Naklíčený cesnak a jeho účinky: Vyhadzovať ho do koša alebo nie?

Síce nemá vábnu vôňu, no je veľmi prospešný pre naše zdravie a chuť jedál. Aj vy ste ho museli jesť, keď ste boli malí, v surovom stave? Ak áno, možno ste si k nemu vytvorili averziu a možno to praktizujete dodnes.

Naši rodičia a rovnako aj naši predkovia vedeli, že surový cesnak pomáha posilňovať imunitu a predchádzať tak vzniku rôznych zdravotných problémov. Ale čo v prípade, ak vám cesnak začal klíčiť? Častokrát sa stáva, že pri nesprávnom skladovaní začne klíčiť skôr, než ho stihnete spotrebovať.

Vôbec ho však nemusíte vyhadzovať do koša! Len málokto vie, že naklíčený cesnak je rovnako prospešný pre naše zdravie ako čerstvý cesnak. Ako je to možné? Zistite, prečo sa odporúča naklíčený cesnak nevyhadzovať!

Pozri aj: Vieš, čo nerobiť po jedle? Na tieto veci musíš rýchlo zabudnúť!

cesnak s klíčkami

Zdroj: Shutterstock®

Výhody naklíčeného cesnaku

Podľa štúdií naklíčený cesnak obsahuje až 5-krát viac antioxidantov (zvyšuje sa jeho antioxidačný potenciál), ako čerstvý nenaklíčený cesnak. Tu však treba odpozorovať jeho dobu naklíčenia. Totižto, v tomto prípade môžeme hovoriť o prospešnom naklíčenom cesnaku, ktorý je naklíčený 5 dní.

Možno si práve hovoríte, že naklíčený cesnak rozhodne patrí do koša, pretože už nie je vhodný na konzumáciu. Avšak, ak sa spolu s nami zamyslíte, v súčasnosti sa v gastronómii využívajú naklíčené zrná a strukoviny, ktoré vďaka tomu obsahujú vyšší podiel výživných látok. A rovnako to platí aj v prípade 5-dňového naklíčeného cesnaku.

Pri klíčení sú rastliny citlivé na baktérie a vírusy, čo ich núti produkovať vyššie množstvo fytoalexínov, vďaka ktorým majú rastliny silnejšie ochranné účinky. Tieto fytoalexíny sú toxické pre mikroorganizmy, ale zato celkom prospešné pre ľudské zdravie.

Odporúčame: ​Petržlenový čaj z vňate i koreňa - účinky a TOP spôsoby prípravy

cesnak a jeho účinky

Zdroj: Shutterstock®

Naklíčený verzus nenaklíčený cesnak

Či už taký alebo taký, cesnak je vždy skvelou voľbou pre naše zdravie. Oba varianty totiž obsahujú alicín a ďalšie zlúčeniny, ktoré pomáhajú znížiť krvný tlak, spomaliť aterosklerózu či znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.

Cesnak má antibiotické účinky a dokonca v súčasnosti mnohí tvrdia, že je účinnejší, než antibiotiká. Ak sa práve pýtate, ako to je možné, tak odpoveď je jednoduchá – cesnak vraj obsahuje také zlúčeniny, ktoré dokážu eliminovať aj tie druhy mikroorganizmov, na ktoré sú antibiotiká prikrátke.

K antibiotickým účinkom cesnaku sa tiež pridávajú aj jeho antibakteriálne a antivírusové účinky. A z ďalších tromfov cesnaku môžeme spomenúť hlavne vitamíny (vitamín B1, vitamín B2, vitamín C) a minerály (sodík, draslík, jód, selén, zinok, vápnik, železo). A navyše, cesnak je vhodný aj na chudnutie, pretože pomáha telu bojovať so zlým cholesterolom a podporuje ten dobrý.

Nech už máte doma akýkoľvek cesnak, každý je skvelou voľbou pre vaše zdravie!

Ako využiť naklíčený cesnak?

Naklíčený cesnak môžete využiť prakticky tak isto ako nenaklíčený, teda pri varení a pečení či v studenej kuchyni. Avšak, naklíčené strúčiky majú spravidla kvôli výhonkom horkejšiu chuť. Ak vám to prekáža, strúčiky vždy pozdĺžne rozrežte a klíčky z prostriedku jednoducho vyberte. 

Aktualizovaný článok: 29.8.2023

15 komentárov
Stanislav Kučo

Stanislav Kučo

20.08.2018 09:40

Cesnak musi byt v kazdej domacnosti

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

20.08.2018 10:24

Cesnak je prírodné antibiotikum a je skutočne vhodný na veľa chorôb, ak ho človek užíva v miere denne, je to doslova bomba na imunitu a organizmus sa tak prispôsobí, že ho už nie je cítiť a to doslova.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

20.08.2018 11:53

dobre vedieť

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

20.08.2018 20:50

ja osobne ho zbožnujem a dám ho kde sa dá kolko krát aj len tak si dám jeden stručik cesnaku samozrejme ak nikam nejdem

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

20.08.2018 21:40

Mám svoj domáci a používam vo veľkom pri varení

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.08.2018 22:14

Cesnak používame takmer denne; niet nad domáci, ktorému sa kupovaný určite nevyrovná.

Vaše meno:

Jana Hricová

Jana Hricová

21.08.2018 16:55

oddnes nevyhadzujem naklíčený cesnak

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

26.08.2018 18:01

niekoho od surového cesnaku môže bolieť žalúdok keď ho konzumuje večer,je preto vhodné jesť ho ráno.veď sa aj hovorí "ráno liek,večer jed"

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

01.09.2018 15:34

taky česnek u nás nesmí chybět, máme ho rádi všude i na chleba

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.09.2018 19:07

ako usledovať tých 5 dní? na 6. deň už treba vyhodiť?

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

25.03.2019 12:58

Tak to ste ma potešili, lebo v jarnom období mi často naklíči a nevedela som čo s tým.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

29.08.2023 21:25

Pestujem ho na zahrade a dávam cesnak všade kde sa dá

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

30.08.2023 07:00

Cesnak nesmie chýbať doma,dobre vedieť...

Vaše meno:

Mária Sivová

Mária Sivová

30.08.2023 08:14

Do koša zvyknem vyhadzovať iba naklíčenú cibuľu.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.08.2023 19:17

so surovým cesnakom sa nekamaráti môj žlčník, ale tepelne upravený môže

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE