Fermentovaná zelenina je zdraviu prospešná, preto by mala byť súčasťou nášho jedálnička. Je bohatá na probiotiká, prospešné črevné baktérie. Do kategórie fermentovanej zeleniny patrí aj výborná kyslá kapusta, resp. kvasená kapusta. Konzumácia kyslej kapusty dokáže napríklad aj vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporiť náš imunitný systém a obranyschopnosť.
Ak chcete pred prichádzajúcou zimou posilniť imunitu, neváhajte pripraviť jedlá z kyslej kapusty hoc aj každý týždeň. Zaradenie kyslej kapusty do jedálnička nie je pritom vôbec náročné, slovenská kuchyňa zahŕňa rôznorodé recepty z kyslej kapusty, ktoré sa bežne pripravujú v mnohých domácnostiach. Medzi tradičné jedlá z kyslej kapusty môžeme u nás zaradiť napríklad strapačky, tiež kapustnicu či segedín.
Na internete sa dajú nájsť mnohé zdravé recepty z kyslej kapusty. Skúsiť môžete polievky z kyslej kapusty, pečené mäso na kyslej kapuste a mnoho iného. My vám prinášame 7 inšpirácií na chutné jedlá, v ktorých hrá obľúbená kyslá kapusta hlavnú rolu. Ktorý recept z kyslej kapusty vyskúšate?
Najobľúbenejšie recepty z kyslej kapusty:
Kurča pečené na kyslej kapuste
Ingrediencie:
-
700 g celých kuracích stehien
- 400 g kyslej kapusty bez nálevu
- 150 ml bieleho vína
- 3 PL pretlaku
- 10 g masla
- 100 g údenej slaniny
- soľ a mleté čierne korenie
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ČL sušeného cesnaku
Postup: V miske zmiešame kyslú kapustu s vínom a pretlakom a necháme odležať asi hodinu. Zapekaciu misku vymastíme maslom. Na dno poukladáme kapustu a na to kuracie stehná. Osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom.
Ešte pokvapkáme olejom a zasypeme nakrájanou slaninkou. Zakryjeme alobalom a pečieme 40 minút pri teplote 180 °C. Potom odokryjeme a dáme piecť na ďalších asi 20 minút do chrumkava. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad varenými alebo opekanými zemiakmi.
Pozri aj: Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti
Zdroj: Depositphotos
Zemiakové placky s kyslou kapustou
Ingrediencie:
-
500 g zemiakov
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 vajce
- majoránka
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 – 3 PL hladkej múky
- 100 g kapusty
- olej na vyprážanie
Postup: Očistené zemiaky postrúhame nahrubo. Osolíme, okoreníme, pridáme aj majoránku, vajce, nadrobno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak a hladkú múku. Premiešame a pridáme pokrájanú kyslú kapustu. Z vymiešanej zmesi opekáme na rozpálenej panvici placky z oboch strán dozlatista. Chrumkavé placky z kyslej kapusty ihneď podávame.
Koložvárska kapusta
Ingrediencie:
-
500 g mletého bravčového mäsa
-
500 g kyslej kapusty
- 150 g ryže
- 200 g kyslej smotany
- olej
- 2 cibule
- 0,5 ČL mletej rasce
- soľ a mleté čierne korenie
- 180 ml šľahačkovej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL údenej papriky
- 1 nožička klobásky
Postup: Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú 1 cibuľu s cesnakom. Potom pridáme aj mleté mäso, posolíme ho, okoreníme a pridáme mletú papriku a rascu. Dusíme asi 15 minút. Ryžu si uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale.
Na druhej panvici si opečieme aj druhú nakrájanú cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Chvíľku ju opražíme, osolíme aj okoreníme. Ešte si klobásku nakrájame na kolieska a v miske zmiešame kyslú smotanou so šľahačkovou smotanou.
Pripravíme si zapekaciu misku. Na dno dáme polovicu kapusty. Potom dáme polovicu ryže a mäso s klobáskou. Prelejeme časťou smotanovej zmesi. Na to uložíme druhú polovicu ryže a na vrch zvyšok kapusty. Zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút. Pred podávaním necháme trochu ochladnúť.
Zapekaná kyslá kapusta so zemiakmi a bravčovým mletým mäsom
Ingrediencie:
-
1 kg mletého bravčového mäsa
- olivový olej
- 100 g údenej slaniny
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL celej rasce
- morská soľ a mleté čierne korenie
- 1,5 kg zemiakov
- 700 g kyslej kapusty
- 400 g kyslej smotany
- čerstvá pažítka
Postup: Slaninu nakrájame na kocky a orestujeme. Potom pridáme aj nakrájanú cibuľu s cesnakom. Zmes stiahneme z ohňa a ochutíme mletou paprikou a rascou. Mleté bravčové mäso osolíme, okoreníme a pridáme k opečenej slaninke.
Zemiaky očistíme a pokrájame na tenučké pásiky, ktoré osolíme a okoreníme. Polovicu zemiakov poukladáme na spodok zapekacej misky. Na to navrstvíme mäsovú zmes. Potom pripravíme vrstvu kyslej kapusty a na vrch dáme druhú polovicu zemiakov.
Vrch ešte pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme aj rascou. Zakryté alobalom pečieme 1,5 hodiny pri teplote 200 °C. Cca po 45 minútach už pečieme odokryté. Zapečená kyslá kapusta s mletým mäsom a zemiakmi skvelo chutí s lyžicou kyslej smotany. Pred podávaním ešte môžete posypať pažítkou.
Odporúčame: Recept na čučoriedkový džem: Odporúčaný všetkými skúsenými gazdinkami
Zdroj: Depositphotos
Rýchla polievka z kyslej kapusty a zemiakov
Ingrediencie:
-
pol kilogramu kyslej kapusty
- cibuľa
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- vývar (z mäsa) alebo voda
- bobkový list
- soľ a mleté čierne korenie
- mletá rasca
- mletá červená paprika
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 2 až 3 zemiaky
- olej
- 2 PL hladkej múky
Postup: Kapustu podľa potreby trochu pokrájame a zalejeme vývarom alebo vodou. Pridáme soľ, korenie, pretlak, rascu a bobkový list a povaríme do mierneho zmäknutia kapusty. Potom pridáme zemiaky pokrájané na malé kocky a varíme do zmäknutia.
Na panvičke si na oleji opražíme cibuľku a cesnak, pridáme mletú červenú papriku. Potom poprášime múkou a spravíme zápražku rozriedením opraženej hmoty v troche vody. Zápražku pridáme do polievky a necháme prevrieť. Podľa chuti ešte osolíme a môžeme odstaviť. Podávať môžeme s čerstvým chlebom.
Vyprážané pirohy s kyslou kapustou
Ingrediencie na cesto:
-
1 kg zemiakov
- 220 g hladkej múky
- 1 KL soli
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 2 PL bravčovej masti
Ďalšie suroviny:
-
150 g kyslej kapusty
- 100 g slaniny
- 2 stredne veľké cibule
- bravčová masť na vyprážanie
Postup: Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke a po ochladnutí ich ošúpeme. Následne ich postrúhame najemno a pridáme k nim múku, soľ, vajce so žĺtkom a masť. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu. Hrúbka by mala byť asi 3 mm.
Následne z cesta vykrajujeme kruhy s priemerom asi 7 cm. Zvyšné cesto znovu vyvaľkáme a vykrojíme ďalšie kruhy. Do prostriedku cesta položíme lyžicu kyslej kapusty a preložíme ho do tvaru polkruhu. Okraje pritlačíme, napríklad koncom príborového noža, aby nám vznikol vlnkový vzor.
Pripravené pirohy opražíme na rozpálenej masti z oboch strán dozlatista. Opečené pirohy podávame posypané opraženou slaninkou a cibuľkou.
Kapustový šalát z kyslej kapusty
Ingrediencie:
-
500 g kyslej kapusty
- 200 g mrkvy
- 50 g chrenu
- 4 PL majonézy
- 100 g gréckeho jogurtu
- 3 PL jablčného octu
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- petržlenová vňať
Postup: Kyslú kapustu prepláchneme pod vodou, necháme stiecť a vyžmýkame. Mrkvu s chrenom si nastrúhame najemno. Kvasenú kapustu zmiešame s mrkvou a chrenom a pridáme aj majonézu, jogurt, ocot a olej.
Osolíme a okoreníme. Dobre premiešame a necháme v chladničke postáť aspoň hodinu. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať ako prílohu.
TIP: Chcete vyskúšať nakladanie kyslej kapusty doma? Ako pripraviť kyslú kapustu sa dozviete tu: Chutný recept na kyslú kapustu.