Nie v každej domácnosti sú polievky v obľube. Avšak, ak máte malé deti, určite polievky varíte aj častejšie ako len raz do týždňa. Klasikou je nedeľný vývar, ktorým nikdy nikto nepohrdne. No ak hľadáte inšpiráciu na ďalšiu jednoduchú a predovšetkým rýchlu polievku, tak skúste túto kalerábovú.
Kaleráb by sme našli posadený v mnohých záhradách a práve v tomto období ho vyberáme zo zeme a tešíme sa z tohtoročnej úrody (možno ho niektorí vyberali zo zeme aj skôr). A práve polievka je skvelým spôsobom, ako ho zužitkovať. Navyše, kaleráb je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín A i vitamín K. Tiež obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny, železa, draslíka, horčíka a ďalšie minerály. Aj preto sa ho oplatí zaradiť do jedálnička a konzumovať častejšie. Železo vám doplní aj špenátová polievka, v jesennom období si môžete do sýtosti vychutnať hokkaido polievku, no aj kalerábová polievka vám dozaista zachutí.
Na kalerábovú polievku potrebujeme:
- 2 väčšie kaleráby
- 1 menšiu mrkvu
- 50 g masla
- 3 stredné zemiaky
- 1 lyžicu oleja
- korenie podľa chuti – soľ, čierne korenie, vegeta,...
Ako prvé si očistíme zeleninu a do misky si na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a kaleráb. Ak sa vám nechce zeleninu strúhať, tak ju pokojne môžete nakrájať aj na menšie kocky. Strúhaná zelenina sa však rýchlejšie uvarí.
Do hrnca si dáme maslo, ktoré necháme roztopiť. Pridáme k nemu olivový olej a pripravenú zeleninu. Zeleninu podusíme približne 3 minúty, pridáme vodu (ak máte vývar, môžete použiť ten) a korenie podľa chuti. Necháme variť a medzitým si očistíme zemiaky, ktoré nakrájame na malé kocky, aby sa rýchlejšie v polievke uvarili. Pokojne však môžete zemiaky pridať do polievky hneď s ostatnou zeleninou. Až budú zemiaky uvarené, polievku stiahneme a ponorným mixérom rozmixujeme.
Ak preferujete krémové polievky, tak do tejto kalerábovej pokojne zamiešajte smotanu na varenie a nechajte chvíľku povariť. Ak nie, tak neváhajte do nej pridať mrveničku alebo halušky, poprípade pre deti môžete uvariť písmenkovú cestovinu. Voľba je na vás. Prajeme dobrú chuť!