Pšeno poznali už starí Slovania, ktorí si z neho vyrábali rôzne kaše a polievky. S príchodom pestovania ryže bol však o pšeno stále menší záujem.
V posledných rokoch sa ale táto obilnina čoraz častejšie objavuje v našich domácnostiach. Výborne sa hodí ako príloha k mäsu, samostatné jedlo alebo z neho môžete pripraviť sladký dezert.
Marhuľový koláč zo pšena
Ingrediencie:
- 200 g pšena
- 300 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 200 g marhúľ
Postup:
Ako prvé uvaríme pšeno domäkka. Potom k nemu prilejeme mlieko, pridáme cukor, mletú škoricu a premiešame. Do formy na pečenie dáme ½ pšenového cesta a poukladáme na neho nakrájané marhule. Potom marhule pokryjeme druhou polovicou cesta a dáme piecť pri 175 °C na približne 40 minút. Podávame s kopčekom šľahačky.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Pšenové guľky bez pečenia
Ingrediencie:
- 250 g pšena
- 150 g masla
- 100 ml mlieka
- 50 g strúhaného kokosu
- 20 g kakaa + kakao na obaľovanie
- 3 polievkové lyžice medu
Postup:
Najskôr pšeno prepláchneme a dáme variť do hrnca s vodou na 20 minút. Do uvareného pšena pridáme maslo, mlieko, kokos, med a kakao. Všetko premiešame a spojíme do vláčnej hmoty. Keď zmes trochu vychladne, vytvarujeme z nej guľky a obalíme v kakau alebo orechoch.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Hrnčekový pšenový nákyp
Ingrediencie:
- 1 hrnček pšena
- 2 hrnčeky mlieka
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice masla
- práškový cukor
Postup:
Pšeno prepláchneme viackrát v studenej vode. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pšeno a varíme približne 15 minút. Po dovarení ho necháme vychladnúť. Medzitým zmäknuté maslo zmiešame s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme do peny. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Uvarené pšeno zmiešame so žĺtkovou zmesou a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Všetko vložíme do zapekacej misy a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170 °C. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.
9 komentárov
Kristína Sekeráková
07.11.2021 20:52Super to vyzerá. musím vyskúšať :-)
simona v.
24.01.2017 23:30recept na nepecene gulky vyzera lakavo a aj na fotke :) pseno ma v nasej kuchyni patricne miesto :) na sladko som ho este neskusala robit, zrejme vyskusam, ani cukoru tam moc nejde, ten med asi okresem :)))
Ján
23.12.2016 00:53mňam
Ján
23.12.2016 00:53dal by som si
Ján
23.12.2016 00:50sladké máme radi
Mia Lock
21.12.2016 13:08Pochutnala by som si určite :)
ľubka Olexyová
10.12.2016 19:12všetko sa mi vidí výborné
Erika Špacírová
16.11.2016 20:47super vyskúšam :) pšenové guľky ma lákajú najviac
Iveta Moravčíková
10.10.2016 20:58vyzerá to dobre