Cestoviny sú v obľube nielen v slnečnom Taliansku, ale aj v našich končinách. Cestoviny sú obľúbenou talianskou pochúťkou, ktorá sa vyrába z múky a vody, často aj s pridaním vajec. Existuje mnoho druhov cestovín, od špagiet a makarónov po ravioli a lasagne, pričom každý druh má svoje špecifické využitie a spôsob prípravy.
Cestoviny sa tradične podávajú s rôznymi omáčkami, mäsom, zeleninou alebo syrom, a sú obľúbené po celom svete pre svoju všestrannosť a chuť. V mnohých kultúrach sa cestoviny stali základom vďaka ich jednoduchej príprave a schopnosti zasýtiť, čo z nich robí ideálne jedlo pre rodinné stretnutia a slávnostné príležitosti.
Veľa ľudí sa však dopúšťa jednej veľkej chyby – vodu, v ktorej cestoviny varili, bez milosti vylejú do drezu. Pritom mnohí vedia, že ide doslova o tekuté zlato. Voda z cestovín má využitie nielen pri varení, ale aj pri iných činnostiach v domácnosti. Ako všestranne využiť vodu z cestovín? Možno budete prekvapení, čo všetko môžete s touto tekutinou urobiť.
8 tipov, ako využiť vodu z varených cestovín:
1. Voda z uvarených cestovín zahustí omáčku
Ak sa k cestovinám chystáte pripraviť omáčku, rozhodne sa vody z cestovín nezbavujte. Voda z cestovín obsahuje škrob, ktorý môže pomôcť zahustiť a obohatiť omáčky, pričom im dodá krémovú textúru. Škrob v nej obsiahnutý totiž omáčku perfektne zahustí a celý pokrm bude vyzerať a chutiť podstatne lepšie.
2. Vhodná je na prípravu vývarov a polievok
Vo vode možno tiež pripraviť polievku. Použite škrobovú vodu z cestovín ako základ pre polievky a vývary. Tento trik dodá vašim polievkam viac hĺbky a bohatšiu chuť. Môžete ju kombinovať s vývarom alebo použiť samostatne s pridaním zeleniny a korenín.
3. Voda z cestovín na domáce pečivo aj pesto
K cestovinám sa výborne hodí pesto. Mnoho ľudí si túto lahôdku pripravuje doma. Skúste niekedy do pesta pridať trochu vody, v ktorej ste varili cestoviny. Hneď bude mať oveľa lepšiu konzistenciu. Pri príprave pesta alebo iných studených omáčok pridajte trochu cestovinovej vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Škrobová voda pomôže spojiť všetky ingrediencie do hladkej omáčky.
Tú istú službu vám voda z cestovín urobí aj v prípade cesta na domáci chlieb alebo pizzu. To bude mať lepšiu chuť aj konzistenciu.
Neprehliadni: Ktoré vajíčka sú zdravšie než slepačie? Dokážu predísť vzniku rakoviny?
Shutterstock®
4. Slaná voda z cestovín do rizota
Pri príprave rizota je kľúčové dosiahnuť krémovú a hladkú konzistenciu, ktorá je typická pre toto talianske jedlo. Voda z cestovín obsahuje škrob, ktorý môže pomôcť dosiahnuť túto konzistenciu. Pri príprave rizota môžete postupne pridávať vodu z cestovín namiesto vývaru. Tento trik dodá jedlu jemnú chuť a krémovosť, ktorá je pre rizoto typická, a zároveň ušetrí suroviny.
5. Voda z cestovín ako čistiaci prostriedok a mastné hrnce a panvice
Voda z cestovín vám pomôže aj pri umývaní riadu. Keď touto tekutinou vypláchnete mastné hrnce a panvice, spoľahlivo z nich odstránite tú najväčšiu mastnotu, s ktorou si niekedy nedokážu poradiť ani čistiace prostriedky.
6. Voda z cestovín ako hnojivo a zálievka rastlín
Ako už bolo povedané, voda, v ktorej sa uvaria cestoviny, býva plná škrobu. Ten obsahuje veľa minerálnych látok a vitamínov, ktoré môžu byť potrebnými živinami pre rastliny a kvety. Voda z cestovín prospeje ako vonkajším, tak aj izbovým rastlinám. Nesmie byť ale, samozrejme, horúca a osolená. A rovnako by sa nemala používať často a vo veľkom množstve.
Prečítajte si: Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie
Shutterstock®
7. Uľaví boľavým nohám
Minerály obsiahnuté vo vode z cestovín možno využiť aj na relaxáciu, keď vás po celom dni bolia nohy. Vodu zohrejte na príjemnú teplotu a unavené chodidlá na chvíľu ponorte do kúpeľa. Bolesť aj únava čoskoro zmizne. Odporúčame pridať aj bylinky, ako je koreň lopúcha, púpava, žihľava dvojdomá, ktoré účinky kúpeľa znásobia.
8. Krásna hriva
V neposlednom rade môžete vodu z cestovín využiť na skrášlenie svojho vzhľadu. Táto tekutina dodá vašej hrive objem a lesk. Stačí, ak vodu z cestovín necháte na vlasoch pôsobiť aspoň 10 minút a potom si umyjete vlasy šampónom. Efekt je okamžitý.
Článok aktualizovaný 10.6.2024
Aktualizovaný článok: 10.06.2024
11 komentárov
Anna Jasná
15.11.2022 18:31presne na túto tému sme minule s dcérou "živo" diskutovali, nakoniec si dala povedať
a uznala, že skúsenejšej a hlavne mame nehodno odporovať:)
Katarína Konečná
15.11.2022 08:52Musím sa priznať, že mňa naučil ďalej využívať túto vodu pri ďaľšom varení môj syn, ale na vlasy určite vyskúšam.
Lucia Valková
20.12.2019 05:11Tak to by ma ani nenapadlo..vylievam
Jana Komadová
18.12.2019 21:36V neposlednom rade môžete vodu z cestovín využiť na skrášlenie svojho vzhľadu. Táto tekutina dodá vašej hrive objem a lesk. Stačí, ak vodu z cestovín necháte na vlasoch pôsobiť aspoň 10 minút a potom si umyjete vlasy šampónom. Efekt je okamžitý.
Andrea Justusová
18.12.2019 13:11Zaujímavý článok. Nedávno som začala kváskovať, tak tú vodu na chlebík vyskúšam. Ja ešte zvyknem z domácich cestovín urobiť cesnačku :)
Alžbeta Stanková
01.12.2019 18:59dobré rady! Ja si vždy spravím z tej vody cesnakovú polievku.
Elena Švachová
22.11.2019 22:31Zase dobré rady...niektoré určite využijem.
Mária Maxianová
22.11.2019 19:39na kvety určite nie
Daniela Bieliková
22.11.2019 19:25používam vodu z cestovín do omáčky, ale poliať ňou kvety by ma nikdy nenapadlo...
Marika Michálková
22.11.2019 17:49Zaujímavé tipy. Zaujalo ma použiť ju na čistenie hrncov
Ľubica Šťastná
22.11.2019 09:06Super, rada vyskúšam, ďakujem!