Jeseň je sezónou tekvíc, gaštanov, husacinky a samozrejme jabĺk. Keď máte to šťastie a ste majiteľkami vlastnej záhrady, o jabĺčka najskôr núdzu nemáte. A ak kúsok pôdy nevlastníte, nevadí. V túto dobu sa to jablkami len tak hmýri aj v obchodoch, na trhoch, či na záhradách vašich kolegýň, susedoch aj kamarátov. Prijmite za košík jabĺk a pustite sa do ich jedenia.
Sú totiž skvelou vitamínovou bombou, prospešnou pre naše zdravie aj krásu. Ak ste im náhodou neprišli na chuť, týchto sedem dôvodov vás možno presvedčí.
Odporúčame prečítať: Prečo ÁNO probiotikám?
1. Uľahčujú trávenie
Jablká by sme nemali konzumovať večer, ale radšej zrána, prípadne počas dňa, ideálne ako tip na desiatu. Jablká majú totiž skvelú schopnosť – naštartovať naše trávenie. Jablko môžete použiť aj ako skvelý trik vo chvíľach, keď je vám ťažko, pretože ste sa prejedli. Jeho šťavy vám dajú zaspaté trávenie späť do pohybu, a to všetko vďaka enzýmom, ktoré sa v nich nachádzajú. Pri pravidelnom užívaní vám môžu jablká pomôcť eliminovať problém s trávením, ale aj s funkciou čriev.
2. Prečisťujú črevá
Jablká by sme mali jesť so šupkou. Práve v nej sa totiž nachádza množstvo vlákniny, ktorá dá do poriadku všakovaké neposlušné črevá. Už jedno jablko nám dokáže dať 15 až 20 % dennej odporúčanej dávky vlákniny. Tá prispieva nielen k správnej funkcii čriev, pomáha nám aj odstraňovať z nich nečistoty. Existujú štúdie, ktoré dokonca hovoria o tom, že jablká si môžeme zaradiť na zoznam protirakovinových potravín.
Odporúčame prečítať: Jeden deň s tekvicou - 5 výborných receptov
3. Pomáhajú chudnúť
Opäť aj vďaka vláknine, ktorú obsahujú, ale aj vďaka minerálom a vitamínom. Jablká sú takou chutnou energetickou bombou, ktorá pomôže vzpružiť organizmus a dodá mu potrebné množstvo energie, keď to najviac potrebuje. V stavoch únavy tak nemusíte siahať po čokoláde, ale nahraďte ju jablkom, ktoré sa pýši aj tým, že má málo kalórií.
Odporúčame prečítať: Neznámy citrus kumkvat - malý brat pomaranča
4. Chránia srdce
Fínski vedci odhalili, že jablká sú výnimočným pomocníkom v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Testovacou vzorkou v tomto prípade boli ženy. Fíni zistili, že dámy, ktoré zjedia denne cca 54 gramov jablka mali o vyše 40 % menšie riziko úmrtia na ochorenie srdca. Dôvod je jednoduchý, jablká totiž nedovolia cholesterolu usádzať sa v tele.
5. Bojujú proti astme
Jablká pomáhajú čistiť pľúca a priedušky. Pomocou látok takzvaných flavionidové živiny tiež zabraňujú astmatickým prejavom, pomáhajú ich tiež zmierniť, podobne tak alergické prejavy.
6. Posilňujú kosti
Pravidelným jedením jabĺk si posilňujete a zlepšujete kvalitu kostí. Jablká totiž obsahujú bór, vitamín C, aj železo. Majú tiež skvelé nutričné hodnoty, preo by na jedálničku pre zdravé kosti chýbať nemali.
Odporúčame prečítať: Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?
7. Detoxikujú pečeň
Tak ako odstraňujú toxíny z hrubého čreva, pomáhajú čistiť aj našu pečeň. Podporujú vylučovanie toxínov z nej, pomáhajú tiež regulovať pH v tele.