Ako vyčistiť dosku na krájanie? Tieto kuchynské triky musíš poznať!

Dosku na krájanie používame v kuchyni pravdepodobne všetci. Pri varení sa bez nej prakticky nezaobídeme. Krájať mäso či zeleninu na stole alebo kuchynskej pracovnej doske rozhodne nie je najlepší nápad. Časté používanie dosky na krájanie však následne súvisí i s potrebou jej dôkladného vyčistenia. Umytie saponátom a následné opláchnutie vodou ale nemusí vždy stačiť. Tento kuchynský pomocník sa tak ľahko môže stať miestom, kde sa rýchlo množia a udržiavajú baktérie. Rizikové sú pritom najmä dosky, ktoré sú pravidelne využívané na krájanie surového mäsa. Ako teda kuchynské dosky dôsledne vyčistiť? 

Spoľahnite sa na jedlú sódu, soľ a citrón

Na to, aby ste svoje kuchynské dosky poriadne vyčistili, nepotrebujete v podstate žiadne špeciálne čističe. Postačia vám totiž tri suroviny, ktoré doma určite nájdete. Pripravte si obyčajnú soľ, sódu bikarbónu a citrón. Práve jedlá sóda sa postará o precízne vyčistenie povrchu dosky. Je totiž jedným z najlepších prírodných čističov, ktorý môžete v domácnosti bežne využívať. Nasypte ju spolu so soľou na dosku a pokvapkajte šťavou z jedného citróna. Nechajte pôsobiť aspoň 5 až 10 minút a následne dosku poriadne vydrhnite. Nakoniec ju opláchnite pod vlažnou tečúcou vodou a nechajte na vzduchu dôkladne vysušiť.

Odporúčame: 5 spôsobov, ako využiť pivo v domácnosti: To naozaj toto dokáže?!

doska na krájanie

Zdroj: Shutterstock®

S dezinfekciou pomôže ocot aj peroxid

Dosky na krájanie je dôležité nielen pravidelne čistiť, ale i dezinfikovať. Ryhy, ktoré na doske pri častom krájaní vznikajú, sú totižto ideálnym miestom pre baktérie. Ako ich teda dezinfikovať? I v tomto prípade môže byť nápomocná jedna surovina, ktorá má miesto v každej kuchyni, a tou je ocot. Po použití tak stačí dosku pretrieť čistou handričkou namočenou v octe. Práve kyselina octová je skvelým dezinfekčným prostriedkom, ktorý zabojuje proti neželaným a škodlivým hosťom na doske. Proti baktériám však môžete nasadiť ešte tvrdšieho bojovníka. Dosku najskôr pretrite papierovým obrúskom namočeným v octe a následne ju dočistite ešte obrúskom namočeným v 3 % peroxide vodíka. Ten zoženiete v lekárni.

Takéto dôkladné dezinfikovanie si vyžadujú najmä dosky, na ktorých je pravidelne krájané surové mäso. Navyše, čo sa hygienických opatrení pri používaní dosiek na krájanie týka, platí, že nie je vhodné používať jednu univerzálnu dosku. Majte dosku zvlášť na krájanie mäsa a potom na zeleninu a pečivo. Vyvarujte sa aj súčasnému krájaniu tepelne upravených a naopak surových potravín na jednej doske. Ľahko totiž môže dôjsť ku kontaminácii. Človek si tak môže privodiť nepríjemné zdravotné ťažkosti. 

čistenie dosky na krájanie

Zdroj: Shutterstock®

Ako si poradiť so zápachom?

Mnohé dosky dokážu veľmi rýchlo absorbovať pachy, čo je skutočne nežiaduce. Krájať čerstvú zeleninu na niečom, čo práve dvakrát nevonia, asi nie je veľmi príjemné. Čo sa s tým však dá urobiť? Veľkým pomocníkom môže byť v tomto prípade spomínaný citrón. Odkrojte si hrubšie koliesko citróna a dôkladne ním pretrite celý povrch dosky. Tento trik sa vám osvedčí najmä vtedy, ak ste na doske krájali nejaké aromatické suroviny, čiže napríklad cibuľu alebo cesnak.

Pozri aj: Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu za pár minút? 3 najúčinnejšie tipy overené skúsenosťami

plastová doska na krájanie

Zdroj: Shutterstock®

Čo so sklenenou či plastovou doskou?

Vyššie spomenuté tipy a triky sa osvedčia pri drevených doskách na krájanie, no využiť ich, samozrejme, môžete aj pri doskách z iných materiálov. Pomerne obľúbené sú umelé dosky, pri ktorých sú však nároky na hygienu o to väčšie. Sú totiž náchylnejšie na vznik hlbokých rýh, v ktorých sa môžu množiť baktérie. Môžete na ne použiť spomínaný ocot. Zvyčajne však nie je problémom, ak ich vložíte i do umývačky riadu. V prípade, že je vaša plastová doska už značne poškodená, je vhodnejšie ju vymeniť.

Sklenené dosky sú veľmi pekné a moderné. Sú odolné voči pachom aj škvrnám. Vhodné je ich umývať pod horúcou tečúcou vodou. Rovnako sa môžete spoľahnúť na ocot alebo umývačku riadu. Pripomenúť však musíme, že pri tomto type dosiek treba byť opatrný. Ich povrch je šmykľavý, a preto hrozí riziko porezania. Ich nevýhodou je aj to, že pomerne rýchlo dokážu otupiť nôž.

Pozri aj: Super tipy pre gazdinky, ako upratať chladničku – rýchlo a prehľadne

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.10.2019 06:03

Prostriedky, ktoré rada využívam na čistenie.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.10.2019 20:26

uvedené kuchynské triky používam, ale mám zvlášť vyhradenú dosku, ktorú používam iba na spracovávanie surového mäsa

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

11.10.2019 12:16

fajn triky, to sa hodí

Vaše meno:

Alexandra Semanová

Alexandra Semanová

13.10.2019 17:27

Skvelé tipy, ako si dôkladne vyčistiť dosku na krájanie.

Vaše meno:

Nikuš Zelinková

Nikuš Zelinková

18.10.2019 08:42

Tak tieto rady musím určite vyskúšať :)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

23.10.2019 16:29

používam a chválim

Vaše meno:

Zuz Kosle

Zuz Kosle

04.12.2022 14:53

drevenu dosku na krajanie ja normalne umyjem a davam ju na radiator vysusit, tak mi to pride najlepsie

Vaše meno:

Oliv Medk

Oliv Medk

07.12.2022 14:14

podla mna tu sklenenu ci plastovu je vycistit najjednoduchsie ale ovela horsie je cistit drevenu

Vaše meno:

Lea Junsk

Lea Junsk

11.12.2022 11:19

ja mam doma len drevene dosky na krajanie a hlavne z agatoveho dreva, kupovala som ich od dellingera

Vaše meno:

Zita Zadr

Zita Zadr

14.12.2022 14:26

pouzivam na nu bezne cistiace prostriedky, nic specialne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.