Ako vyčistiť hrnce, panvice či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!

Ako vyčistiť hrnce

Všetky to veľmi dobre poznáme. Teda hlavne gazdinky, ktoré takmer každý deň vyvárajú trojchodové pokrmy pre svojich stále hladných členov rodiny. Občas sa niečo pripáli, čo nejde ani odmočiť a poriadne umyť. A dokonca, aj častým používaním hrncov alebo panvíc dochádza k mechanickému narušeniu ich povrchu, v dôsledku čoho už ani zďaleka nevyzerajú ako nové.

Čo robiť v tomto prípade? Zobrať drôtenku alebo nôž a začať šúchať všetku špinu dole? Alebo sa rovno vydať do obchodu a nakúpiť nový kuchynský riad? To určite nie! My poznáme neuveriteľný trik, vďaka ktorému budú vaše nádoby ako nové, práve prinesené z obchodu. Pripravte si spolu s nami domácu čistiacu pastu.

Čo funguje na pripálený hrniec? Ako vyčistiť pripálenú panvicu? Nebojte sa, poradíme vám!

Sóda bikarbóna či peroxid vodíka – účinné domáce prostriedky na čistenie

Sóda bikarbóna a peroxid vodíka patria medzi obľúbené a účinné domáce prostriedky na čistenie rôznych povrchov. Sóda bikarbóna je skvelá pre odstraňovanie zápachov, mastnoty a na jemné drhnutie povrchov. Používa sa napríklad na čistenie kuchýň, odstraňovanie škvŕn z kobercov či osvieženie obuvi. Je šetrná k povrchom, takže je vhodná aj na použitie v domácnostiach s citlivými materiálmi.

Peroxid vodíka je zase účinný dezinfekčný prostriedok, ktorý ničí baktérie, vírusy a plesne. Je ideálny na čistenie a dezinfekciu kúpeľní, podláh alebo kuchynských povrchov. Vďaka svojim bieliacim vlastnostiam sa používa aj na odstraňovanie škvŕn z bielizne. Obe tieto látky sú nielen účinné, ale aj cenovo dostupné, čo z nich robí skvelé alternatívy k chemickým čistiacim prostriedkom.

Suroviny na pastu na čistenie pripáleného riadu:

  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL tekutého prostriedku na riad
  • 2 PL peroxidu vodíka
  • hubka na riad

Vyskúšaj: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!

pasta na riad
pinterest.com

Návod, ako vyčistiť pripálený hrniec, panvicu a iný riad:

V menšej miske zmiešajte všetky uvedené ingrediencie – teda sódu, prostriedok na riad a peroxid vodíka. Miešajte dovtedy, kým vám nevznikne pasta. Ak je to potrebné, tak pridajte sódu alebo peroxid.

Vytvorenú pastu naneste na povrch hrnca, panvice alebo plechu a nechajte pôsobiť zopár minút. Prečo to funguje? Sóda bikarbóna totiž patrí k abrazívnym látkam, ktoré oddeľujú nečistoty z kovového povrchu a peroxid zase skvelo vyčistí akýkoľvek povrch, vďaka čomu sa bude krásne lesknúť.

Predmet, ktorý sa takto snažíte vyčistiť, vložte do drezu a jednoducho ho hubkou na riad začnite jemne čistiť. Akonáhle vám všetka usadená a prischnutá špina zlezie dole, hrniec alebo panvicu umyte čistiacim prostriedkom na riad. Voilá – riad je ako nový!

Ďalšie metódy čistenia silno znečisteného riadu

  • Kolový nápoj – posypte pripálené miesto sódou bikarbónou a následne zalejte kolovým nápojom.
  • Hliníková fólia – namiesto drôtenky môžete na pripálené miesto použiť alobal. Stačí si len kúsok odtrhnúť, vytvoriť guľôčky a použiť ju na vyčistenie pripálenín.
  • Víno – ak máte v chladničke staršie víno, ktoré by ste už asi len vyliali, tak ho použite na vyčistenie pripálenín. Víno nalejte do hrnca a dajte na sporák. Varením vína sa začnú pripáleniny odlupovať.

Pozor, ako pripálené panvice nikdy nečistiť?

Pri čistení pripálených panvíc je dôležité vyhnúť sa metódam, ktoré by ich mohli poškodiť. Nikdy nepoužívajte drôtenky alebo ostré predmety, pretože môžu poškriabať povrch panvice, najmä ak je nepriľnavá. Toto naruší ochrannú vrstvu a panvica stratí svoje nepriľnavé vlastnosti, čo môže viesť k ešte väčšiemu pripáleniu pri ďalšom používaní.

Ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti, je vyhnúť sa prudkému ochladeniu panvice (napríklad ponorením horúcej panvice do studenej vody), čo môže spôsobiť deformáciu materiálu, najmä u panvíc z hliníka alebo nerezu.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com

Článok aktualizovaný 15.9.2024

Aktualizovaný článok: 15.09.2024

18 komentárov
Anna Bútorová

Anna Bútorová

18.12.2017 06:52

tento problém asi z času na čas musí riešiť každá gazdinka v kuchyni

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.12.2017 08:01

sódu bicarbónu mám a tiež ju používam aj na takéto veci

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

18.12.2017 08:15

vyskusam

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.12.2017 10:54

keď sa dá používam papier na pečenie.. keď nie tak to skončí tak ako na obrázku..... a vtedy prichádza na rad Vaša rada......

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

18.12.2017 13:55

Sódu bicarbónu na pripáleniny používam tiež, no ten peroxid by mi nenapadol. Ďakujem za dobrú radu-vyskúšam :)

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

18.12.2017 17:42

ja používam na to taký prášok a je geniálny

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.12.2017 20:23

peroxid je super nápad, treba vyskúšať...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.12.2017 21:12

Peroxid by ma veru nenapadol, ďakujem!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.12.2017 22:37

sódu bikarbónu používam aj ja

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.12.2017 06:02

Tak toto urcite vyskúšam!

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

19.12.2017 08:36

väčšinou stačí len dostatočne dlho odmočiť

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.12.2017 18:53

i ja som začala používať sódu na čistenie, ešte musím vyskúšať na pranie, ako píšete v inom článku

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

21.12.2017 16:37

Používam prášok do pečiva. Nasypem do hrnca (1/2 balenia), pridám trochu vody, dám na sporák a privediem do varu. Po vychladnutí ide pripálenina dole bez problémov.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

21.12.2017 19:49

na pripálené hrnce používam prací prášok,hrniec dám vyvariť,potom dobre umyjem a výsledok je skvelý.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

28.06.2018 14:14

naozaj zaujímavý spôsob.ja používam trochu iný : do zaváracieho hrnca dám sódu na pranie a trocha pracieho prášku.vložím hrnce a vyváram /ako utierky na riad/.varím cca 15minút,trochu nechám vychladnúť,vyberiem a ešte umyjem v čistej vode a hrnce sú ako nové.takto vyvarím aj varechy a doštičky na krájanie/drevené/

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

22.07.2018 06:26

s připálenými hrnci bojuji pořád, používám alobal

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

23.05.2021 15:48

odskúšané a z časti funguje

Vaše meno:

Judita Jusková

Judita Jusková

29.10.2022 20:33

Peroxid som neskúšala...ale určite vyskúšam :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE