Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o lepku

Pojem celiakia ako chorobná neznášanlivosť lepku asi poznáme každá.

 

Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu.

 

Lepok tvorí prirodzenú súčasť mnohých jedál. Čoraz viac ľudí vykazuje jeho neznášanlivosť, alebo alergie naň.

 

Čo by ste mali o lepku ešte vedieť?  

 

Pár faktov:

 

  • Každý, kto má celiakiu, je citlivý na lepok. Avšak, nie u každého citlivého na lepok prepukne celiakia.

 

  • Existuje viac ako 200 diagnóz, ktoré môže spôsobiť lepok.

 

  • Lepok môže spôsobiť autoimunitné ochorenia.

 

  • Lepok môže dokonca spôsobiť prederavenie čreva.

 

  • Lepok a jeho neznášanlivosť býva často elementárnou príčinou chudokrvnosti a nedostatku železa.

 

  • Taktiež môže za nedostatok vitamínu B12 v tele.

 

  • Nadmerná konzumácia lepku môže byť príčinou veľkého zvýšenia hmotnosti, dokáže dokonca skresliť laboratórne testy .

 

Odporúčame prečítať: Ako mať romantické Vianoce, ak ste single?

Čo by ste mali vedieť o lepku?

Zdroj: Shutterstock®

  • Lepok môže spôsobovať nekontrolovateľné straty rovnováhy.

 

  • Taktiež môže vyvolať falošné astmatické symptómy.

 

  • Môže vyvolávať záchvaty.

 

  • Tiež je častým spúšťačom migrény.

 

  • Lepok je častým vinníkom problémov s testosterónom u mužov.

 

  • Vitamín C najviac pomáha pri zápalových ochoreniach spôsobených lepkom.

 

Odporúčame prečítať: Rakytník - malý zázrak prírody

Čo by ste mali vedieť o lepku?

Zdroj: Shutterstock®

  • Trvá až tri roky, kým sa lepok plne odstráni z organizmu.

 

  • Spôsobuje aj artritídu a bolesť kĺbov.

 

  • Kazeín, proteín v mlieku je veľmi podobný lepku, má podobné účinky.

 

  • Lepok môže spôsobovať aj pečeňové problémy.

 

 

Tak čo dámy? Vedeli ste tieto fakty o lepku? smiley

 

 

Odporúčame prečítať: TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu

Čo by ste mali vedieť o lepku?

Zdroj: Shutterstock®

10 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.12.2015 07:51

no,veru,je to naozaj na zamyslenie

Vaše meno:

Eva Palakova

Eva Palakova

26.12.2015 13:33

J som presla na vyrobky bez lepku,a citim sa omnoho lepsie,tento clanok odprucam precitat vsetkym.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

26.12.2015 19:16

veľmi dobrý článok :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

26.12.2015 20:04

ako čítam lepok je zdraviu škodlivý

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

27.12.2015 16:57

zajímavé, nevěděla jsem to

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

27.12.2015 21:08

Určite článok na zamyslenie.. Netreba hazardovať so zdravím...

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

28.12.2015 22:21

dobrý článok, viem ked človek musí tak musí sa takto stravovat aj ked to nie je lahké sa hned preorientovat na inu stravu

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

29.12.2015 22:24

Tak to som o lepku skutočne ani len netušila... Hm, len horšie je sa ho zbaviť... To by chcelo o danej problematike naštudovať viac. Teším sa na ďalší článok o lepku a náhradných potravinách bez lepku.

Vaše meno:

katarina

katarina

01.01.2016 09:31

Zaujimavý článok. Ale stravovať sa úplne bez lepku je veľmi zložité. No aj obmedzenie má istotne pozitívny účinok na zdravie.

Vaše meno:

Alexandra Semanová

Alexandra Semanová

06.01.2016 12:47

Pre tých ľudí, ktorí majú bezlepkovú diétu, ale aj pre tých, ktorí uprednostňujú zdravý životný štýl bez lepku je výborný cereálny nápoj Caro Ricoré. Môže sa piť aj ako náhrada namiesto kávy, pretože obsahuje 60 % kvalitnej praženej rozpustnej kávy alebo môže byť súčasťou zdravého životného štýlu pri dopĺňaní pitného režimu. Môžeme si ho dopriať kedykoľvek počas dňa. Výborne sa hodí na raňajky. Dodáva energiu na celé dopoludnie. Zároveň jeho pozitívnou vlastnosťou je aj to, že obsahuje zdraviu prospešnú látku – čakanku.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE