Vajcia boli v minulosti považované za nezdravé potraviny s vysokým obsahom cholesterolu.
V súčasnosti lekári odporúčajú konzumovať dve až tri vajíčka týždenne. Táto obľúbená surovina kulturistov obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a tukov, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné.
Čo obsahujú?
Vajcia sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Z vitamínov sa vo vajíčkach nachádzajú vitamín A, D, E, B2 alebo vitamín B12, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a nervový systém. Z minerálnych látok obsahujú draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok a selén. V neposlednom rade sa vo vajciach nachádzajú kvalitné bielkoviny, ktoré ovplyvňujú imunitu a sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela.
Odporúčame prečítať: Ako liečiť zápal močových ciest?
Najväčší mýtus o vajciach
Dlhé roky boli vajíčka považované za nezdravé, pretože obsahujú cholesterol. Nové vedecké výskumy však túto teóriu vyvrátili. Zistilo sa, že cholesterol vo vajciach má len nepatrný vplyv na srdcovo-cievne ochorenia. Naopak, ich konzumáciou sa zvyšuje dobrý cholesterol (HDL), ktorý odstraňuje zlý cholesterolu (LDL) a pôsobí protizápalovo.
Ďalší mýtus, ktorý sa týka konzumácie vajíčok je nákaza črevným infekčným ochorením s názvom Salmonelóza. Prenáša ju baktéria Salmonella enterica a surové vajcia patria medzi najčastejšie zdroje nákazy. Pri dostatočnom tepelnom spracovaní vám však toto ochorenie nehrozí, pretože vysoká teplota baktérie zničí.
Odporúčame vyskúšať: Vyrobte si domácu čokoládu ľahko a jednoducho
Kedy sú vajcia naozaj čerstvé?
Domáce a čerstvé vajcia by ste mali skladovať na chladnom mieste maximálne štyri týždne. Pri kupovaných vajciach je vždy na obale uvedený dátum spotreby. Ten musí pozostávať z označenia dňa a mesiaca v uvedenom poradí v nekódovanej forme.
Existujú však aj jednoduché triky vďaka ktorým zistíte či je vajce skutočne čerstvé. Jedným z nich je vloženie vajíčka do vody. Pri ponorení padne čerstvé vajce na dno, pričom staršie vajce bude plávať na hladine. Čerstvosť vajíčka zistíte aj po jeho rozbití. Žĺtok v staršom vajci sa ľahko roztečie a nedrží svoj tvar.
Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti vysokému krvnému tlaku?
www.shutterstock.com
9 komentárov
Týna Ryglová
24.03.2021 20:54Tak u nás sa teda jedia vajíčka vo veľkom. Máme sliepky, teda každý deň čerstvá vajíčka, a to len za trochu krmiva. Veľa vajíčok nasype do placiek a pri varení, ale inak si robíme miešané vajíčka, omeletu alebo vajíčka natvrdo.
Kristína Dická
25.05.2020 19:33Samozrejme že jesť :-) Aj keď je pravda, že domáce sú oveľa lepšie.
Anna Kristova
06.12.2016 20:29to čo sa voľakedy hovorilo dnes nie je pravda
Anna Kristova
22.10.2016 20:42vajcia sú zdravé
Mária Chromíková
22.10.2016 14:42Jeden expert odporúča nejesť ,druhý jesť z čoho mi vychádza jesť každý druhý deň.
Karin Szabóová
21.10.2016 13:50jesť :D
Iveta Moravčíková
07.10.2016 17:48treba jest všetko z každého akorat najlepšie pokial má človek svoje domáce vie čo je aj vajíčka
Soňa Krátka
07.10.2016 08:21tuším si idem urobiť "volské oká"...
Lenka Lapuniková
07.10.2016 07:58Mňam. Najradšej mám praženicu.