Daj zbohom vráskam! Tieto potraviny podporujúce kolagén ti pomôžu!

Po čom ženy túžia? Okrem lásky od dobrého muža, krásnych lodičiek, poslušných detí či rozprávkového domu, to je aj večná mladosť. Je dosiahnuteľná alebo ide iba o zbožné prianie, ktoré okrem plastického chirurga nedokáže splniť nikto iný? Pozor milé dámy, máme pre vás úžasnú novinku! Krásnu a mladú pleť, bez zbytočných vrások, si môžete „vytvoriť“ aj vy samy a to z pohodlia domova.

Kolagén je látka, ktorá sa nachádza v našom tele a je hlavným hrdinom v boji proti vráskam či bolestivým kĺbom. Poznáme 8 potravín, ktoré vám ho prirodzenou cestou doplnia a postarajú sa o vašu krásnu pokožku. Odhaľte recept na večnú krásu! 

Keď sa kolagén prestane tvoriť...

Kolagén patrí medzi bielkoviny, ktoré sa vyskytujú v tkanivách a tvoria podpornú vrstvu. Podieľa sa na tvare, pružnosti a pevnosti jednotlivých buniek pokožky, vďaka čomu máme pleť vypnutú a bez vrások. S pokročilým vekom, tak ako to je so všetkým v našom tele, klesá jeho tvorba, čo sa prejaví vznikom prvých vrások. Je prirodzené, že u niektorých tento dej nastane po tridsiatke a u niektorých až tesne po päťdesiatke. Každá sme iná a hlavne každá z nás sa inak stará o svoje telo aj o svoju pokožku.

Dôvod, pre ktorý mnohé ženy podstupujú vyhladzovanie vrások, je jednoduchý – je to najrýchlejšia cesta ku krásnej pokožke, pretože akonáhle sa spomalí tvorba kolagénu, nedá sa žiadnym iným spôsobom urýchliť či dokonca obnoviť. Kolagén tak musíme do tela dostávať iba pomocou stravy. Spomalenie tvorby kolagénu začína väčšinou okolo 25-tky a práve to by malo byť obdobie, kedy intenzívne začneme prijímať potraviny, z ktorých si telo dokáže vytvoriť kolagén a dopĺňať ho tam, kde chýba. Zaujímavosťou je, že chýbajúci kolagén si môžete všimnúť aj na nechtoch a vlasoch, v ktorých sa taktiež nachádza.

Zaujme ťa: Vieš, čo je vitiligo? Zisti viac o tomto kožnom ochorení!

kedy vznikajú vrásky

Zdroj: Shutterstock®

Starnutie pokožky nesúvisí iba s vekom

Okrem veku sa na spomaľovaní tvorby kolagénu podieľajú aj negatívne faktory, za ktoré si väčšinou môžeme sami. Za urýchlenie procesu starnutia pokožky môžu hormonálne zmeny, slnko, dehydratácia, drogy a lieky, fajčenie, prepracovanosť, nedostatok živín, stres, črevné ťažkosti a mnohé ďalšie. Neustále naháňanie, stres, málo spánku, veľa práce a nevyvážená strava sú jasným predpokladom na to, že budete mať vrások viac, ako vaše rovesníčky, ktoré majú pokojnejší spôsob života.

Ak neviete niektorú z týchto vecí zmeniť, poprípade ani zmena nepomáha, vyskúšajte pridať aspoň jednu z týchto látok do svojho jedálnička. Klasickým „liekom“ na vrásky je vitamín C, ktorý sa nachádza vo väčšine ovocia aj zeleniny a antioxidanty, ktoré sa v nich tiež nachádzajú. A to nie je všetko, toto je ďalších 8 potravín, vďaka ktorým si prirodzene zvýšite tvorbu kolagénu!

potraviny podporujúce tvorbu kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Tieto potraviny podporia tvorbu kolagénu:

  • Vitamíny. Nielen vitamín C je dobrý priateľ našej pokožky, ale takmer všetky vitamíny. Avšak kľúčové je céčko, ktoré sa priamo podieľa na tvorbe kolagénu. Najviac ho obsahujú pomaranče, paprika, jahody, brokolica, paradajky a kapusta. Najlepšie urobíte, ak ich zjete surové, pretože tak prijmete vyššie množstvo vitamínu. Aj vitamíny zo skupiny B a E sa podieľajú na produkcii kolagénu. Silný vplyv má aj vitamín A, ktorý by ste si mali aplikovať priamo na pokožku za pomoci krému či séra.  

  • Fytoestrogény. Estrogén je pre tvorbu kolagénu mimoriadne dôležitý a jeho produkcia vekom prirodzene klesá, rovnako ako to je pri kolagéne. Doplniť si ho do tela môžete vďaka niektorým rastlinám, ktoré obsahujú fytoestrogén. Sú to napríklad sójové bôby a výrobky z nich, otruby, hrach, fazuľa, ľanové semienka, lucerna a kel. Vďaka dostatočnému množstvu estrogénu sa spomalí strata kolagénu.

  • Želatína. Poznáme ju hlavne my ženy z kuchyne, no nejde o nič iné, než o tepelne upravený kolagén. Je preto jasné, že práve ona je vhodným pomocníkom na vyhladenie vrások, ale i na iné trápenia. Konzumáciou želatíny sa vám nielen doplní chýbajúci kolagén v pokožke, ale aj v kĺboch a chrupavkách. Získať ju môžete jednoducho – vývarom z kostí a chrupaviek.  Spolu so želatínou sa odporúča konzumovať aj morský kolagén, ktorý je trošku drahším doplnkom, ale dokonalo nahradí chýbajúci kolagén a navyše vedie k obnove buniek.

  • Katechín. Ten sa nachádza v čajoch, ako je zelený či biely, ktoré sú známe svojím omladzujúcim účinkom na pleť a navyše dokážu chrániť aj tkanivá. Katechín je silný antioxidant, ktorého najviac nájdete v zelenom čaji. Dokáže chrániť bunky pred voľnými radikálmi a tým aj bráni akémukoľvek poškodeniu pleti.

na čo je dobrá želatína

Zdroj: Shutterstock®

  • Organická srvátka. Pomerne zaujímavé zistenie o srvátke viedlo k tomu, že je uznávaným urýchľovačom produkcie kolagénu. A samozrejme odporúča sa jesť práve tá organická, ktorá neobsahuje žiadne neželané chemikálie.

  • L-arginín. Práve táto aminokyselina je mimoriadne užitočná pri hojení rán a nie je preto žiadnym prekvapením, že dokáže pozitívne ovplyvniť aj tvorbu kolagénu. Vplýva priamo na jeho produkciu v koži. Nájdete ju v sezamových semenách, šošovici aj v morských plodoch či špenáte.

  • Omega-3 mastné kyseliny. Majú podobnú funkciu ako kolagén - udržiavajú pokožku pevnú a pružnú. Je preto vhodné neustále si dopĺňať ich do tela, i kvôli ďalším účinkom, ktoré majú na naše telo. Bohatým zdrojom sú ryby a olej z ľanových semienok.

  • Luteín. Je ďalším silným antioxidantom, ktorý dokáže ochrániť naše telo pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, čím v konečnom dôsledku chráni aj našu pokožku. Navyše pôsobí veľmi priaznivo na naše oči, ktoré chráni pred dopadajúcim UV svetlom. Nájdete ho skoro v každej zelenej zelenine, v mrkve, v pistáciách, v uvarenom vajci a hrachu.

Musíš vidieť: Olej života: Aké účinky má Inca Inchii na našu pleť?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.09.2018 06:41

Výborný článok!

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.09.2018 12:39

dobré vedieť

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.09.2018 21:13

Snažím sa konzumovat tieto potraviny z každého troška

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

22.09.2018 22:27

Skvelý článok, veľa som si z neho vzala a určite aj mnohé vyskúšam ... ĎAKUJEM

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

23.09.2018 14:00

o niektorých som aj vedela, no aj som sa dozvedela niečo nové :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.09.2018 16:24

takže zasa pestrá zdravá strava a životný štýl

Vaše meno:

Lenka Piovarciova

Lenka Piovarciova

27.09.2018 07:40

dobry clanok

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

27.09.2018 17:04

Luteín beriem kvôli očiam, ale ten nápad so želatínou sa mi páči :)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

11.11.2018 22:57

no niektore veci v jedalnicku mam... :)

Vaše meno:

Brenda Bolibruchová

Brenda Bolibruchová

26.02.2019 11:21

ja si ho dopĺňam sem tam so špíkom a malinami a cez rok pravidelne na ráno pohár s collalloc-om

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.