Čo robím zle?! Zisti, ako mraziť chlieb, aby bol vždy ako čerstvý

Kto by nemiloval chlieb? Zvonka chrumkavá kôrka, ktorá ukrýva striedku mäkkú ako páperie. Chlieb zbožňujeme na mnoho spôsobov a výborne chutí s nátierkou a so šunkou, s maslom a s džemom, ale aj s masťou, soľou a cibuľou.

Akokoľvek je však chlieb dobrý tak sa často stáva, že ho jednoducho nedokážeme spotrebovať. Ešteže existuje mraznička! Poradíme vám, ako mraziť chlieb, aby zostal vždy ako čerstvý.

Najlepšie sa mrazí na krajce

Najlepší spôsob ako mraziť chlieb je narezaný na krajce. Je to totiž najpraktickejšia voľba. Keď dostanete chuť na jeden či dva krajce, nemusíte rozmraziť napríklad celú polovicu. Ako na to? Vychladnutý chlieb narežte na krajce požadovanej hrúbky.

Krajce zabaľte do mikroténového vrecka alebo potravinovej fólie a následne ich vložte do uzatvárateľného plastového vrecka. Pozor, z vrecka sa posnažte pred uzavretím vytlačiť čo najviac vzduchu. Na obal tiež nezabudnite napísať, o aký typ chleba ide a dátum jeho zmrazenia. 

Zapáči sa ti: Čo spôsobuje prudké zmeny nálad? Príčinou môže byť aj táto porucha!

mrazený chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Mrazenie chleba v celku

Ak sa predsalen rozhodnete mraziť chlieb v celku, zabaľte svoj bochník do alobalu a potom do mikroténového vrecka. Keď budete chcieť chlieb rozmraziť, odstráňte sáčok a bochník v alobale vložte do rúry rozohriatej na 200 stupňov asi na štvrť hodiny.

Potom alobal opatrne odstráňte a chlieb dajte ešte zapiecť na niekoľko minút späť do rúry. Takto bude váš mrazený chlieb chrumkavý a čerstvý ako v deň, keď ste ho upiekli alebo kúpili v miestnej pekárni.

aké potraviny mraziť

Zdroj: Shutterstock®

V mrazničke vydrží mesiace

Mrazenie chleba či iného pečiva je efektívny spôsob, ako ho uchovať čerstvé naozaj dlhé, dlhé mesiace. Niektoré zdroje uvádzajú, že chlieb môžete mraziť dokonca až 8 mesiacov, čo je naozaj veľmi dlhý čas. Do tejto doby sa však chlieb snažte vždy spotrebovať. Stať sa totiž môže to, že stratí čerstvosť, ale aj požadovanú konzistenciu či dokonca chuť.

Inšpiruj sa: Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.01.2021 06:08

Niektoré praktizujem, ale alobal je pre mňa novinkou, ďakujem!

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

19.01.2021 22:23

Ja už roky dávam nakrájaný chlieb do mrazničky vložený do mikroténového vrecka. Chlieb 1/2 hodinu pred jedením vyberiem z mrazáku. Aký chlieb vložím do mrazničky, taký ho mám aj po rozmrazení.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.01.2021 23:06

Občas praktizujem aj ja.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.01.2021 13:12

tiež mrazíme chlieb nakrájaný na krajce. je to výborná vec mať čerstvý chlieb vždy po ruke.

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

08.02.2021 19:22

Určite je správne chlieb radšej zamraziť, ako ho vyhodiť, ale najlepšie je kúpiť alebo upiecť doma iba toľko, koľko dokážeme do troch dní spotrebovať.

Vaše meno:

Soňa Kollárová

Soňa Kollárová

10.02.2021 21:11

Tak tieto rady určite využijem. Ďakujem :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.