Poznáte zásady správneho saunovania?

Máte radi saunu? Určite áno, veď dnes ich už existuje toľko rôznych druhov, že nevybrať si z nich aspoň jednu by bol naozaj hriech. Fínska, ruská, parná, infra... prv, než však do nejakej vstúpite, mali by ste poznať určité zásady, ktoré vám dopomôžu k jej správnemu využívaniu. Poznáte ich?

Hygiena

Pred vstupom do akejkoľvek sauny by sme sa mali osprchovať. Nielen, že si to žiada hygiena - predsa len, za jeden deň sa vás tam môže vystriedať aj pár sto - ale telo, zbavené vonkajších nečistôt, potom ľahšie dokáže vylučovať pot a tým sa precízne očistiť aj znútra. Úplne na začiatku má byť voda teplá, aby sme dopomohli otvoreniu pórov na pokožke, medzi jednotlivými vstupmi sa už ovlažujeme studenou.

Pitný režím

Do sauny si so sebou neberieme žiadne tekutiny, doplniť by sme ich mali až medzi jednotlivými vstupmi. Telo sa totiž musí plne sústrediť na vylučovanie látok, nemôžeme ho v tom istom čase zaťažiť ešte aj ich vstrebávaním. To isté platí aj o jedle, až na to, že to by sme pri absolvovaní tejto procedúry mali vynechať úplne.

Dĺžka saunovania

Každý druh sauny je primárne nastavený na inú teplotu. V zásade však neexistuje žiaden striktne predpísaný čas, všetko závisí len od vás a vaše výdrže. V priemere sa ľudia saunujú 10-15 minút v priebehu jedného cyklu, no ak vám takáto doba nebude príjemná, určite sa nehrajte na hrdinu a radšej si choďte oddýchnuť na čerstvý vzduch.

Odporúčame prečítať: Ste romantická duša? Toto vás zaručene dostane

Vo dvojici je veselšie i v saune Shutterstock®

S plavkami alebo bez?

Samozrejme, nie každému je príjemné pretŕčať sa pred cudzími ľuďmi len tak "naostro", zahalený iba v uteráčiku alebo plachte, no myslite na to, že plavky sú tvorené rôznymi toxickými látkami, ktoré sa pri vysokej teplote začnú vyparovať do vzduchu a vy takýto vzduch potom dýchate. Skúste preto zahodiť svoj ostych a uvidíte, že sa svet nezborí :) A keď už hovoríme o veciach, nevhodných do sauny, v šatni by ste mali okrem samotných plaviek nechať aj náušnice, retiazky či prstene. 

Odporúčame prečítať: Máte už dosť zimy? Zahrejte sa v saune!

 

Vhodná aj pre deti alebo tehotné ženy?

Jasné! Sauna sama o sebe má nielen relaxačné, ale aj imunotvorné účinky. Ak nie ste na rizikovom tehotenstve, saunu si v pokoji môžete dopriať aj vy. Aj tu však platí, že všetko sa odvíja od vášho pocitu, takže ak sa na to náhodou necítite, zbytočne neriskujte.

Ak vás naše rady a tipy zaujali, viac si ich môžete prečítať na stránke SAI Wellness Senec, ktorý vám okrem iného ponúka aj jedinečnú atmosféru toho pravého, nefalšovaného saunovania za prijateľné ceny. Tak sa pochváľte, ktorú z nich vyskúšate ako prvú?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE