Síce nemá vábnu vôňu, no je veľmi prospešný pre naše zdravie a chuť jedál. Aj vy ste ho museli jesť, keď ste boli malí, v surovom stave? Ak áno, možno ste si k nemu vytvorili averziu a možno to praktizujete dodnes.
Naši rodičia a rovnako aj naši predkovia vedeli, že surový cesnak pomáha posilňovať imunitu a predchádzať tak vzniku rôznych zdravotných problémov. Ale čo v prípade, ak vám cesnak začal klíčiť? Častokrát sa stáva, že pri nesprávnom skladovaní začne klíčiť skôr, než ho stihnete spotrebovať.
Vôbec ho však nemusíte vyhadzovať do koša! Len málokto vie, že naklíčený cesnak je rovnako prospešný pre naše zdravie ako čerstvý cesnak. Ako je to možné? Zistite, prečo sa odporúča naklíčený cesnak nevyhadzovať!
Pozri aj: Vieš, čo nerobiť po jedle? Na tieto veci musíš rýchlo zabudnúť!
Výhody naklíčeného cesnaku
Podľa štúdií naklíčený cesnak obsahuje až 5-krát viac antioxidantov (zvyšuje sa jeho antioxidačný potenciál), ako čerstvý nenaklíčený cesnak. Tu však treba odpozorovať jeho dobu naklíčenia. Totižto, v tomto prípade môžeme hovoriť o prospešnom naklíčenom cesnaku, ktorý je naklíčený 5 dní.
Možno si práve hovoríte, že naklíčený cesnak rozhodne patrí do koša, pretože už nie je vhodný na konzumáciu. Avšak, ak sa spolu s nami zamyslíte, v súčasnosti sa v gastronómii využívajú naklíčené zrná a strukoviny, ktoré vďaka tomu obsahujú vyšší podiel výživných látok. A rovnako to platí aj v prípade 5-dňového naklíčeného cesnaku.
Pri klíčení sú rastliny citlivé na baktérie a vírusy, čo ich núti produkovať vyššie množstvo fytoalexínov, vďaka ktorým majú rastliny silnejšie ochranné účinky. Tieto fytoalexíny sú toxické pre mikroorganizmy, ale zato celkom prospešné pre ľudské zdravie.
Odporúčame: Petržlenový čaj z vňate i koreňa - účinky a TOP spôsoby prípravy
Naklíčený verzus nenaklíčený cesnak
Či už taký alebo taký, cesnak je vždy skvelou voľbou pre naše zdravie. Oba varianty totiž obsahujú alicín a ďalšie zlúčeniny, ktoré pomáhajú znížiť krvný tlak, spomaliť aterosklerózu či znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Cesnak má antibiotické účinky a dokonca v súčasnosti mnohí tvrdia, že je účinnejší, než antibiotiká. Ak sa práve pýtate, ako to je možné, tak odpoveď je jednoduchá – cesnak vraj obsahuje také zlúčeniny, ktoré dokážu eliminovať aj tie druhy mikroorganizmov, na ktoré sú antibiotiká prikrátke.
K antibiotickým účinkom cesnaku sa tiež pridávajú aj jeho antibakteriálne a antivírusové účinky. A z ďalších tromfov cesnaku môžeme spomenúť hlavne vitamíny (vitamín B1, vitamín B2, vitamín C) a minerály (sodík, draslík, jód, selén, zinok, vápnik, železo). A navyše, cesnak je vhodný aj na chudnutie, pretože pomáha telu bojovať so zlým cholesterolom a podporuje ten dobrý.
Nech už máte doma akýkoľvek cesnak, každý je skvelou voľbou pre vaše zdravie!
Ako využiť naklíčený cesnak?
Naklíčený cesnak môžete využiť prakticky tak isto ako nenaklíčený, teda pri varení a pečení či v studenej kuchyni. Avšak, naklíčené strúčiky majú spravidla kvôli výhonkom horkejšiu chuť. Ak vám to prekáža, strúčiky vždy pozdĺžne rozrežte a klíčky z prostriedku jednoducho vyberte.
Aktualizovaný článok: 29.8.2023