak, výsledok rozhodne stojí za to. A taktiež musíme povedať, že príprava rolády náročná vôbec nie je, práve naopak. Stačí len upiecť cesto, naplniť ho a zatočiť. A perfektný dezert ako z cukrárne je na svete!
Odporúčame vyskúšať napríklad túto bezlepkovú roládu z bielkového cesta s mascarpone plnkou s bielou čokoládou, ktorej chuť doplnia svieže čučoriedky a maliny. S týmto receptom sa na svojich sociálnych sieťach podelila známa moderátorka Kvetka Horváthová. No nevyzerá jej roláda na zahryznutie? Recept na ňu nájdete nižšie a, veru, ju odporúčame vyskúšať!
Na bezlepkovú roládu podľa Kvetky Horváthovej potrebujeme:
- 4 bielky + štipka soli
- 100 g práškového cukru
- 50 g ryžovej múky
- 50 g mandľových lupienkov
- 200 g mascarpone
- 100 g šľahačkovej smotany
- 100 g roztopenej bielej čokolády
- 8 g vanilkového cukru
- 200 g čučoriedok
- 100 g malín
Postup:
Ako prvé si v miske zmiešame bielky, štipku soli a práškový cukor. Následne vyšľaháme sneh, potom pridáme ryžovú múku a ďalej šľaháme. Zmes rozotrieme na plech s papierom na pečenie a uhladíme. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť. Pečieme 15 minút pri teplote 190 °C.
Medzitým si pripravíme plnku. V miske zmiešame mascarpone, šľahačkovú smotanu a vyšľaháme mixérom. Pridáme rozpustenú bielu čokoládu a opäť zašľaháme. Nakoniec prišľaháme vanilkový cukor a primiešame čučoriedky. Z bielkového plátu stiahneme papier na pečenie a navrstvíme naň mascarpone plnku.
Nakoniec poukladáme ešte pár malín a roládu zavinieme. Zabalíme ju do papieru na pečenie a odložíme do chladničky na jednu hodinu. Následne môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/kvetkah