Kto by nemiloval chlieb? Zvonka chrumkavá kôrka, ktorá ukrýva striedku mäkkú ako páperie. Chlieb zbožňujeme na mnoho spôsobov a výborne chutí s nátierkou a so šunkou, s maslom a s džemom, ale aj s masťou, soľou a cibuľou.
Akokoľvek je však chlieb dobrý tak sa často stáva, že ho jednoducho nedokážeme spotrebovať. Ešteže existuje mraznička! Poradíme vám, ako mraziť chlieb, aby zostal vždy ako čerstvý.
Najlepšie sa mrazí na krajce
Najlepší spôsob ako mraziť chlieb je narezaný na krajce. Je to totiž najpraktickejšia voľba. Keď dostanete chuť na jeden či dva krajce, nemusíte rozmraziť napríklad celú polovicu. Ako na to? Vychladnutý chlieb narežte na krajce požadovanej hrúbky.
Krajce zabaľte do mikroténového vrecka alebo potravinovej fólie a následne ich vložte do uzatvárateľného plastového vrecka. Pozor, z vrecka sa posnažte pred uzavretím vytlačiť čo najviac vzduchu. Na obal tiež nezabudnite napísať, o aký typ chleba ide a dátum jeho zmrazenia.
Zapáči sa ti: Čo spôsobuje prudké zmeny nálad? Príčinou môže byť aj táto porucha!
Mrazenie chleba v celku
Ak sa predsalen rozhodnete mraziť chlieb v celku, zabaľte svoj bochník do alobalu a potom do mikroténového vrecka. Keď budete chcieť chlieb rozmraziť, odstráňte sáčok a bochník v alobale vložte do rúry rozohriatej na 200 stupňov asi na štvrť hodiny.
Potom alobal opatrne odstráňte a chlieb dajte ešte zapiecť na niekoľko minút späť do rúry. Takto bude váš mrazený chlieb chrumkavý a čerstvý ako v deň, keď ste ho upiekli alebo kúpili v miestnej pekárni.
V mrazničke vydrží mesiace
Mrazenie chleba či iného pečiva je efektívny spôsob, ako ho uchovať čerstvé naozaj dlhé, dlhé mesiace. Niektoré zdroje uvádzajú, že chlieb môžete mraziť dokonca až 8 mesiacov, čo je naozaj veľmi dlhý čas. Do tejto doby sa však chlieb snažte vždy spotrebovať. Stať sa totiž môže to, že stratí čerstvosť, ale aj požadovanú konzistenciu či dokonca chuť.
Inšpiruj sa: Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!