Ako využiť v kuchyni netradičné oleje? - časť I.

Olej používame v kuchyni takmer každý deň. Obľúbené vyprážanie, grilovanie alebo pečenie by sme bez tejto ingrediencie asi ťažko zvládli.

 

V minulosti sa v kuchyni používali najmä rafinované oleje, v súčasnosti sa do popredia dostali druhy lisované za studena. Vyznať sa medzi rozličnými druhmi olejov a vedieť ich správne použiť, je pre mnohých ľudí španielskou dedinou.

 

Zistite, ako správne používať sezamový, avokádový alebo tekvicový olej a obohaťte svoje jedlá o nové chute.  

 

Tekvicový olej

 

Tekvicový olej sa vyrába zo semien tekvice lisovaním za studena. Má veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a minerálov. Pomáha znížiť LDL cholesterol, podporuje rast vlasov a zlepšuje ich kvalitu. Jeho konzumácia sa odporúča aj pre udržanie zdravých kostí a nechtov. Má špecifickú orechovú vôňu a používa sa najmä v studenej kuchyni.

 

Použitie: šaláty, nátierky, omáčky, dresingy, dochutenie polievok a iných jedál

 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Ako využiť v kuchyni netradičné oleje? - časť I.

Zdroj: Shutterstock®

Avokádový olej

 

Avokádo je známe svojím vysokým obsahom „zdravého“ tuku, ktorý znižuje zlý cholesterol a pomáhajú zvýšiť množstvo dobrého cholesterolu. Olej vyrábaný z tohto exotického ovocia obsahuje veľké množstvo vitamínov A, E, D a minerálnych látok ako sú draslík, fosfor, horčík, zinok alebo železo. Pri pravidelnej konzumácii funguje ako prevencia pred vysokým krvným tlakom a pozitívne pôsobí pri rôznych kožných problémoch.

 

Použitie: zeleninové šaláty, marinády, dresingy, pečenie, vyprážanie, grilovanie

 

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Ako využiť v kuchyni netradičné oleje? - časť I.

Zdroj: Shutterstock®

Sezamový olej

 

Sezamový olej sa najčastejšie používa v japonskej, čínskej a v indickej kuchyni. Je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov A, B, C, E a z minerálnych látok obsahuje vápnik, horčík a zinok. Pôsobí priaznivo na trávenie, posilňuje obranyschopnosť organizmu a znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Odporúča sa používať najmä v studenej kuchyni, ale vyskúšať ho môžete aj k pečeným zemiakom alebo do polievok.

 

Použitie: orientálna kuchyňa, dusené jedlá, pečené zemiaky, zeleninové šaláty

 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Ako využiť v kuchyni netradičné oleje? - časť I.

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

dankog@gmail.com

dankog@gmail.com

07.08.2016 05:11

Dolezite je poznat viskozitu oleja a maximalnej teploty!



Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.