Jedzte zeleninu a ovocie, vravievali staré mamy. Úprimne, čo sa zeleniny týka, buchli klinec po hlavičke. Zelenina totiž obsahuje kopec vitamínov, antioxidantov, minerálov a k nim ako veľký bonus aj vlákninu. Aspoň poväčšine.
Na druhej strane však ovocie obsahuje popri spomínaných prospešných látkach menej vlákniny a oveľa viac cukru. Fruktóza nachádzajúca sa v týchto „prírodných sladkostiach" totiž častokrát môže predčiť ich dobré vlastnosti a vytvoriť z ovocia skôr škodlivú potravinu ako prospešnú. Veď nie nadarmo je označovaná ako ovocný cukor alebo dokonca pečeňový toxín.
Neprehliadni: Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!
Cesta fruktózy telom a jej pôsobenie
Po skonzumovaní fruktóza putuje priamo do pečene, kde je premieňaná buď na glukózu alebo na triglyceridy, ktoré sa následne ukladajú vo forme tuku. Okrem toho, zvýšené množstvo triglyceridov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku chorôb srdca. Zaujímavým faktom je tiež, že fruktóza neovplyvňuje hormón leptín, ktorý nám hovorí, že sme už sýti, a preto je možné, že jej zjeme častokrát viac, ako by bolo vhodné.
Taktiež sa fruktóza podieľa na procese zvanom glykácia. Počas glykácie sa dokáže naviazať na kolagén, z čoho vznikajú konečné produkty pokročilej glykácie – AGEs (advanced glycation end products). Tieto následne v tele spôsobujú starnutie kože a ciev, čo môže vyústiť až k ateroskleróze.
Popri spomínaných pôsobeniach na telo, dokáže fruktóza spôsobiť ďaleko viac:
- Zvyšuje rezistenciu na leptín, čo spôsobuje následné priberanie.
- Zvyšuje rezistenciu na inzulín, čo môže vyústiť až do cukrovky.
- Je výživou pre zlé baktérie = zvýšenie množstva kyseliny močovej.
- Zvyšuje krvný tlak.
- Zvyšuje LDL (zlú) zložku a znižuje HDL (dobrú) zložku cholesterolu.
- Glukóza zlepšuje vstrebateľnosť fruktózy, čím sa dôsledky jej konzumácie ešte znásobujú.
Odporúčame tiež: Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?
Rada na záver
Veľký pozor si treba dávať na výrobky, ktoré obsahujú cukor alebo jeho náhradu. Ide o to, že 50 % klasického cukru (sacharózy) tvorí fruktóza a zvyšok glukóza. Taktiež, čím ďalej tým viac obľúbený a zároveň veľmi škodlivý glukózovo-fruktózový sirup obsahuje cca 40 – 60 % fruktózy. Celkovo sú najväčšími zdrojmi fruktózy džúsy, sušené ovocie, limonády, a samozrejme, surové ovocie.
Keďže fruktóza sama osebe nie je nebezpečná ale nebezpečnou ju robia vysoké prijaté dávky, je vhodné konzumovať ovocie, ale s mierou. Tiež je potrebné vylúčiť ostatné zdroje tohto pečeňového toxínu, ktoré neprinášajú žiadne benefity. Odporúčajú sa množstvá do 25 g fruktózy denne, čo sú zhruba dve veľké jablká. Obsah fruktózy v ovocí je možné vyhľadať na internete.
13 komentárov
Ingrid Štefanová st.
10.01.2018 10:02podla mojich skusenosti este viac neg.ucinky fruktozy znasobuju pestovatelske techniky kde sa vyuzivaju hojne pesticidy a chemia pri pestovani,omnoho lepsie skusenosti mam s ovocim s min.podielom chemie pestovanym v prirodzenych klimatickych podmienkach a veg.obdobi a co sa tyka frukto-gluko sirupu,ak si vsimate obaly potravin ten je uplne vsade,aj tam kde nepatri-snazim sa take potravinu s jeho pridanim vyrazne obmedzovat a mozno aj to my pomohlo ze pri dia sa stabilizoval cukor,ked som nekontrovala obaly,tak nedarilo sa ho dostat dole
Alena Pagáčová
09.01.2018 16:42ja by som skôr povedala, že škodlivejšie sú tie postreky čo používajú, pri raste ovocia, už ani to ovocie nie je čo bývalo, len vizáž a chuť žiadna...
Helena Zobková
09.01.2018 16:34Ovocie mám rada a to aj sušené, musím dávať pozor, aby som to neprehnala. Článok vítam, to všetko je mi známe, ale je dobre, keď niekto nado mnou zdvihne prst a zabrzdí ma. :D
Ľubica Šťastná
08.01.2018 21:40S mierou ako všetko ostatné a pri ovocí platí tiež pravidlo - nie večer, čomu niet divu vzhľadom k vyššie uvedenému.
Elena Švachová
08.01.2018 20:56ovocie mám veľmi rada,takže týmto článkom som zaskočená :-(
Pavlína Vaksmundská
08.01.2018 20:15No jasné , všetko s mierou .! Netreba to preháňať s ničím ,ani s ovocím .. Tiež si dám jedno jablko ,alebo kiwi , alebo banán .. a pod. Cukor vôbec nikde nedávam, nahrádzam ho medom ,ale málokedy robievam ,resp.varím ,pečiem sladké , až veľmi sladké ..!!
Marianna Rajniaková
08.01.2018 18:53viac konzumujem ovocie je to praktickejšie zobrať si do práce banán, jablko.. ako hrýsť mrkvu..
Milka Damašková
08.01.2018 18:27Mne ovocie moc nechutí, vždy som si robila výčitky, že tým jedným-dvoma jablkami moc pre svoje zdravie nerobím a nakoniec zistím, že je to tak akurát? Neveríííím :)))
Natália Kurciníková
08.01.2018 15:46O tom viem svoje.....
Mária Maxianová
08.01.2018 13:50nič netreba preháňať, pestrá strava všetko vyváži
Soňa Horáčková
08.01.2018 13:46džúsy a limonády moc nepijeme, ovocie konzumujeme s mierou, najradšej máme jablká z našej záhrady ...
Anna Bútorová
08.01.2018 10:12aj tu platí, všetko s mierou
Soňa Krátka
08.01.2018 08:43ovocie mám rada, avšak nepreháňam to ani s ním, bez dobrého jablka by som nevedela byť, inak ako sladilo už asi rok požívam med - tiež striedmo, ako sa hovorí, všetko s mierou