Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Pšeno poznali už starí Slovania, ktorí si z neho vyrábali rôzne kaše a polievky. S príchodom pestovania ryže bol však o pšeno stále menší záujem.

 

V posledných rokoch sa ale táto obilnina čoraz častejšie objavuje v našich domácnostiach. Výborne sa hodí ako príloha k mäsu, samostatné jedlo alebo z neho môžete pripraviť sladký dezert

 

 Marhuľový koláč zo pšena

 

Ingrediencie:

  • 200 g pšena
  • 300 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 200 g marhúľ

Postup:

 

Ako prvé uvaríme pšeno domäkka. Potom k nemu prilejeme mlieko, pridáme cukor, mletú škoricu a premiešame. Do formy na pečenie dáme ½ pšenového cesta a poukladáme na neho nakrájané marhule. Potom marhule pokryjeme druhou polovicou cesta a dáme piecť pri 175 °C na približne 40 minút. Podávame s kopčekom šľahačky.

 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Zdroj: Shutterstock®

Pšenové guľky bez pečenia

Ingrediencie:

  • 250 g pšena
  • 150 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 20 g kakaa + kakao na obaľovanie
  • 3 polievkové lyžice medu

Postup:

 

Najskôr pšeno prepláchneme a dáme variť do hrnca s vodou na 20 minút. Do uvareného pšena pridáme maslo, mlieko, kokos, med a kakao. Všetko premiešame a spojíme do vláčnej hmoty. Keď zmes trochu vychladne, vytvarujeme z nej guľky a obalíme v kakau alebo orechoch.

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Zdroj: Shutterstock®

 Hrnčekový pšenový nákyp

 

Ingrediencie:

  • 1 hrnček pšena
  • 2 hrnčeky mlieka
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice masla
  • práškový cukor

Postup:

 

Pšeno prepláchneme viackrát v studenej vode. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pšeno a varíme približne 15 minút. Po dovarení ho necháme vychladnúť. Medzitým zmäknuté maslo zmiešame s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme do peny. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Uvarené pšeno zmiešame so žĺtkovou zmesou a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Všetko vložíme do zapekacej misy a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170 °C. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

10.10.2016 20:58

vyzerá to dobre

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.11.2016 20:47

super vyskúšam :) pšenové guľky ma lákajú najviac

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

10.12.2016 19:12

všetko sa mi vidí výborné

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:08

Pochutnala by som si určite :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:50

sladké máme radi

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:53

dal by som si

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:53

mňam

Vaše meno:

simona v.

simona v.

24.01.2017 23:30

recept na nepecene gulky vyzera lakavo a aj na fotke :) pseno ma v nasej kuchyni patricne miesto :) na sladko som ho este neskusala robit, zrejme vyskusam, ani cukoru tam moc nejde, ten med asi okresem :)))

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 20:52

Super to vyzerá. musím vyskúšať :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.