Prešla som naozaj mnoho rôznych kuchárskych kníh a webstránok, aby som zistila, ako sa tento recept volá oficiálne, k žiadnemu jednotnému názvu som sa však nedopátrala.
Mnohí si možno myslia, že názov napovedá tomu, že recept pochádza zo španielskeho mesta Granada, no to vraj nie je pravda – ide o recept čisto slovenský. A navyše, je veľmi jednoduchý a tým pádom vhodný aj pre tých, ktorí sa práve učia variť.
Môžete ho totiž nájsť pod pojmom granadír, granatír, grenadír, granatiersky pochod, granadiersky pochod, granatírsky pochod alebo dokonca aj granadyr marš. Nezávisle od názvu, stále však hovoríme o tom istom jedle a tak som si ho v tomto článku dovolila nazvať tak, ako ho poznám ja – granadírsky pochod.
Ingrediencie na pravý slovenský granadírsky pochod:
- surové zemiaky, asi 7 kusov
- uvarené fliačky (1 balík)
- olivový olej
- 2 cibule
- červená paprika
- soľ, čierne korenie
Odporúčame prečítať: Recept na domáce makové šúľance
Postup receptu na klasický granadír s fliačkami:
- Uvariť chutný granadír je úplne jednoduché. Pripravíme si dva hrnce – v jednom uvaríme zemiaky v šupke a v druhom cestoviny.
- Uvarené zemiaky nakrájame.
- V hrnci osmažíme na oleji cibuľku. Potom zasypeme štedrou porciou mletej červenej papriky.
- Po chvíľke pridáme aj na kocky nakrájané zemiaky a taktiež cestoviny fliačky.
- Dobre premiešame a ochutíme soľou a korením.
Jednoduchý granadiersky pochod servírujeme s nakladanou zeleninou, resp. kyslými uhorkami. Môžeme podľa chuti posypať aj nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!
TIP na najlepší granadír
Ak chcete granadír posunúť na ďalší level, k opraženej cibuľke pridajte aj na kocky nakrájanú slaninku. Pridá to granadíru úplne inú chuť. A rovnako odporúčame vyskúšať opečený granadírsky pochod. Ako na to? Porciu granadíru hodíme na rozpálenú panvicu a necháme z oboch strán opiecť. Jeho chrumkavá chuť vás dostane!
Ďalšie tipy na chutné slovenské jedlá:
Zdroj úvodnej foto: instagram.com/my.kitchen._.my.rules
Článok aktualizovaný 3.5.2024