Zdravý životný štýl by sme mali dodržiavať bez ohľadu na to, či vonku páli slnko alebo zúri mráz. Niekedy to však v zimných mesiacoch môže byť o niečo zložitejšie, a to najmä pre vysokú cenu niektorých plodov, ktoré bežne dozrievajú len v lete. Keď však vonku udrie zima, mali by sme sa skôr sústrediť na plody, ktoré sú dostupné v danom ročnom období a neplakať nad tým, čo nemôžeme mať. Aké sú najväčšie dary zimy, čo sa najlepšej zimnej zeleniny týka?
Najlepšia zimná zelenina
Za zimnú zeleninu považujeme tie plody zeleniny, ktoré najlepšie chutia práve po ich oberaní v zime. Neznamená to však, že takú mrkvu či ružičkový kel nezoženiete aj v lete, to nie. V dnešnej dobe je totiž dostupné všetko, a to po celý rok, rozdiel však určite pocítime – na cene. Ktorú zeleninu sa teda v zime oplatí konzumovať najviac a prečo?
Repa
Dalo by sa povedať, že celkom obyčajná repa obsahuje každý vitamín a minerál, ktorý telo potrebuje pre správne fungovanie, aj keď len v malom množstve. Dôležité je, že má zároveň málo kalórií a dokáže niekoľko zázrakov s ľudským telom, napríklad znižuje krvný tlak, bojuje proti zápalom a podporuje aj trávenie.
Kučeravý kel
Kučeravý kel je z rovnakej rodiny ako kel ružičkový či kapusta a tiež veľmi dobre znáša kruté chladné podmienky. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, antioxidantov a tiež vlákniny, čo je stavebný kameň, ktorý potrebujeme pre správne fungovanie trávenia. A dokonca v ňom nájdete aj super liek z prírody – kvercetín.
Mrkva
Vedeli ste, že mrkva zberaná v zime je najsladšia? Komu by to bolo napadlo! Táto populárna koreňová zelenina, bez ktorej si nevieme predstaviť bežný vývar, je nielen krásna na pohľad, ale aj nesmierne zdravá. Je bohatá na betakarotén, čo je v podstate vitamín A dôležitý pre zrak. Taktiež obsahuje antioxidanty bojujúce proti vzniku chronických ochorení.
Pinterest / @suzannecampeauRužičkový kel
Ak potrebujete doplniť vitamín K, ružičkový kel je tá správna voľba. Ďalej je bohatým zdrojom vitamínov A, B a C a tiež mangánu a draslíka. Ružičkový kel je aj skvelým zdrojom vlákniny.
Červená kapusta
Všetky druhy kapusty sú nesmierne zdravé, no červená kapusta sa môže pochváliť bohatším nutričným profilom ako napríklad oveľa používanejšia kapusta biela. Tak napríklad v 250 g červenej kapusty je približne 85 percent odporúčanej dennej dávky vitamínov C, A aj K. Okrem vitamínov je bohatá aj na antioxidanty a mocné antokyány. Červenú kapustu teda rozhodne musíte v zime jesť viac!