Pojem celiakia ako chorobná neznášanlivosť lepku asi poznáme každá.
Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu.
Lepok tvorí prirodzenú súčasť mnohých jedál. Čoraz viac ľudí vykazuje jeho neznášanlivosť, alebo alergie naň.
Čo by ste mali o lepku ešte vedieť?
Pár faktov:
- Každý, kto má celiakiu, je citlivý na lepok. Avšak, nie u každého citlivého na lepok prepukne celiakia.
- Existuje viac ako 200 diagnóz, ktoré môže spôsobiť lepok.
- Lepok môže spôsobiť autoimunitné ochorenia.
- Lepok môže dokonca spôsobiť prederavenie čreva.
- Lepok a jeho neznášanlivosť býva často elementárnou príčinou chudokrvnosti a nedostatku železa.
- Taktiež môže za nedostatok vitamínu B12 v tele.
- Nadmerná konzumácia lepku môže byť príčinou veľkého zvýšenia hmotnosti, dokáže dokonca skresliť laboratórne testy .
Odporúčame prečítať: Ako mať romantické Vianoce, ak ste single?
Reklama
- Lepok môže spôsobovať nekontrolovateľné straty rovnováhy.
- Taktiež môže vyvolať falošné astmatické symptómy.
- Môže vyvolávať záchvaty.
- Tiež je častým spúšťačom migrény.
- Lepok je častým vinníkom problémov s testosterónom u mužov.
- Vitamín C najviac pomáha pri zápalových ochoreniach spôsobených lepkom.
Odporúčame prečítať: Rakytník - malý zázrak prírody
Reklama
- Trvá až tri roky, kým sa lepok plne odstráni z organizmu.
- Spôsobuje aj artritídu a bolesť kĺbov.
- Kazeín, proteín v mlieku je veľmi podobný lepku, má podobné účinky.
- Lepok môže spôsobovať aj pečeňové problémy.
Tak čo dámy? Vedeli ste tieto fakty o lepku? 
Odporúčame prečítať: TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu
Reklama
10 komentárov
Alexandra Semanová
06.01.2016 12:47Pre tých ľudí, ktorí majú bezlepkovú diétu, ale aj pre tých, ktorí uprednostňujú zdravý životný štýl bez lepku je výborný cereálny nápoj Caro Ricoré. Môže sa piť aj ako náhrada namiesto kávy, pretože obsahuje 60 % kvalitnej praženej rozpustnej kávy alebo môže byť súčasťou zdravého životného štýlu pri dopĺňaní pitného režimu. Môžeme si ho dopriať kedykoľvek počas dňa. Výborne sa hodí na raňajky. Dodáva energiu na celé dopoludnie. Zároveň jeho pozitívnou vlastnosťou je aj to, že obsahuje zdraviu prospešnú látku – čakanku.
katarina
01.01.2016 09:31Zaujimavý článok. Ale stravovať sa úplne bez lepku je veľmi zložité. No aj obmedzenie má istotne pozitívny účinok na zdravie.
Ľuba Reháková
29.12.2015 22:24Tak to som o lepku skutočne ani len netušila... Hm, len horšie je sa ho zbaviť... To by chcelo o danej problematike naštudovať viac. Teším sa na ďalší článok o lepku a náhradných potravinách bez lepku.
Iveta Moravčíková
28.12.2015 22:21dobrý článok, viem ked človek musí tak musí sa takto stravovat aj ked to nie je lahké sa hned preorientovat na inu stravu
Mária Zámečníková
27.12.2015 21:08Určite článok na zamyslenie.. Netreba hazardovať so zdravím...
Libuše Šumná
27.12.2015 16:57zajímavé, nevěděla jsem to
Anna Kristova
26.12.2015 20:04ako čítam lepok je zdraviu škodlivý
Erika Špacírová
26.12.2015 19:16veľmi dobrý článok :)
Eva Palakova
26.12.2015 13:33J som presla na vyrobky bez lepku,a citim sa omnoho lepsie,tento clanok odprucam precitat vsetkym.
Soňa Krátka
26.12.2015 07:51no,veru,je to naozaj na zamyslenie