Jesť alebo nejesť vajíčka?

 

Vajcia boli v minulosti považované za nezdravé potraviny s vysokým obsahom cholesterolu.

 

V súčasnosti lekári odporúčajú konzumovať dve až tri vajíčka týždenne. Táto obľúbená surovina kulturistov obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a tukov, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné.  

 

Čo obsahujú?

 

Vajcia sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Z vitamínov sa vo vajíčkach nachádzajú vitamín A, D, E, B2 alebo vitamín B12, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a nervový systém. Z minerálnych látok obsahujú draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok a selén. V neposlednom rade sa vo vajciach nachádzajú kvalitné bielkoviny, ktoré ovplyvňujú imunitu a sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela.

 

Odporúčame prečítať: Ako liečiť zápal močových ciest?

Jesť alebo nejesť vajíčka?

Zdroj: Shutterstock®

Najväčší mýtus o vajciach

 

Dlhé roky boli vajíčka považované za nezdravé, pretože obsahujú cholesterol. Nové vedecké výskumy však túto teóriu vyvrátili. Zistilo sa, že cholesterol vo vajciach má len nepatrný vplyv na srdcovo-cievne ochorenia. Naopak, ich konzumáciou sa zvyšuje dobrý cholesterol (HDL), ktorý odstraňuje zlý cholesterolu (LDL) a pôsobí protizápalovo.

 

Ďalší mýtus, ktorý sa týka konzumácie vajíčok je nákaza črevným infekčným ochorením s názvom Salmonelóza. Prenáša ju baktéria Salmonella enterica a surové vajcia patria medzi najčastejšie zdroje nákazy. Pri dostatočnom tepelnom spracovaní vám však toto ochorenie nehrozí, pretože vysoká teplota baktérie zničí.

 

 

Odporúčame vyskúšať: Vyrobte si domácu čokoládu ľahko a jednoducho

Jesť alebo nejesť vajíčka?

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sú vajcia naozaj čerstvé?

 

Domáce a čerstvé vajcia by ste mali skladovať na chladnom mieste maximálne štyri týždne. Pri kupovaných vajciach je vždy na obale uvedený dátum spotreby. Ten musí pozostávať z označenia dňa a mesiaca v uvedenom poradí v nekódovanej forme.

 

Existujú však aj jednoduché triky vďaka ktorým zistíte či je vajce skutočne čerstvé. Jedným z nich je vloženie vajíčka do vody. Pri ponorení padne čerstvé vajce na dno, pričom staršie vajce bude plávať na hladine. Čerstvosť vajíčka zistíte aj po jeho rozbití. Žĺtok v staršom vajci sa ľahko roztečie a nedrží svoj tvar. 

 

 

Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti vysokému krvnému tlaku?

Jesť alebo nejesť vajíčka?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

9 komentárov
Lenka Lapuniková

Lenka Lapuniková

07.10.2016 07:58

Mňam. Najradšej mám praženicu.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.10.2016 08:21

tuším si idem urobiť "volské oká"...

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

07.10.2016 17:48

treba jest všetko z každého akorat najlepšie pokial má človek svoje domáce vie čo je aj vajíčka

Vaše meno:

Karin Szabóová

Karin Szabóová

21.10.2016 13:50

jesť :D

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

22.10.2016 14:42

Jeden expert odporúča nejesť ,druhý jesť z čoho mi vychádza jesť každý druhý deň.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

22.10.2016 20:42

vajcia sú zdravé

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2016 20:29

to čo sa voľakedy hovorilo dnes nie je pravda

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

25.05.2020 19:33

Samozrejme že jesť :-) Aj keď je pravda, že domáce sú oveľa lepšie.

Vaše meno:

Týna Ryglová

Týna Ryglová

24.03.2021 20:54

Tak u nás sa teda jedia vajíčka vo veľkom. Máme sliepky, teda každý deň čerstvá vajíčka, a to len za trochu krmiva. Veľa vajíčok nasype do placiek a pri varení, ale inak si robíme miešané vajíčka, omeletu alebo vajíčka natvrdo.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE