Granadírsky pochod patrí medzi najjednoduchšie a najznámejšie tradičné slovenské jedlá. Kombinácia zemiakov, cestovín a cibule dochutená červenou paprikou je dôkazom toho, že aj z obyčajných surovín možno pripraviť chutný a sýty obed. Recept na granadír si zamilujete nielen pre jeho nenáročnosť, ale aj pre nostalgickú chuť detstva!
Granadír, granadírsky či granatiersky pochod
Prešla som naozaj mnoho rôznych kuchárskych kníh a webstránok, aby som zistila, ako sa tento recept volá oficiálne, k žiadnemu jednotnému názvu som sa však nedopátrala.
Mnohí si možno myslia, že názov napovedá tomu, že recept pochádza zo španielskeho mesta Granada, no to vraj nie je pravda – ide o recept čisto slovenský. A navyše, je veľmi jednoduchý a tým pádom vhodný aj pre tých, ktorí sa práve učia variť.
Môžete ho totiž nájsť pod pojmom granadír, granatír, grenadír, granatiersky pochod, granadiersky pochod, granatírsky pochod alebo dokonca aj granadyr marš. Ide o jedlo vojenskej kuchyne, ktoré sa pripravovalo z lacných a dostupných surovín – najčastejšie počas mierových dní na kasárenských jedálňach. Práve jeho jednoduchosť, sýtosť a výborná chuť zabezpečili, že si granadír našiel cestu aj do bežných domácností a udržal si obľubu dodnes.
Recept na granadír
Tento jednoduchý recept patrí medzi stálice slovenskej domácej kuchyne. Granadírsky pochod je sýty, lacný a nenáročný na prípravu, čo z neho robí obľúbené jedlo nielen medzi študentmi či začiatočníkmi. Potrebujete len zopár základných surovín, ktoré nájdete takmer vždy doma – zemiaky, cestoviny, cibuľu a korenie.
Ingrediencie na granatiersky pochod:
- surové zemiaky, asi 7 kusov
- uvarené fliačky (1 balík)
- olivový olej
- 2 cibule
- červená paprika
- soľ, čierne korenie
Postup receptu na klasický granadír s fliačkami:
- Uvariť chutný granadír je úplne jednoduché. Pripravíme si dva hrnce – v jednom uvaríme zemiaky v šupke a v druhom cestoviny.
- Uvarené zemiaky nakrájame.
- V hrnci osmažíme na oleji cibuľku. Potom zasypeme štedrou porciou mletej červenej papriky.
- Po chvíľke pridáme aj na kocky nakrájané zemiaky a taktiež cestoviny fliačky.
- Dobre premiešame a ochutíme soľou a korením. Hotovo!
Čo robiť, aby nebol granadír suchý?
Aby granadír nebol suchý, je dôležité dodržať správny pomer medzi zemiakmi a cestovinami a nešetriť opraženou cibuľkou s olejom. Ak sa vám jedlo zdá príliš hutné, môžete ho na záver jemne podliať trochou vývaru alebo pridať kúsok masla, ktoré ho krásne zjemní. Pomôže aj krátke prikrytie po dovarení, aby sa chute prepojili a jedlo ostalo vláčne.
S čím podávať granadír?
Granadír je sám o sebe výdatným jedlom, no výborne ho doplní jednoduchý zeleninový šalát – najmä s kyslou kapustou, uhorkou alebo paradajkami. Ak preferujete niečo sviežejšie, skvelo sa hodí aj kyslá uhorková príloha, nakladané čalamády alebo kvasená zelenina, ktorá podporí trávenie.
Obľúbenou kombináciou je aj podávanie granadíru s pohárom kyslého mlieka, kefíru či žinčice. Výsledkom je nielen tradičný chuťový zážitok, ale aj sýte jedlo, ktoré vás zasýti na celé popoludnie.
TIP na najlepší granadír
Ak chcete granadír posunúť na ďalší level, k opraženej cibuľke pridajte aj na kocky nakrájanú slaninku. Pridá to granadíru úplne inú chuť. A rovnako odporúčame vyskúšať opečený granadírsky pochod. Ako na to? Porciu granadíru hodíme na rozpálenú panvicu a necháme z oboch strán opiecť. Jeho chrumkavá chuť vás dostane!
Ďalšie tipy na obmenu receptu:
Pridajte kyslú kapustu: Premiešajte granadír s krátko podusenou kyslou kapustou – vznikne kyslastá, šťavnatá verzia s extra chuťou.
Cesnakový základ: Namiesto alebo spolu s cibuľkou pridajte do základu aj prelisovaný cesnak – jedlo získa výraznejšiu arómu.
Papriková pasta: Namiesto mletej papriky môžete použiť lyžicu domácej paprikovej pasty (napr. ajvar alebo lečo), ktorá dodá sýtšiu farbu a jemne pikantný tón.
Bylinky na záver: Do hotového jedla vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku – granadír tak pôsobí sviežejšie a modernejšie.
Zemiaky na masle: Namiesto varenia v šupke skúste zemiaky uvariť na masle s troškou vývaru – granadír bude jemnejší a bohatší na chuť.
Vegetariánska verzia s tofu: Nahradiť slaninku údeným tofu alebo tempehom je chutná možnosť pre tých, ktorí sa vyhýbajú mäsu.
Pikantná verzia: Pridajte štipľavú papriku, chilli vločky alebo trošku feferónky – ocenia ju najmä milovníci výraznejších jedál.
Tipy na iné chutné slovenské jedlá:
- Domáce perky s lekvárom a makom
- Recept na tradičné bryndzové halušky
- Pečené tvarohové buchty s hrozienkami
- Tradičný recept na parené buchty
- Zdravé cuketové placky
- Recept na domáce makové šúľance
- Domáce langoše
- Zemiakový prívarok
- Klasická fašírka s vajíčkom
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/my.kitchen._.my.rules
Aktualizovaný článok: 20.05.2025