Najlepšie pláže v Poľsku, do ktorých sa okamžite zamiluješ

Najkrajšie poľské pláže

Poľsko je pozoruhodnou európskou destináciou, kde návštevník môže objaviť stáročnú históriu, jedinečnú slovanskú kultúru, výhodne nakúpiť, užiť si zimnú dovolenku na horách a vychutnať si miestnu kuchyňu. Hoci sa poľské pobrežie Baltského mora nachádza v srdci Európy, skrýva skutočne nádherné miesta. Áno, Stredozemné more je nenapodobiteľné, ale uvažovali ste o návšteve Poľska v lete?

Pláže poľského pobrežia vás dostanú svojou atmosférou prímorskych destinácií, kde si môžete vychutnať tú pravú letnú dovolenku. Poľsko tiež ponúka široké piesočnaté pláže, príjemné podnebie a skvele vybavené letoviská. Kam na dovolenku do Poľska k moru? Kde objaviť najlepšie pláže v Poľsku? Kde nájdete najkrajšie pláže? Ktoré sú najlepšie hodnotené poľské pláže?

Neprehliadni: Autom na dovolenku do Talianska: Na TOTO si daj na cestách pozor

Aké je poľské more?

Poľské Baltské more predstavuje výbornú príležitosť pre príjemný letný pobyt. Najkrajšie je na prelome júla a augusta. Nečakajte však azúrovo modré sfarbenie ako má napríklad Jadran alebo Stredozemné more. Voda baltského mora totiž obsahuje menej soli.

Charakteristickou črtou baltského pobrežia je, že takmer všetky pláže sú obklopené krásnymi borovicovými lesmi. Ak vás teda omrzí opaľovanie a plávanie, môžete sa vybrať na prechádzku do prírody. Ak sa rozhodnete tráviť dovolenku na pobreží baltského mora, čakajú na vás malebné široké pláže, kde si každý dovolenkár, malý, starší i ten náročný, príde na svoje.

Kedy sa vybrať na dovolenku pri poľskom mori?

Najlepším obdobím na letnú dovolenku v Poľsku sú letné mesiace jún až august. Napriek tomu, že prímorské letoviská Poľska a poľské pláže sú veľmi rozľahlé, počas hlavnej sezóny, na prelome júla a augusta, sú dosť preplnené. Ak sa chcete vyhnúť nekonečnému čakaniu v rade na občerstvenie alebo hľadaniu vhodného miesta na pláži, v tomto období si radšej letnú dovolenku neplánujte.

Pre spoznávacie zájazdy po Poľsku je ideálny celý rok. V septembri a v októbri je v mestách príjemná teplota vzduchu, takže si do sýtosti môžete vychutnať ich atmosféru. To isté platí i o jarných mesiacoch. Avšak i v decembri má vianočné Poľsko svoje špeciálne čaro a hory zase potešia všetkých milovníkov zimných športov. Ak ste teda Poľsko ešte nenavštívili alebo ste tu nestrávili viac dní, objaviť krásy tejto krajiny určite stojí za to. 

Pozri aj: Najlepšie destinácie pre vegánskych cestovateľov: TIETO by ste mali určite navštíviť!

Poľské pláže
INSTAGRAM/mcquilkinanna

• Pláž Świnoujście

Čarovné mestečko Świnoujście nachádzajúce sa neďaleko nemeckých hraníc sa pýši jednou z najobľúbenejších pláží v Poľsku. Ide o rozľahlú pláž, asi 200 metrov širokú a takmer 10 kilometrov dlhú, tvorenú jemným pieskom. Svinoústie – Mallorca severu, ako aj túto čas Poľska nazývajú, je charakteristické i modrou vlajkou za čistotu pláže, vody a bezpečnosť.

Pláž je dobre vybavená a vyniká najmä ponukou vodných športov. Keďže vietor a vlny sú tu častým fenoménom, medzi populárne aktivity patrí kitesurfing. Najznámejšou pamiatkou je veterný mlyn Stawa Młyny a ak chcete preskúmať okolie, vyberte sa loďou na neďaleké ostrovy.

Pláže v Poľsku
INSTAGRAM/agnieszka_cm

• Pláž Debki

Táto pláž v Poľsku patrí medzi veľmi veľké, takže vždy si tu nájdete miesto na ležanie a oddych. Ak ste na dovolenke s deťmi, vyhnite sa izolovaným zákutiam, pretože pláž Debki patrí medzi obľúbené aj medzi nudistami. Nájdete tu tiež veľa možností trávenia času a niekoľko stravovacích zariadení.

Kde sú najlepšie pláže v Poľsku
INSTAGRAM/ruta.dubeikaite

• Pláž Jurata

Pláž Jurata v rovnomennom meste je atraktívnou plážou na konci Gdanského zálivu. Hoci je táto piesočnatá pláž veľmi populárna, je dostatočne veľká na to, aby ste si tu užili príjemnú dovolenku pri mori bez toho, aby ste sa museli tlačiť medzi lehátkami a slnečníkmi.

Na rozdiel od niektorých iných poľských pláží je teplota vody vyššia a vlny tu nie sú veľmi časté. Pláž je dobre vybavená, preto vhodná aj pre rodiny s deťmi. Jemný piesok, biele piesočné duny a krištáľovo čisté more návštevníkom pripomína tropické pláže. Keďže na pláži nie je tieň, dovolenkári sa môžu pred slnkom skryť v jednom z mnohých barov a reštaurácií v okolí.

Pláže v Poľsku
INSTAGRAM/s_v_o_p

• Pláž Krynica Morska

Krynica Morska je najobľúbenejšou plážou a hlavným turistickým cieľom neďaleko Gdanska. Na pláži je mäkký piesok, ktorý sa tiahne na míle ďaleko a množstvo barov, reštaurácií a možností ubytovania. Ide o rodinnú pláž s pozvoľným vstupom do mora, ktorá je najmä počas hlavnej sezóny veľmi preplnená. Ak túžite po pokojnejšej dovolenke, radšej sa vrcholu sezóny vyhnite.

Zaujme Ťa: Najlepšie glampingové lokality v Chorvátsku 2024: luxusný kemping pre nezabudnuteľnú dovolenku

Najlepšie pláže v Poľsku
INSTAGRAM/miedo.al.viento

• Pláž Kolobrzeg

Hlavná pláž v historickom mestečku Kolobrzeg sa nachádza veľmi blízko centra mesta, a preto je ľahko dostupná. Čistá piesočná pláž je veľmi priestranná, takže si každý nájde miesto aj napriek davom, ktoré sem prichádzajú za slnkom a oddychom.

Letovisko Kolobrzeg ponúka i príjemnú promenádu s barmi, kde sa môžete osviežiť. Vďaka plytkej vode a miernemu zostupu je pláž vhodná aj pre deti. Poľské baltské more si s radosťou môžu užiť aj páry počas romantickej dovolenky, ale aj dovolenkári uprednostňujúci sólo cestovanie.

Najkrajšie pláže v Poľsku
INSTAGRAM/thejacktempesta 

• Pláž Jelitkowo

Táto pláž sa nachádza v Gdansku južne od pláže Sopot a je rovnako piesočnatá a malebná. Návštevníci si obľúbili túto pláž pre jej čistotu, prístup k vybaveniu, mäkký piesok a neďaleké reštaurácie. Ak pôjdete smerom k južnému okraju pláže, môžete navštíviť bezplatné mólo Brzeźnie, z ktorého je krásny výhľad na more. Môžete sa tiež prejsť po zalesnenej oáze parku prezidenta Ronalda Reagana, ktorá sa nachádza len pár krokov od pláže a je plná ihrísk, športovísk, chodníkov a miest na oddych.

Dovolenka v Poľsku
INSTAGRAM/pawel.szczupak 

• Pláž Dziwnów

Pláž Dziwnów je tichá malá pláž, ktorá sa nachádza v malom poľskom prímorskom mestečku Dziwnów (Letovisko Dziwnówek), kúsok od nemeckých hraníc. Kvôli svojej odľahlej polohe nie je táto pláž navštevovaná ani zďaleka tak často ako ostatné obľúbené pláže. Nie je však o nič menej krásna. 

Pláž Dziwnów je úžasná na sledovanie západu slnka nad morom a relaxáciu. K dispozícii je tiež promenáda, po ktorej sa môžete poprechádzať a zároveň si vychutnať výhľad, a ďalšie vybavenie dostupné v iných väčších plážových mestách. Ak si chcete oddýchnuť od pláže, zúčastnite sa plavby na pirátskej lodi.

Aké ďalšie pláže Poľska stoja za návštevu?

  • Pláž Stogi

Jedna z najširších poľských pláži.

  • Pláže v Sopote (Letovisko Sopoty)

Nájdete tu najdlhšie drevené mólo v Európe s vyhliadkovou plošinou.

  • Pláž Łeba (Letovisko Łeba)

Jedna z najrozľahlejších pieskových pláží obklopených lesmi a dunami.

  • Pláž Ustka 

Raj lovcov jantáru.

  • Pláž Hel 

Vhodná najmä pre milovníkov windsurfingu a kitesurfingu.

  • Pláž Miedzyzdroje (Letovisko Miedzyzdroje)

Obľúbená pláž ležiaca na ostrove Wolin neďaleko národného parku.

  • Pláž Gdynia Orłowo 

Malebná pláž na severe Poľska.

  • Pláž Rowy Beach

Veľmi obľúbená pláž Rowy Beach - krásna pláž v prímorskej dedinke Rowy medzi borovicovými lesmi.

Ak sa vyberiete na letnú dovolenku do Poľska, nevychajte ani poloostrov Hel. Nájdete tu dlhé piesočné pláže, ktorých brehy obmývajú Baltské more a Pucký záliv, cyklotrasy, záchrannú stanicu pre tulene či Múzeum morského rybárstva. Do mestečka Hel sa dá dostať trajektom, ktorý vychádza z Gdansku, alebo autom cez Władysławowo.



1 komentár
Andrea Hazuchová

Andrea Hazuchová

30.08.2023 10:00

Vďaka za radu.
Sem sa určite vyberiem s rodinkou.
Nie je to tak ani daleko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE