Tentokrát s baby špenátom, kozím syrom a šampiňónmi. Otrocky sa držať inštrukcií v recepte je nuda. Varenie by malo byť tvorivým pôžitkom, a to sa potom aj premietne na výslednom obsahu hrnca. Okej, keď máte pred sebou neľahkú úlohu nakŕmiť štyri hladné krky, zrejme nemáte čas, priestor a ani chuť hrať sa na Nigellu. No ak motyka vystrelí a vy sa môžete bezuzdne zvŕtať v kuchyni s vareškou v ruke, odporúčame vám zabaviť sa s talianskym krémovým rizotom. Postup, ktorým docielite jeho vláčnu, vlhkú a krémovú konzistenciu je rovnaký, menia sa len prídavné ingrediencie.
Môžete tak vyčarovať rizoto šafranové, šampiňónové, cuketové či s baby špenátom a kozím syrom. O recept na posledné menované sa s vami podelím tu. Keďže mojou drobnou úchylkou je zásadne variť od oka, presnými množstvami vás nepoteším. Nedržte sa striktne návodu, varte podľa pocitu a podľa toho, koľko maškrtných jazýčkov chcete rizotom potešiť.
Potrebujeme:
- olivový olej
- 1 cibuľa – šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- vrecko čerstvého baby špenátu
- čerstvé šampiňóny
- ryža na talianske rizoto (v supermarketoch dostanete ryžu špeciálne určenú na tento pokrm)
- 125 g roztierateľného kozieho syra
- bylinkové maslo
Postup:
V panvici č. 1 speňte baby špenát a šalotku tak, aby sa špenát poddal a kapituloval z čerstvého stavu do poduseného. Pozor, aby vám šalotka príliš nezhnedla a nechytila vzhľad ako po letnej dovolenke!
V panvici č. 2 orestujte cesnak so šampiňónmi. Keď cítite, že ingrediencie sú už načaté a nie surové, zmiešajte ich dohromady vo veľkej hlbokej panvici č. 3.
Pridajte k nim hlavnú hviezdu večera – ryžu na rizoto. Množstvo podľa počtu hladných krkov, ale rátajte s tým, že varením napučí a zväčší svoj objem. Toto upozornenie berte ako prevenciu pred tým, aby ryža nelietala po celej kuchyni a neochutnávala podlahu. Ryžu v panvici zmiešajte s ostatnými prísadami, trochu opečte a potom zalejte zarobeným zeleninovým vývarom.
Zeleninový vývar si pripravíte absolútne jednoducho. Do veľkej šálky vhodíte bujón a zalejete vriacou vodou. Buď bujón rozdeľte na menšie kúsky a tie postupne zalievajte, alebo si celú kocku pripravte do veľkej šálky/nádoby. Ak chcete byť absolútne fajnšmekerky, zeleninový vývar nahraďte hubovým, prípadne v rámci varenia ryže v panvici prestriedajte oba druhy.
Odporúčame: Bylinky pri pečení
A teraz prichádza univerzálna časť, návod ako docieliť krémové rizoto bez ohľadu na ostatné ingrediencie. Ryžu v panvici pomaličky, postupne podlievajte zeleninovým alebo iným vývarom zhruba 15 minút na strednom plameni. Vlejte malé množstvo vývaru, neustále horlivo miešajte a čakajte, kým sa voda odparí. Keď sa odparí, opäť prilejte trochu vývaru. (Poznámka zanieteného šéfkuchára: V niektorých receptoch sa ryža podlieva aj bielym vínom, na striedačku s vývarom. Dodá rizotu špecifickú chuť). Hmota v panvici bude postupne rásť a hustnúť. Približne po pätnástich minútach trpezlivého zalievania a miešania by mala byť ryža uvarená, preventívne ju však ochutnajte, či nie je tvrdá. Nemala by byť ani rozmäknutá, ale úplne jemnučko, zľahka tvrdá, resp. pevná.
Tajomstvo ideálnej tvrdosti spočíva v skutočne pomalom a postupnom prilievaní vývaru a miešaní. Ak sa vám ryža stále nezdá, po nahádzaní zvyšku ingrediencií panvicu prikryte a nechajte pár minút dokončiť. Zvyšnými ingredienciami máme na mysli bylinkové maslo a kozí syr. Asi 1 čajovú alebo polievkovú lyžicu bylinkového masla pridajte na vrch hmoty a poriadne rozmiešajte. Následne pridajte kozí syr a takisto rozmiešajte. Odstavte panvicu z ohňa, zakryte poklopom a nechajte 5 – 10 minút dokončiť teplom. Podávajte s kozím syrom nastrúhaným navrchu. Dobrú chuť!
Odporúčame: Špenátové pochúťky