Zdravá a žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť

Príčinou problémovej pokožky môže byť dedičnosť a stres. Vo väčšine prípadov je vaša pokožka odrazom toho, čo jete.

 

Správne stravovanie a dostatočný prísun tekutín sú garanciou zdravej a žiarivej pokožky. Dobre živená pleť má zdravé bunky, ktoré pomáhajú pri jej obnove a regenerácii. 

Zmeny na jej povrchu patria medzi prvé signalizátory nedostatku vitamínov v tele. 

 

Dôležité je zamerať sa na potraviny červenej, oranžovej, žltej a zelenej farby. Ako upraviť svoj jedálniček tak, aby sme vďaka prijímanej potrave zároveň skrášľovali svoju pleť? Vybrali sme pre vás niekoľko zástupcov z každej farby, vďaka ktorým budete žiariť nielen zvonka, ale aj zvnútra.

 

Odporúčame prečítať: Lahodné recepty na chia puding, ktoré uspokoja vaše chuťové bunky

Potravinami k zdravšej a žiarivejšej pleti

Zdroj: Shutterstock®

Granátové jablko

 

Vďaka vysokému podielu antioxidantov zmierňuje granátové jablko následky starnutia, intenzívne regeneruje pokožku a stimuluje obnovu buniek. Taktiež pomáha proti chudokrvnosti, upravuje trávenie, prečisťuje organizmus a znižuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia a rakoviny. Celkovo granátové jablko obsahuje vodu, bielkoviny, draslík, fosfor, horčík, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú, mangán, meď, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, sacharidy, selén, tuk, vitamíny B, C, E, vlákninu, zinok a železo.  

 

 

Čerešne

 

Obsahujú prírodné antioxidanty, minerálne látky, vitamíny A,B, E, P a vitamín C stimulujúci kolagén, ktorý udržuje vašu pokožku mladistvú, napnutú a žiariacu. V čerešňovej dužine sa nachádza aj melatonín, ktorý pokožku chráni pred škodlivým UV žiarením. Čerešne sú dobrým pomocníkom pri chudnutí, keďže obsahujú 80 % vody a aktívne látky, nápomocné pri neutralizácii mastných zložiek potravy, ktoré nedovolia tukom preniknúť do vášho tela.

 

 

Paradajky

 

Paradajky sú zdrojom veľmi silného antioxidantu - selénu, ktorý, podľa niekoľkých vedeckých štúdií, pomáha bojovať proti rakovine, poškodeniam zo slnka, stareckým škvrnám, mastnej a aknóznej pleti. Sú nápomocnými aj pri spomaľovaní starnutia, draslík zabezpečuje močopudný účinok a obsiahnutý karotín podporuje funkciu mozgu. Takisto pomáhajú udržovať vlasy zdravé, lesklé a bez lupín. Stačí si jednoducho do vlasov votrieť paradajkovú šťavu, nechať pôsobiť aspoň päť minút a následne vymyť.

 

Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Namixujte si pleťový píling pre mastnú pokožku

Zdravá žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť

Zdroj: Shutterstock®

Dyňa

 

Okrem lahodnej a sladkej chuti je dyňa zdrojom výživných látok a vitamínov A a E, vhodných pre ochranu špeciálne citlivej pokožky. Môžete ju konzumovať pečenú alebo vo forme tekvicového pyré. Ak si z nej chcete pripraviť masku, stačia vám dve lyžice uvarenej tekvice, ktoré zmiešate s kávovou lyžičkou medu. Pri suchej pokožke pridajte malé množstvo šľahačky a pri mastnej pokožke tváre primiešajte do zmesi jablkovú šťavu. Masku necháme pôsobiť 10 minút a opláchneme vlažnou vodou.

 

Odporúčame prečítať:  Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami

 

 

Mrkva

 

Mrkva je potravou nielen pre oči, ale aj pre pokožku. Obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A (retinol), ďalej vitamíny B, C, D a ktoré predchádzajú starnutiu a podporujú kolagén. Mrkva je plná vlákniny, minerálov, stopových prvkov a pomáha proti starnutiu, pri prevencii rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení, prečisťuje telo, zabezpečuje zdravú žiariacu pokožku, zuby a ďasná. Dobrým spôsobom prijímania jej výživných látok je pitie mrkvovej šťavy, ktorá má vplyv na vláčnosť kože, avšak, pri vyššej konzumácii môže dodávať pleti oranžové zafarbenie. Pri pridaní niekoľkých kvapiek kvalitného rastlinného oleja sa účinné látky zo šťavy lepšie uvoľňujú.

 

 

Kurkuma

 

Aktívna zložka kurkumín má antioxidačné vlastnosti a protizápalový účinok, je dobrá na zuby, prečisťuje organizmus a úspešne sa používa pri liečbe rakoviny. Pokožke dodáva pocit jemnosti a hebkosti a údajne, dokonca pri jej pridávaní do kúpeľa znižuje rast ochlpenia. Ak chcete svojej pokožke dodať zdravý lesk, zmiešajte kurkumu s vodou a trochou olivového oleja, ktoré vám vytvoria pastu. Tú aplikujte na tvár a dekolt. Zmes necháme chvíľku pôsobiť a opláchneme vlažnou vodou. Okrem toho, že je aj výbornou ingredienciou pri príprave jedál, má kurmuma bieliaci účinok na zuby, upokojuje žalúdočné problémy, opuchy a zápaly kĺbov. Ak vás trápia lupiny, zmiešajte lyžičku kurkumy s jojobovým, kokosovým alebo olivovým olejom, naneste zmes na vlasy a pokožku hlavy a nechajte pôsobiť 15 minút. Následne vlasy opláchnite a umyte ako zvyčajne.

 

Odporúčame prečítať: Chutný recept na tekvicový cheesecake

Zdravá žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť

Zdroj: Shutterstock®

Vlašské orechy

 

Vlašské orechy sú bohaté na vitamíny B, E, D a betakarotén, minerálne látky ako selén, horčík, železo a mangán. V správnom množstve sú považované za výbornú náhradu mäsových a mliečnych bielkovín, stimulujú krvný obeh, podporujú imunitu. Okrem toho, že sú dobré pre srdce, mozog a iné orgány, obsiahnuté antioxidanty v oleji z vlašských orechov spomaľujú proces starnutia, omladzujú a detoxikujú. Pri výrobe pleťovej masky si dôkladne rozdrťte dva vlašské orechy a zmiešajte ich s čajovou lyžičkou medu. Jemne vmasírujeme do pokožky a necháme pôsobiť 10 minút. Následne pleť opláchneme vlažnou vodou.

 

Odporúčame prečítať:  Zväčšenie očí jediným trikom? Žiaden problém!

 

 

Čučoriedky

 

Sladké čučoriedky sú zdrojom vitamínu A, B a C, ktoré posilňujú imunitu a pomáhajú pri prevencii nachladnutia a infekčných ochorení. Antioxidanty z vitamínu E pomáhajú zabraňovať vzniku rakovinotvorných buniek, draslík odvádza z tela prebytočnú vodu, čím pomáha odstraňovať opuchy, horčík zabezpečuje zdravé zuby a podporuje správnu funkciu svalov. Unavenú pleť jednoducho vzpružíte doma vyrobenou čučoriedkovou maskou. Na hladkú kašu vymiešame hrsť čučoriedok s dvomi polievkovými lyžicami nízkotučného jogurtu a lyžičkou medu. Masku necháme pôsobiť na pokožke približne 10 minút a opláchneme vlažnou vodou.

 

 

Horká čokoláda

 

Endofíny obsiahnuté v tmavej čokoláde nám dodávajú pocit šťastia a horčík nám pomáha pri zvládaní stresu a redukcii únavy. Ale to nie sú jediné benefity tmavej čokolády. Kakao, čiže 100% tmavá čokoláda, má antioxidačné účinky a je bohaté na flavonoidy, ktoré umožňujú telu bojovať proti vplyvu času a najmä proti vráskam. Viac o benefitoch tmavej čokolády sa dočítate na: Je čokoláda zdravá? 8 dôvodov, prečo ju jesť.

 

Zdravá žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť

Zdroj: Shutterstock®

Avokádo

 

Avokádo a olej z jeho semien má vysoký obsah antioxidantov ako alfa a betakarotén, luteín, omega 3 mastných kyselín a vitamínov C a E, vďaka čomu pleť vyživuje a chráni. Je výborným pomocníkom v boji so suchou pokožkou a vráskami. Pre postup výroby hydratačnej masky na vlasy, pleť a protivráskovej očnej kúry si prečítajte Beauty recepty: Avokádom na suché vlasy, pokožku a vrásky.

 

 

Tmavá listová zelenina

 

Špenát, brokolica, kapusta, kel či šalát sú vynikajúcim zdrojom enzýmov, flavonoidov, listovej kyseliny a vlákniny. Obsiahnuté vitamíny A, C, železo a vápnik sú potrebné pri produkcii kožného mazu, ktorý prirodzene udržiava pokožku a vlasy. 

 

 

Uhorka

 

Klasická šalátová uhorka má nielen dobrú chuť a pomáha nám chudnúť. Skladá sa skoro až z 95% vody, ale obsahuje zároveň aj dôležité vitamíny C, A, B, enzýmy a stopové prvky. Má upokojujúce účinky na pokožku a vďaka obsahu draslíka zmenšuje prípadné opuchy. Okrem toho pomáha kĺbom, väzivu a zlepšuje reumatické ťažkosti. Uhorka vašu pleť vyčistí a vyhladí. Známy je taktiež jej bieliaci účinok. Ak vás trápia pehy, môžete ich potlačiť pomocou nastrúhanej uhorky alebo šťavy, ktorú aplikujete na dané miesta. Vďaka mierne sťahujúcemu účinku je mimoriadne vhodná aj pre mastnú pleť. Pre osvieženie pleti si jednoducho nastrúhajte trochu uhorky a zmiešajte v mlieku.

 

Odporúčame prečítať: Spánkom ku kráse: 6 jednoduchých tipov, ako sa zdravo a lepšie vyspať

Zdravá žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.04.2016 07:38

toto su potraviny, ktore mame doma velmi radi a casto ich kozumujeme, kurkuma hviezdi na poprednom mieste, pridavam ju vsade, kde sa da, ...

Vaše meno:

Julius Nagy

Julius Nagy

15.04.2016 16:58

Este sa musim naucit jest zdravsiu horku cokoladu... ostatne zdrave veci si veru dam skoro kazdy den

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

16.04.2016 05:56

skoro všetko sa objavuje v našom jedálničku akurát 70 % čok. to je už strop

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

02.06.2016 14:23

Milujem ovocie a zeleninu.. a týmto sa tiež nevyhýbam.. Aspoň budem mať alibi, keď bude priateľ zase mrnčať, že chce niečo nezdravé :D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.