Ako zdravo nahradiť klasické kalorické prílohy?

Ak chcete zmeniť svoj životný štýl a stravovať sa zdravo, pripravte sa na to, že kalorické prílohy budú prvá vec, ktorú zo svojho jedálnička musíte vyškrtnúť. Nahradiť ich môžete čerstvou alebo grilovanou zeleninou, ktorá však nedokáže plnohodnotne nahradiť klasické prílohy. Ďalšou alternatívou sú však zdravé obilniny alebo strukoviny, ktoré telo nezaťažia, ale dodajú mu množstvo výživných látok.

 

Pšeno

 

Pšeno je olúpané a vyleštené zrno prosa. Má vysokú výživovú hodnotu a je ľahko stráviteľné, čím sa dostáva do zoznamu zdravých príloh. Neobsahuje lepok, takže je vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou. Ukrývajú sa v ňom minerálne látky ako horčík, železo alebo zinok a je výborným zdrojom vlákniny. Pripraviť si ho môžete sparením s horúcou vodou a následným uvarením vo vriacej vode. 

 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Ako zdravo nahradiť klasické kalorické prílohy?

Zdroj: Shutterstock®

Kuskus

 

V súčasnosti veľmi obľúbená príloha, ktorú máte do 10 minút pripravenú na tanieri. Malé guličky kuskusu sú v skutočnosti druh cestoviny, ktorá sa hodí k slaným, ale aj k sladkým pokrmom. Ak chcete vybrať zdravšiu variantu kuskusu, uprednostnite kuskus celozrnný. Ten obsahuje viac minerálnych látok a vlákniny, ktorá pomáha lepšiemu tráveniu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1:2 a nechať 10 minút v uzatvorenej nádobe. 

 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Ako zdravo nahradiť klasické kalorické prílohy?

Zdroj: Shutterstock®

Pohánka

 

Pohánku poznali najmä naše staré mamy, ktoré ju v kuchyni pravidelne používali. Neskôr sa tento druh prílohy dostal do úzadia, no v súčasnosti ju môžete nájsť takmer v každých potravinách. Pohánka obsahuje bielkoviny, je významným zdrojom vitamínu E a z minerálnych látok sa v nej nachádza selén, mangán, zinok, a meď. Má priaznivý vplyv na tráviaci systém a pomáha pri zlepšovaní imunity či v prevencii pred reumou a artritídou.

 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Ako zdravo nahradiť klasické kalorické prílohy?

Zdroj: Shutterstock®

Bulgur

 

Bulgur je predvarená celozrnná pšenica. Pripravuje sa varením vo vriacej vode, ktorú po niekoľkých minútach všetku vsiakne. Je ľahko stráviteľný a má jemnú štruktúru. Obsahuje minerálne látky ako fosfor, horčík či železo a má vysoký obsah vlákniny. V jednom hrnčeku bulguru sa nachádza až 30% doporučenej dennej dávky vlákniny pre ženy. Taktiež má minimálne množstvo tuku, čím sa zaraďuje medzi zdravé a chutné prílohy. 

 

Odporúčame prečítať: 6 sladkých maškŕt, z ktorých nepriberiete

Ako zdravo nahradiť klasické kalorické prílohy?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

5 komentárov
Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

17.02.2016 20:50

Ten bulgur je super, odporúčam :))

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.02.2016 21:43

ja osobne poznam len pseno a kuskus

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

27.02.2016 09:18

aj pohánka je skvelá, často používam namiesto ryže :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

01.03.2016 20:34

všetko mám rada :) najmä kuskus

Vaše meno:

Katarína

Katarína

04.03.2016 14:31

Pohánka je skvelá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE