Med asi veľmi predstavovať nemusíme. Nie nadarmo sa mu neraz hovorí aj tekuté zlato. Skutočne kvalitný med je plný cenných látok a má viacero blahodarných účinkov na zdravie človeka. Považovaný je v prvom rade za zdravší druh sladidla v porovnaní s klasickým bielym cukrom, ktorý je rafinovaný. Kvalitný med je zdrojom viacerých vitamínov, minerálnych látok (fosfor, horčík, mangán a iné), organických kyselín a ďalších látok. Tento včelí produkt je posilňovačom imunity a rýchlym zdrojom energie, priaznivo ovplyvňuje pokožku i spánok. Počuli ste však aj o takzvanom medovicovom mede? Prečo sa ho oplatí vyskúšať?
Poznáte rôzne druhy medov?
Nie je med ako med. Exitujú totižto rôznorodé druhy medu a rozhodne ich nie je málo. Med ako taký totiž môžeme deliť na základe viacerých kritérií, ako je napríklad aj zdroj, z ktorého včely med vyrábajú. Z hľadiska zdroja delíme medy do troch základných kategórií:
- kvetový – vzniká z nektáru nazbieraného z kvetov, podľa druhov rastlín rozlišujeme repkový, agátový či lipový med,
- medovicový – vzniká z medovice, nazývaný je aj lesný med,
- zmiešaný – ide o nektárovo-medovicové a medovicovo-nektárové medy.
Taktiež môžeme medy rozdeliť do ďalších dvoch všeobecných kategórií, a to na jednodruhové (vyrobené z nektáru alebo medovice prevažne z jedného druhu rastliny) a viacdruhové (z nektáru alebo medovice z viacerých druhov rastlín). Medy tiež môžeme rozlišovať na základe toho, v akom prostredí ho včely dorábajú (napr. brtnícky med získaný z brtí), tiež podľa spôsobu spracovania medu človekom (stáčaný med, lekárnický, pastovaný a podobne). Druhov týchto včelích produktov je skutočne mnoho, konkrétne druhy sa líšia svojou farbou, konzistenciou, chuťou, zložením aj účinkami.
Odporúčame: Poznáš tieto zdravšie sladidlá? Zisti, čo ponúkajú a aké majú výhody!
Aký je medovicový med?
Ako sme spomenuli vyššie, medovicový med nevyrábajú včely z nektáru, ale z takzvanej medovice. Medovica predstavuje sladkú šťavu, ktorú vylučujú cudzopasné druhy hmyzu, napríklad vošky alebo červce, na tráve, listoch a ihličí drevín. Včely túto šťavu bežne spracovávajú na med, a to hlavne v oblastiach listnatých a zmiešaných porastov pri premnožení vošiek a iného hmyzu produkujúceho medovicu. Medovicový med tiež nazývame lesný a patrí k našim tradičným druhom včelieho medu.
Včely často získavajú medovicu najmä zo smrekov alebo jedlí, podľa toho rozlišujeme i jednodruhový smrekový či jedľový med. Zdrojom medovice však prípadne bývajú aj borovice, topole či vŕby. Spomínaný hmyz sa živí šťavami rastlín, z ktorých využije potrebné zložky a zvyšok vylúči v podobe medovice. Tú následne zberajú včely a spracovávajú na med. Medovicový med má množstvo jedinečných a osobitých vlastností. Charakteristický je:
- tmavšou farbou (červenohnedou, tmavohnedou, niekedy až čiernou s odtieňom do zelena),
- výraznejšou chuťou a arómou,
- hustejšou konzistenciou, pričom v tekutom stave vydrží veľmi dlhú dobu.
Aké má medovicový med účinky?
Medovicový med má v porovnaní s medom z kvetov vyšší podiel fruktózy a takzvaných dextrínov, čo sú látky zo skupiny polysacharidov. Veľkou výhodou je však hlavne vyšší obsah cenných minerálnych látok a stopových prvkov, obsah však závisí od konkrétneho druhu medovicového medu, respektíve od toho, od akého stromu a hmyzu pochádzala medovica. Za nevýhodu medu z medovice, hoci je kvalitný, výživný a prospešný, sa vo všeobecnosti považuje o niečo ťažšia stráviteľnosť. Preto sa ho neodporúča podávať osobám s tráviacimi problémy, ale ani najmenším deťom, prípadne len vo veľmi malých množstvách.
Medovicovému medu sú pripisované nasledujúce účinky a benefity:
- antibakteriálne a protizápalové pôsobenie,
- vhodný aj pre alergikov a astmatikov – obsahuje totiž len minimálne alebo žiadne množstvo peľu,
- podpora imunitného systému,
- podpora hojenia rán, celkovo priaznivý vplyv na zdravie kože,
- pomoc pri prechladnutí, chrípke, zápaloch dýchacích ciest – podpora vykašliavania,
- upokojujúce účinky,
- priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém (najmä vďaka obsahu viacerých minerálov).
Pozri aj: Toto sú najlepšie zdroje medi: Nachádzajú sa aj v tvojom jedálničku?
Medovicový med vs. Manuka med
Kvalitný medovicový med sa zvyčajne nepoužíva na bežné sladenie ako kvetový med, teda nie je určený na pečenie či osladenie čaju. Odporúča sa ho skôr užívať po lyžičkách ako prírodné liečivo, konkrétne jednu lyžičku denne. Naše medovicové medy sa pritom svojimi vlastnosťami blížia takzvaným medicínskym medom, no táto certifikácia je stále v štádiu rozvoja. Takzvaný medicínsky med je certifikovaný med určený priamo na terapeutické účely, je biologicky aktívny a má výraznejšie antibakteriálne pôsobenie voči mnohým baktériám.
Medzi medicínske medy je radený hlavne Manuka med. Ide o kvetový med vytvorený z nektáru pôvodného kríka Manuka s odborný názvom balmín metlatý (latinsky Leptospermum scoparium), ktorý má pôvod na Novom Zélande. I manukový med má rôznorodé účinky. Pôsobí proti viacerým baktériám, vrátane salmonely či Escherichia coli, no výsledky výskumov preukazujú aj veľmi silné pôsobenie proti baktériám z rodu Staphylococcus či baktérii Helicobacter pylori. Manukový med tiež podporuje hojenie rán aj popálenín.
Náš medovicový med je však pre manukový med silným konkurentom. Ktorý sa rozhodnete vyskúšať, je už len na vás. Nevýhodou manukového medu v porovnaní s medovicovým je napríklad to, že nie je vhodný pre alergikov na med, peľ a včely.
Odporúčame: Liečivá škorica: Spoznaj jej pozitívny vplyv na tvoje telo!