Tofu – zrejme sa zhodneme, že dôvod, prečo po ňom siahnuť, nie je jeho chuť, nakoľko je to viac-menej chuťovo neutrálna potravina. Tak prečo potom? Čím je tofu zaujímavé pre naše telo a zdravie? V prvom rade ide o bohatý zdroj bielkovín, má minimum tukov a zároveň je veľmi ľahko stráviteľné. Tofu sa začalo vyrábať už pred dvetisíc rokmi v Číne. Pozrite sa, prečo je vhodné zaradiť tofu do jedálnička!
Pre tých, ktorí sa ešte s tofu nestretli, reč je o akejsi náhrade syra, vyrobenej zo sóje. Vyrába sa zrážaním sójového mlieka, ku ktorému dochádza pomocou solí, kyselín alebo enzýmov. Sója, ako je známe, je nutrične bohatá strukovina, vďaka svojmu obsahu kvalitných bielkovín, vlákniny, zdravých tukov, ale aj vitamínov (B, C, K) a stopových prvkov. Z nich stoja za zmienku vápnik, horčík, železo a selén. V tofu nájdete aj kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.
Odporúčame: Nedarí sa ti schudnúť? Skús stravovanie podľa krvných skupín!
Aj dobrého veľa škodí
Tofu je bez lepku, cholesterolu a laktózy, čiže okrem vegetariánov a vegánov, ho môžu konzumovať aj celiatici a ľudia s intoleranciou mlieka. Tofu sa stalo mimoriadne populárne predovšetkým medzi vegetariánmi, ktorí ním nahrádzajú príjem mäsa a živočíšnej stravy ako takej. No ako pri všetkom, ani pri konzumácii tofu to netreba preháňať. Ideálne je dopriať si ho dva až štyrikrát do týždňa.
Takisto buďte opatrní, ak vás trápia obličkové kamene. Keďže tofu obsahuje šťavelan vápenatý, prispievajúci k vzniku týchto kameňov, poraďte sa vopred s lekárom, či môžete tofu konzumovať alebo nie.
Tofu do smoothie aj na grilovanie
Skvelé na tofu je, že ho viete pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Môžete ním nahradiť mäso, prílohu, ale aj oblohu. Je skvelé na raňajky, obed aj večeru. Výborné je nasladko aj naslano, na cestovinách, v šaláte, ale aj na pečive, ochutené napríklad štipkou čili korenia. Dokonca viete, vďaka tofu, pripraviť aj úžasne zdravý smoothie, plný proteínov, ktorý vám dodá energiu na celý deň a ešte vás aj zasýti. Stačí rozmixovať mäkké tofu, spolu s vanilkovým sójovým mliekom, arašidovým maslom a banánom. Tofu je ideálna voľba pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, čo je užitočná informácia najmä teraz, pred blížiacou sa sezónou plaviek, čo poviete?
Odporúčame: Zisti, čo prezrádza odtieň pokožky o tvojom zdraví!
Kedysi bolo tofu výsadou predajní so zdravou výživou, dnes ho však nájdete aj v bežných potravinách. Na trhu je celá škála tofu výrobkov – natural, údené, cesnakové, bylinkové,... Keďže je balené v náleve, po otvorení ho poriadne osušte kuchynskými papierovými utierkami a povytláčajte z neho vodu. Na pultoch obchodov ale môžete objaviť aj tofu párky či tofu nátierky. To len dokazuje, že táto potravina sa už dávno udomácnila aj v slovenských kuchyniach.
Medzi najznámejšie druhy tofu syra patrí okara, čo je vlastne sójová drť, s konzistenciou, podobnou tvarohu. Ak máte chuť na „tofu s chuťou“, siahnite po tom údenom alebo marinovanom. :-) Tofu je jednoducho ideálne na grilovanie, nakladanie, pečenie a dokonca aj údenie.
Tofu a jeho vplyv na naše zdravie (pri pravidelnej konzumácii):
- prevencia osteoporózy
- úprava hormonálnej nerovnováhy a znižovanie príznakov menopauzy
- tvorba kostného a kĺbového tkaniva
- podpora trávenia a vylučovania
- zníženie rizika rakoviny prsníka
- zlepšenie pamäti a koncentrácie
- podpora funkcie štítnej žľazy
- zrýchlenie metabolizmu