Prvá pomoc na vyrážky – tipy na domáce a prírodné recepty, ktoré pomôžu

ako ošetriť vyrážky

Nepríjemné, zapálené a bolestivé prekvapenie na ráno. V najlepšom prípade na brade, v tom najhoršom v strede čela. Nemusíte mať pred sebou dôležité stretnutie, stačí obyčajný deň voľna, ktorý vám nečakaná vyrážka dokáže znepríjemniť. Vyrážky môžu byť frustrujúce nielen kvôli ich vzhľadu, ale aj kvôli bolesti a zápalu, ktoré so sebou prinášajú. Hoci sa zdá, že vyrážka sa objaví v tom najnevhodnejšom čase, existujú spôsoby, ako s týmto problémom rýchlo a efektívne bojovať.

V mnohých prípadoch sa dá zápal zmierniť a hojenie urýchliť pomocou jednoduchých domácich prostriedkov, ktoré má väčšina z nás bežne po ruke. Tieto metódy môžu výrazne znížiť nepríjemné príznaky, ak sa aplikujú včas a pravidelne. Znalosť toho, čo môžete urobiť, aby ste zmiernili zápal a podporili rýchlejšie hojenie, vám môže priniesť úľavu a pomôcť zvládnuť situáciu s minimálnymi komplikáciami. Pri správnej starostlivosti a pozornosti sa dokonca môže podariť vyrážku zvládnuť tak, aby bola čo najmenej viditeľná a bolestivá.

Čo s vyrážkami rozhodne nerobiť?

Nevytláčať! Zlaté pravidlo, ktoré vám do hlavy vtĺkala už vaša mama a babička. A veru mali pravdu. Nie je nič horšie, ako sa snažiť bolestivý zápal z tváre odstrániť mechanicky. Najhoršie holými rukami. Nielen, že si zápal môžete roznieť na ďalšie miesta, ale do ranky sa môže dostať infekcia a hojenie vyrážky sa tak predĺži. Jednoducho sa nepozerajte do zrkadla, ak to má pomôcť. Počkajte, kým vyrážka sama zmizne alebo bude pripravená na to, aby sa mohla vytlačiť.

Okrem toho neaplikujte teplo. Teplo môže zhoršiť zápal a zvýšiť začervenanie vyrážky. Namiesto toho by ste mali zvoliť chladivý obklad, ktorý zmierni opuch a podráždenie. Nedotýkajte sa tváre príliš často. Časté dotýkanie sa tváre môže prenášať baktérie a oleje z rúk na pokožku, čo môže zhoršiť stav vyrážok.

Odporúčame prečítať: 10 vecí, na ktoré by Škorpión nemal dopustiť

Nič nevytláčajte
Shutterstock®

Domáce prostriedky na liečbu akné a vyrážok:

1. Bylinky proti akné – skvelé na hojenie rán

Poznáte najlepšie bylinky proti akné? A čo trebárs Aloe vera? Ak patríte medzi nedočkavcov, ktorí novovzniknutý kozmetický problém musia odstrániť hneď, obráťte sa na prírodu. Protizápalové účinky má napríklad repík lekársky, nechtík lekársky, harmanček alebo aj spomínané Aloe vera. Ak tieto bylinky pestujete, máte výhodu. Ak nie, nezúfajte. Postačí aj čajová zmes.

Ak vrecúško harmančekového čaju zalejete trochou vriacej vody a necháte hodinu vylúhovať, docielite tak silný bylinkový vývar. Keď bude čaj vychladený, namočte doň vatový tampónik a prikladajte si ho na zapálené miesto. Môžete to opakovať aj niekoľkokrát denne. Zápal by mal ustúpiť a vyrážka sa začne rýchlejšie vysúšať. 

Odporúčame prečítať: Káva nie iba lahodný nápoj

Bylinky
Shutterstock®

2. Domáce recepty proti akné z kuchyne

Ak chcete zmierniť opuch, zamerajte svoju pozornosť na mrazničku. Možno by ste v nej našli hrášok alebo hranolčeky. Zmrazenú potravinu zabaľte do čistej utierky a priložte na opuchnuté miesto. Veľmi rýchly, avšak asi aj najbolestivejší spôsob, ako sa čo najúčinnejšie zbaviť vyrážok, je vysušiť a vydezinfikovať ich. A doma to zvládne alkohol.

Ak sa vo vašej zásobe pre hostí nachádza domáca pálenka či vodka, zatnite zuby, navlhčite vatový tampónik a vydržte to! Ak však nájdete iba fľašu bieleho vína, skúste sa pozrieť na alpu v lekárničke. Poslúži rovnako. O čosi viac prírodným, ale taktiež účinným ekvivalentom môže byť aj pomaranč alebo citrón.

Postačí, ak si odrežete koliesko čerstvého citrónu a priložíte si ho na zapálené miesto. Alebo ho môžete jednoducho odšťaviť a vatičkou do učí si vyrážku pravidelne potierať.

Odporúčame prečítať: 3 veci, ktoré si na vás muž pravdepodobne nevšimne

Kuchyňa
Shutterstock®

3. Babské rady na vyrážky

Aké ďalšie babské rady na akné poznáte? Hovorili vám to už kamošky v siedmej triede, vyskúšali ste to, nepomohlo to, ale stále lepší pocit, ako iba smutne hľadieť na bolestivú ,,okrasu“ na tvári. O aspiríne, zubnej paste alebo sóde bikarbóne už asi počuli všetci. Všetky tri varianty by mali podľa šíriteľov tejto rady pomôcť vysušiť vyrážku a zmenšiť jej zápal. Či to však skutočne pomôže, posúďte sami.

 Ďalší pomocníci na boj proti akné:

  • Med a škorica: Med má prirodzené antibakteriálne vlastnosti a škorica je protizápalová. Zmiešajte lyžičku medu s trochou škorice a naneste na vyrážku. Nechajte pôsobiť 10-15 minút a potom opláchnite. Táto kombinácia môže pomôcť v boji proti vzniku akné tým, že zabráni rastu baktérií spôsobujúcich akné.
  • Olej z čajovníka: Olej z čajovníka je známy svojimi silnými antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. Malé množstvo oleja môžete naniesť priamo na vyrážku pomocou vatového tampónika, čím podporíte rýchlejšiu lokálnu liečbu akné.
  • Ovsená kaša: Mletá ovsená kaša zmiešaná s vodou vytvorí pastu, ktorá môže pomôcť upokojiť podráždenú pokožku a zmierniť zápal. Tento spôsob môže byť užitočný ako súčasť vašej rutiny na čistenie pleti, čím znížite riziko vzniku nových vyrážok.
  • Kokosový olej a olivový olej: Tieto oleje môžu byť použité na jemnú hydratáciu pleti, čo je dôležité pre hojenie pokožky. Kokosový olej má navyše antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti baktériám spôsobujúcim akné.
  • Kurkumová pasta: Kurkuma má silné protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Zmiešajte ju s vodou alebo medom a aplikujte na vyrážky. Nechajte pôsobiť 10-15 minút a potom opláchnite.
  • Uhorkový obklad: Uhorka má chladivé a upokojujúce účinky. Priložte plátky uhorky na vyrážky, aby ste zmiernili začervenanie a podráždenie.
  • Jablčný ocot: Riedený jablčný ocot môže pôsobiť ako tonikum, ktoré pomáha vyrovnávať pH pokožky a znižovať zápal. Naneste ho na pleť vatovým tampónikom.

Článok aktualizovaný 1.9.2024

Aktualizovaný článok: 01.09.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.11.2016 18:22

vyrážky sú moja slabosť, vždy sa mi vyhodia v najnevhodnejšom čase

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.11.2016 21:52

všetko dobré rady

Vaše meno:

pomocník

pomocník

07.11.2016 05:36

priložte,napoly prekrojený strúčik cesnaku na 15 sekúnd,alebo aj prekrojená cibula pomôže.

Vaše meno:

Marcela Mantičová

Marcela Mantičová

03.12.2016 18:33

Tieto rady by si mala prečítať moja známa...:-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE