Dezinfekcia rúk proti koronavírusu je dôležitá, ale nezabúdaš na niečo dôležitejšie?!

Dezinfekcia rúk a antibakteriálne gély patria v aktuálnom období k najvyhľadávanejším a najdiskutovanejším frázam, ktoré sa na nás valia z médií. V súvislosti so šíriacim sa COVID-19 (koronavírusom) vláda pristúpila k radikálnemu opatreniu a vyhlásila krízový stav na našom území. Hlavný hygienik SR tiež vydal stanovisko, v ktorom uviedol, že je dôležité umývať si ruky mydlom a vodou, minimálne po dobu 20 sekúnd (nezabúdajte aj na priestor medzi prstami!). Tiež mimo domova odporúča používať dezinfekčné prostriedky a antibakteriálne gély na báze alkoholu, ktoré dokážu prispieť k ochrane organizmu pred spomínaným koronavírusom.

Ale pozor! Všade sa hovorí o dezinfekcií rúk. Tiež všetci hygienici a kompetentní uvádzajú, že by sme nemali nosiť bavlnené náramky, pretože sa v nich môže vírus usídliť. Nemali by sme si siahať na tvár rukami a v podstate by sme sa nemali zdržiavať na verejnosti. No zabúda sa na jeden dôležitý fakt, ktorý mnoho ľudí neberie do úvahy. Na verejnosti používame telefóny, ktoré sú horšími baktérionosičmi a prenášačmi akýchkoľvek čiastočiek ochorení, než čokoľvek iné.

Odporúčame: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!

koronavírus

Zdroj: Shutterstock®

Dezinfekcia mobilu, klávesnice, tabletov...

Málokto si uvedomuje, že vydezinfikovať si ruky po príchode domov vôbec nestačí a nestačí ani vedieť, ako si správne umývať ruky! V prvom rade je potrebné vydezinfikovať mobilný telefón, pretože na jeho povrchu sa nachádza skutočne čokoľvek. Ak by sme ho dali pod mikroskop, tak by sme ostali doslova zhrození z toho, čo všetko by sme na ňom našli. Údajne sa na jeho povrchu nachádza až 144-tisíc kolónií baktérií, tak čo tam jeden koronavírus. Majte však na pamäti, že koronavírus sa prenáša kvapôčkami z nosa alebo úst, ktoré sa pokojne môžu dostať aj na váš mobilný telefón.

Chytáme sa kľučiek, rôznych predmetov, cestujeme vlakom či autobusom, chytáme sa rôznych vecí v obchodoch, a to si následne prenášame aj na náš telefón. A aj napriek tomu, že by sme v aktuálnej dobe mali nosiť ochranné rukavice a chrániť sa pred koronavírusom aj takýmto spôsobom, v dôsledku toho, že sa jedna o nedostatkový tovar, to nie je úplne možné.

Rovnako to je aj v prípade klávesnice či tabletu, ktorý nám v dnešnej dobe robí spoločnosť na ulici aj v domácnosti. A práve v súvislosti s koronavírusom by sme nemali zabúdať ani na tento fakt. Ak chceme zamedziť jeho šírenie, tak si nestačí umývať len ruky. Nezabúdajte na dezinfekciu mobilu, tabletu, klávesnice a rovnako aj iných elektronických zariadení, ktoré denno-denne využívate.

koronavírus a dezinfekcia telefónu

Zdroj: Shutterstock®

Sprej, obrúsky či gél?

Dezinfikovať treba, o tom niet pochyb. Aj keď niektorí páni si vysvetlili slovo dezinfekcia po svojom a radšej chránia svoj organizmus z vnútra. Každopádne, určite nám dáte za pravdu, že dezinfekcia rúk, ktorými chytáme všetko, nie je postačujúca. Preto po príchode domov si okrem umytia rúk, vydezinfikujte aj mobilný telefón či tablet a v práci nezabúdajte aj na čistenie klávesnice.

Ak sa vám podarí zohnať antibakteriálne utierky, tak ich pokojne môžete použiť na pretretie akýchkoľvek povrchov. Podobne to je aj v prípade antibakteriálneho spreju alebo gélu. Dávajte si však pozor, aby ste si pri ich použití nezničili technické zariadenie. To sa môže stať predovšetkým v prípade, ak použijete príliš veľké množstvo čistiaceho prostriedku. V tomto prípade je najlepšie naniesť prostriedok na kuchynskú papierovú utierku a ňou pretrieť všetky povrchy v domácnosti. Samozrejme, utierku následne vyhoďte do koša.

Ak sa vám už žiaden dezinfekčný prostriedok nepodarilo v obchode zohnať, tak nezúfajte. Do dezinfekčnej hystérie sa môžete zapojiť aj tým, že si vyrobíte svoj vlastný domáci dezinfekčný prostriedok!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.03.2020 07:56

...mobil si pravidelne čistím antibakteriálnym obrúskom, máme doma aj alpu, tak už budem vedieť, že aj ona pomôže pri čistení ....aj ostatných vecí...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.