Fruktóza: nezdravý cukor v zdravom ovocí

Jedzte zeleninu a ovocie, vravievali staré mamy. Úprimne, čo sa zeleniny týka, buchli klinec po hlavičke. Zelenina totiž obsahuje kopec vitamínov, antioxidantov, minerálov a k nim ako veľký bonus aj vlákninu. Aspoň poväčšine.

 

Na druhej strane však ovocie obsahuje popri spomínaných prospešných látkach menej vlákniny a oveľa viac cukru. Fruktóza nachádzajúca sa v týchto „prírodných sladkostiach" totiž častokrát môže predčiť ich dobré vlastnosti a vytvoriť z ovocia skôr škodlivú potravinu ako prospešnú. Veď nie nadarmo je označovaná ako ovocný cukor alebo dokonca pečeňový toxín.

 

Neprehliadni: Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Cesta fruktózy telom a jej pôsobenie

Po skonzumovaní fruktóza putuje priamo do pečene, kde je premieňaná buď na glukózu alebo na triglyceridy, ktoré sa následne ukladajú vo forme tuku. Okrem toho, zvýšené množstvo triglyceridov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku chorôb srdca. Zaujímavým faktom je tiež, že fruktóza neovplyvňuje hormón leptín, ktorý nám hovorí, že sme už sýti, a preto je možné, že jej zjeme častokrát viac, ako by bolo vhodné.

 

Taktiež sa fruktóza podieľa na procese zvanom glykácia. Počas glykácie sa dokáže naviazať na kolagén, z čoho vznikajú konečné produkty pokročilej glykácie – AGEs (advanced glycation end products). Tieto následne v tele spôsobujú starnutie kože a ciev, čo môže vyústiť až k ateroskleróze.

 

Popri spomínaných pôsobeniach na telo, dokáže fruktóza spôsobiť ďaleko viac:

  • Zvyšuje rezistenciu na leptín, čo spôsobuje následné priberanie.
  • Zvyšuje rezistenciu na inzulín, čo môže vyústiť až do cukrovky.
  • Je výživou pre zlé baktérie = zvýšenie množstva kyseliny močovej.
  • Zvyšuje krvný tlak.
  • Zvyšuje LDL (zlú) zložku a znižuje HDL (dobrú) zložku cholesterolu.
  • Glukóza zlepšuje vstrebateľnosť fruktózy, čím sa dôsledky jej konzumácie ešte znásobujú.

 

​​Odporúčame tiež: Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

Glukózovo-fruktózový sirup v nápojoch

Zdroj: Shutterstock®

Rada na záver

Veľký pozor si treba dávať na výrobky, ktoré obsahujú cukor alebo jeho náhradu. Ide o to, že 50 % klasického cukru (sacharózy) tvorí fruktóza a zvyšok glukóza. Taktiež, čím ďalej tým viac obľúbený a zároveň veľmi škodlivý glukózovo-fruktózový sirup obsahuje cca 40 – 60 % fruktózy. Celkovo sú najväčšími zdrojmi fruktózy džúsy, sušené ovocie, limonády, a samozrejme, surové ovocie.

 

Keďže fruktóza sama osebe nie je nebezpečná ale nebezpečnou ju robia vysoké prijaté dávky, je vhodné konzumovať ovocie, ale s mierou. Tiež je potrebné vylúčiť ostatné zdroje tohto pečeňového toxínu, ktoré neprinášajú žiadne benefity. Odporúčajú sa množstvá do 25 g fruktózy denne, čo sú zhruba dve veľké jablká. Obsah fruktózy v ovocí je možné vyhľadať na internete.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
13 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.01.2018 08:43

ovocie mám rada, avšak nepreháňam to ani s ním, bez dobrého jablka by som nevedela byť, inak ako sladilo už asi rok požívam med - tiež striedmo, ako sa hovorí, všetko s mierou

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

08.01.2018 10:12

aj tu platí, všetko s mierou

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

08.01.2018 13:46

džúsy a limonády moc nepijeme, ovocie konzumujeme s mierou, najradšej máme jablká z našej záhrady ...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.01.2018 13:50

nič netreba preháňať, pestrá strava všetko vyváži

Vaše meno:

Natália Kurciníková

Natália Kurciníková

08.01.2018 15:46

O tom viem svoje.....

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

08.01.2018 18:27

Mne ovocie moc nechutí, vždy som si robila výčitky, že tým jedným-dvoma jablkami moc pre svoje zdravie nerobím a nakoniec zistím, že je to tak akurát? Neveríííím :)))

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

08.01.2018 18:53

viac konzumujem ovocie je to praktickejšie zobrať si do práce banán, jablko.. ako hrýsť mrkvu..

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.01.2018 20:15

No jasné , všetko s mierou .! Netreba to preháňať s ničím ,ani s ovocím .. Tiež si dám jedno jablko ,alebo kiwi , alebo banán .. a pod. Cukor vôbec nikde nedávam, nahrádzam ho medom ,ale málokedy robievam ,resp.varím ,pečiem sladké , až veľmi sladké ..!!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

08.01.2018 20:56

ovocie mám veľmi rada,takže týmto článkom som zaskočená :-(

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.01.2018 21:40

S mierou ako všetko ostatné a pri ovocí platí tiež pravidlo - nie večer, čomu niet divu vzhľadom k vyššie uvedenému.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

09.01.2018 16:34

Ovocie mám rada a to aj sušené, musím dávať pozor, aby som to neprehnala. Článok vítam, to všetko je mi známe, ale je dobre, keď niekto nado mnou zdvihne prst a zabrzdí ma. :D

Vaše meno:

Alena Pagáčová

Alena Pagáčová

09.01.2018 16:42

ja by som skôr povedala, že škodlivejšie sú tie postreky čo používajú, pri raste ovocia, už ani to ovocie nie je čo bývalo, len vizáž a chuť žiadna...

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

10.01.2018 10:02

podla mojich skusenosti este viac neg.ucinky fruktozy znasobuju pestovatelske techniky kde sa vyuzivaju hojne pesticidy a chemia pri pestovani,omnoho lepsie skusenosti mam s ovocim s min.podielom chemie pestovanym v prirodzenych klimatickych podmienkach a veg.obdobi a co sa tyka frukto-gluko sirupu,ak si vsimate obaly potravin ten je uplne vsade,aj tam kde nepatri-snazim sa take potravinu s jeho pridanim vyrazne obmedzovat a mozno aj to my pomohlo ze pri dia sa stabilizoval cukor,ked som nekontrovala obaly,tak nedarilo sa ho dostat dole

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE