Mliečna pochúťka ako liek: Tvaroh a jeho účinok na zdravie a krásu

Jemný, hrudkovitý, nízkotučný, plnotučný,... kto by ho nemal rád? Často po ňom siahajú športovci či kulturisti a čo ste možno nevedeli, vytrávi vám, v porovnaní napríklad s mäsom, pomaly, ale mimoriadne ľahko. To znamená, že vás zasýti na dlhú dobu, ale váš žalúdok nijako nezaťaží. Obsahuje len minimum kalórií a pokiaľ ide o jeho využitie v domácnosti, poslúži vám nielen v kuchyni (naslano, nasladko, k zemiakom aj do koláčov), ale nápomocný vám bude aj v kúpeľni, v podobe skrášľujúcich zábalov na pleť.

Tvaroh a jeho účinok na zdravie a krásu – to je to, na čo sa dnes pozrieme detailnejšie. Nenechajte si to ujsť!

Čo obsahuje a ako nám prospieva?

Tvaroh je bohatý na vápnik (ten naozaj vo vysokom množstve), draslík, horčík, mangán, zinok, meď, železo, cholín a selén, ale aj na vitamíny A, B (B6, B12), C, D a E. V tvarohu sa nachádzajú aj omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny. Pomôže vám pri redukcii hmotnosti, pomáha budovať svalovú hmotu, znižuje hladinu cholesterolu aj vysoké pH v žalúdku, chráni mozgové bunky a v neposlednom rade posilňuje kosti aj zuby. Pravidelnou konzumáciou tvarohu, vďaka jeho obsahu vzácneho vitamínu B12, sa zbavíte aj napätia a úzkosti. Dokáže zlepšiť kvalitu nechtov, vlasov aj pokožky.

 

Zaujme ťa: Môžu mobily spôsobiť rakovinu? Zisti, čo na to vedci!

ako schudnúť s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho využiť v kuchyni?

Vynikajúci je tak v zákuskoch, koláčoch, krémových dezertoch, ako aj v šalátoch, nátierkach a jedlách od výmyslu sveta. Hoci dostupný je dnes aj v mnohých príchutiach, napríklad vanilkový, škoricový či kokosový, predsa len čistý biely tvaroh je pre vaše zdravie tá najlepšia voľba. Výborný je tiež v kombinácii s orechmi a hrozienkami, ako aj s akoukoľvek čerstvou zeleninou či ovocím.

RECEPTY PRE KRÁSU

Tvarohový zábal na každý typ pleti

Budete potrebovať: 1 PL tvarohu, žĺtok, 1 ČL pšeničných vločiek, 1 ČL smotany, ½ ČL medu, ½ ČL citrónovej šťavy

Všetko dokopy starostlivo premiešajte, naneste na pleť a po dvadsiatich minútach opláchnite vlažnou vodou.

Tvarohový zábal na vráskavú a unavenú pleť

Budete potrebovať: 3 PL tvarohu, žĺtok, vyšľahaný bielok, 1 PL hroznového cukru, šťavu z ½ citróna alebo menšieho pomaranča

Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, naneste na tvár a po tridsiatich minútach umyte vlažnou vodou. Napokon tvár opláchnite ešte raz, ale tentokrát prúdom studenej vody.

pleťová maska s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

RECEPTY PRE ZDRAVIE

Tvaroh s kalerábom

Nezľaknite sa tejto netradičnej kombinácie, práve naopak, rozhodne to vyskúšajte – nielenže sa chuť tvarohu vynikajúco dopĺňa s chuťou kalerábu, ešte aj spravíte veľa pre svoje zdravie. Ak si tvaroh s kalerábom doprajete na raňajky alebo večeru každý deň, po dobu jedného týždňa, výrazne sa zlepší váš metabolizmus. Ide zároveň o ideálne jedlo pri liečbe nádorových ochorení.

Budete potrebovať: 100 g nízkotučného tvarohu, 2 kaleráby, 1 PL citrónovej šťavy, bylinkovú soľ

Kaleráb umyte, ošúpte, odstráňte drevité časti a dužinu nahrubo postrúhajte. Tvaroh vymiešajte s citrónovou šťavou a bylinkovou soľou (podľa chuti) a dôkladne premiešajte s nastrúhaným kalerábom.

 

Neprehliadni: Ignorovať prejavy syfilisu sa nevypláca: Môže sa to skončiť zle

tvaroh s ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Tvaroh s černicami

Keď dostanete najbližšie chuť na niečo sladké a zdravé, vyskúšajte si pripraviť tvaroh s černicami. Ide o vynikajúcu kombináciu chutí, po ktorej sa budete doslova zalizovať.

Budete potrebovať: 250 g nízkotučného tvarohu, 400 g černíc, ½ hrnčeka smotany na šľahanie, 1 PL medu

Černice umyte, šľahačku vyšľahajte a spolu s medom jemne vmiešajte do tvarohu. Napokon pridajte černice a túto zmes naservírujte do pohárikov. Ak práve nie je sezóna černíc, pokojne ich nahraďte ananásom, banánom alebo broskyňami. Odporúčame dopriať si tvaroh s ovocím na večeru, pretože o tvarohu je známe, že navodzuje a podporuje dobrý spánok.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.10.2018 09:52

máme radi tvaroh, veľmi často kupujeme a konzumujeme v rôznych variantoch

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

06.10.2018 21:04

Kedysi som tvaroh úplne zbožňovala a bol na mojom minimálne týždennom jedálničku. Ibaže v poslednom čase mi akosi mliečne produkty nerobia na žalúdok veľmi dobre. Pokúsim sa to ale napraviť, lebo ako čítam, vidím...že je chyba, že som ho úplne vylúčila zo stravy! Ďakujem za článok a tip!

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

06.10.2018 21:04

Kedysi som tvaroh úplne zbožňovala a bol na mojom minimálne týždennom jedálničku. Ibaže v poslednom čase mi akosi mliečne produkty nerobia na žalúdok veľmi dobre. Pokúsim sa to ale napraviť, lebo ako čítam, vidím...že je chyba, že som ho úplne vylúčila zo stravy! Ďakujem za článok a tip!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.10.2018 22:36

Všetko tvarohové máme radi kupujem ho často

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.10.2018 16:17

zaujal ma tvaroh s černicami.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

08.10.2018 12:36

mám tvaroh rád dokonca bolo obdobie keď som ho iba tak samotný jedával denne no nijaké zázraky to nerobí

Vaše meno:

Jana Džavanová

Jana Džavanová

08.10.2018 17:36

tvaroh si dam radsej na tanier ako na tvar, ale mozno niekedy vyskusam, predsa len prirodne masky su tie naj. inak tvaroh mam najradsej v jahodovzch gulkach alebo len s rezancami a cukrom.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.10.2018 19:47

tvaroh máme radi, robievam rozličné tvarohové koláče a zákusky

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

09.10.2018 19:10

používam ho prevažne do koláčov a palaciniek, viem že niekto aj na slano..

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

11.10.2018 06:34

priznám sa -už som dávno nejedla tvaroh. OD dnes to napravím!

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

12.10.2018 19:17

tvaroh často používam hlavne na pečenie. Tiež pripravujem rôzne nátierky, je to zdravá potravina.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

15.10.2018 07:45

Tvaroh mám rada v akomkoľvek jedle, sladkom alebo slanom. Masku som zatiaľ neskúšala a asi zostanem pri tej priamej konzumácii. Naposledy som mala tvaroh v palacinkách práve včera :).

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

11.11.2018 22:51

zboznujem tvaroh s bananom :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.