Olej používame v kuchyni takmer každý deň. Obľúbené vyprážanie, grilovanie alebo pečenie by sme bez tejto ingrediencie asi ťažko zvládli.
V minulosti sa v kuchyni používali najmä rafinované oleje, v súčasnosti sa do popredia dostali druhy lisované za studena. Vyznať sa medzi rozličnými druhmi olejov a vedieť ich správne použiť, je pre mnohých ľudí španielskou dedinou.
Zistite, ako správne používať sezamový, avokádový alebo tekvicový olej a obohaťte svoje jedlá o nové chute.
Tekvicový olej
Tekvicový olej sa vyrába zo semien tekvice lisovaním za studena. Má veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a minerálov. Pomáha znížiť LDL cholesterol, podporuje rast vlasov a zlepšuje ich kvalitu. Jeho konzumácia sa odporúča aj pre udržanie zdravých kostí a nechtov. Má špecifickú orechovú vôňu a používa sa najmä v studenej kuchyni.
Použitie: šaláty, nátierky, omáčky, dresingy, dochutenie polievok a iných jedál
Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?
Avokádový olej
Avokádo je známe svojím vysokým obsahom „zdravého“ tuku, ktorý znižuje zlý cholesterol a pomáhajú zvýšiť množstvo dobrého cholesterolu. Olej vyrábaný z tohto exotického ovocia obsahuje veľké množstvo vitamínov A, E, D a minerálnych látok ako sú draslík, fosfor, horčík, zinok alebo železo. Pri pravidelnej konzumácii funguje ako prevencia pred vysokým krvným tlakom a pozitívne pôsobí pri rôznych kožných problémoch.
Použitie: zeleninové šaláty, marinády, dresingy, pečenie, vyprážanie, grilovanie
Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?
Sezamový olej
Sezamový olej sa najčastejšie používa v japonskej, čínskej a v indickej kuchyni. Je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov A, B, C, E a z minerálnych látok obsahuje vápnik, horčík a zinok. Pôsobí priaznivo na trávenie, posilňuje obranyschopnosť organizmu a znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Odporúča sa používať najmä v studenej kuchyni, ale vyskúšať ho môžete aj k pečeným zemiakom alebo do polievok.
Použitie: orientálna kuchyňa, dusené jedlá, pečené zemiaky, zeleninové šaláty
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
www.shutterstock.com