Ak chcete zmeniť svoj životný štýl a stravovať sa zdravo, pripravte sa na to, že kalorické prílohy budú prvá vec, ktorú zo svojho jedálnička musíte vyškrtnúť. Nahradiť ich môžete čerstvou alebo grilovanou zeleninou, ktorá však nedokáže plnohodnotne nahradiť klasické prílohy. Ďalšou alternatívou sú však zdravé obilniny alebo strukoviny, ktoré telo nezaťažia, ale dodajú mu množstvo výživných látok.
Pšeno
Pšeno je olúpané a vyleštené zrno prosa. Má vysokú výživovú hodnotu a je ľahko stráviteľné, čím sa dostáva do zoznamu zdravých príloh. Neobsahuje lepok, takže je vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou. Ukrývajú sa v ňom minerálne látky ako horčík, železo alebo zinok a je výborným zdrojom vlákniny. Pripraviť si ho môžete sparením s horúcou vodou a následným uvarením vo vriacej vode.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Kuskus
V súčasnosti veľmi obľúbená príloha, ktorú máte do 10 minút pripravenú na tanieri. Malé guličky kuskusu sú v skutočnosti druh cestoviny, ktorá sa hodí k slaným, ale aj k sladkým pokrmom. Ak chcete vybrať zdravšiu variantu kuskusu, uprednostnite kuskus celozrnný. Ten obsahuje viac minerálnych látok a vlákniny, ktorá pomáha lepšiemu tráveniu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1:2 a nechať 10 minút v uzatvorenej nádobe.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Pohánka
Pohánku poznali najmä naše staré mamy, ktoré ju v kuchyni pravidelne používali. Neskôr sa tento druh prílohy dostal do úzadia, no v súčasnosti ju môžete nájsť takmer v každých potravinách. Pohánka obsahuje bielkoviny, je významným zdrojom vitamínu E a z minerálnych látok sa v nej nachádza selén, mangán, zinok, a meď. Má priaznivý vplyv na tráviaci systém a pomáha pri zlepšovaní imunity či v prevencii pred reumou a artritídou.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Bulgur
Bulgur je predvarená celozrnná pšenica. Pripravuje sa varením vo vriacej vode, ktorú po niekoľkých minútach všetku vsiakne. Je ľahko stráviteľný a má jemnú štruktúru. Obsahuje minerálne látky ako fosfor, horčík či železo a má vysoký obsah vlákniny. V jednom hrnčeku bulguru sa nachádza až 30% doporučenej dennej dávky vlákniny pre ženy. Taktiež má minimálne množstvo tuku, čím sa zaraďuje medzi zdravé a chutné prílohy.
Odporúčame prečítať: 6 sladkých maškŕt, z ktorých nepriberiete
www.thinkstockphotos.com