Tofu: Buď ho miluješ alebo nenávidíš. Prečo sa ho však oplatí jesť?

Tofu – zrejme sa zhodneme, že dôvod, prečo po ňom siahnuť, nie je jeho chuť, nakoľko je to viac-menej chuťovo neutrálna potravina. Tak prečo potom? Čím je tofu zaujímavé pre naše telo a zdravie? V prvom rade ide o bohatý zdroj bielkovín, má minimum tukov a zároveň je veľmi ľahko stráviteľné. Tofu sa začalo vyrábať už pred dvetisíc rokmi v Číne. Pozrite sa, prečo je vhodné zaradiť tofu do jedálnička!

Pre tých, ktorí sa ešte s tofu nestretli, reč je o akejsi náhrade syra, vyrobenej zo sóje. Vyrába sa zrážaním sójového mlieka, ku ktorému dochádza pomocou solí, kyselín alebo enzýmov. Sója, ako je známe, je nutrične bohatá strukovina, vďaka svojmu obsahu kvalitných bielkovín, vlákniny, zdravých tukov, ale aj vitamínov (B, C, K) a stopových prvkov. Z nich stoja za zmienku vápnik, horčík, železo a selén. V tofu nájdete aj kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.

 

Odporúčame: Nedarí sa ti schudnúť? Skús stravovanie podľa krvných skupín!

sójový syr

Zdroj: Shutterstock®

Aj dobrého veľa škodí

Tofu je bez lepku, cholesterolu a laktózy, čiže okrem vegetariánov a vegánov, ho môžu konzumovať aj celiatici a ľudia s intoleranciou mlieka. Tofu sa stalo mimoriadne populárne predovšetkým medzi vegetariánmi, ktorí ním nahrádzajú príjem mäsa a živočíšnej stravy ako takej. No ako pri všetkom, ani pri konzumácii tofu to netreba preháňať. Ideálne je dopriať si ho dva až štyrikrát do týždňa.

Takisto buďte opatrní, ak vás trápia obličkové kamene. Keďže tofu obsahuje šťavelan vápenatý, prispievajúci k vzniku týchto kameňov, poraďte sa vopred s lekárom, či môžete tofu konzumovať alebo nie.

grilované tofu

Zdroj: Shutterstock®

Tofu do smoothie aj na grilovanie

Skvelé na tofu je, že ho viete pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Môžete ním nahradiť mäso, prílohu, ale aj oblohu. Je skvelé na raňajky, obed aj večeru. Výborné je nasladko aj naslano, na cestovinách, v šaláte, ale aj na pečive, ochutené napríklad štipkou čili korenia. Dokonca viete, vďaka tofu, pripraviť aj úžasne zdravý smoothie, plný proteínov, ktorý vám dodá energiu na celý deň a ešte vás aj zasýti. Stačí rozmixovať mäkké tofu, spolu s vanilkovým sójovým mliekom, arašidovým maslom a banánom. Tofu je ideálna voľba pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, čo je užitočná informácia najmä teraz, pred blížiacou sa sezónou plaviek, čo poviete?

Odporúčame: Zisti, čo prezrádza odtieň pokožky o tvojom zdraví!

smoothie s tofu

Zdroj: Shutterstock®

Kedysi bolo tofu výsadou predajní so zdravou výživou, dnes ho však nájdete aj v bežných potravinách. Na trhu je celá škála tofu výrobkov – natural, údené, cesnakové, bylinkové,... Keďže je balené v náleve, po otvorení ho poriadne osušte kuchynskými papierovými utierkami a povytláčajte z neho vodu. Na pultoch obchodov ale môžete objaviť aj tofu párky či tofu nátierky. To len dokazuje, že táto potravina sa už dávno udomácnila aj v slovenských kuchyniach.

 

Medzi najznámejšie druhy tofu syra patrí okara, čo je vlastne sójová drť, s konzistenciou, podobnou tvarohu. Ak máte chuť na „tofu s chuťou“, siahnite po tom údenom alebo marinovanom. :-) Tofu je jednoducho ideálne na grilovanie, nakladanie, pečenie a dokonca aj údenie.

údené tofu

Zdroj: Shutterstock®

Tofu a jeho vplyv na naše zdravie (pri pravidelnej konzumácii):

  • prevencia osteoporózy
  • úprava hormonálnej nerovnováhy a znižovanie príznakov menopauzy
  • tvorba kostného a kĺbového tkaniva
  • podpora trávenia a vylučovania
  • zníženie rizika rakoviny prsníka
  • zlepšenie pamäti a koncentrácie
  • podpora funkcie štítnej žľazy
  • zrýchlenie metabolizmu
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.04.2018 05:30

Tofu je naozaj skvelé na rôzne spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu a chuť.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.04.2018 22:50

Tofu mám celkom rada a občas si ho doprajem.Najviac sa mi páči bazalkové,alebo údené.Nakrájam si ho do praženice,alebo plátky si namočím do vajca a upečiem tak ako vajcovú topeničku.Údené pridávam do polievky,alebo zjem len tak...

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

17.04.2018 23:38

Odvtedy, co sa k nam dovaza monsanto geneticky modifikovana soja, pestovana na poli postriekanom bojovou otravnou latkou - glyfosatom, sa soji vyhybam na kilometre !

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

18.04.2018 08:05

Obcas si ho davame, s hribami, syrom, cesnakom, nakladany je vyborny...

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

18.04.2018 10:16

Tofu som jedla asi len 1x a aj to v surovom stave. Až potom som zistila, že by sa malo jesť v tepelne upravenom stave, lebo je ťažko stráviteľné. Ale celkom príjemne chutí,

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

18.04.2018 14:59

Tofu mám rada,jedávame ho.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.