Omega 3 mastné kyseliny vaše telo potrebuje, ale nevie si ich vyrábať. Jediný spôsob, ako tieto kyseliny získate, je konzumácia potravín, ktoré ich obsahujú.
Sú to nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre funkciu mozgu, pomáhajú znižovať zápal v tele, znižujú riziko srdcových ochorení a iných kardiovaskulárnych problémov.
Ak máte nedostatok omega 3 mastných kyselín, prejavuje sa to suchou kožou, únavou a zlým krvným obehom. Jediné, čo musíte urobiť, je jesť týchto pár potravín, ktoré sme pre vás vybrali.
Karfiol
Väčšina ľudí si pri slovnom spojení omega 3 mastné kyseliny automaticky myslí, že ide iba o ryby. Pravdou je, že množstvo zeleniny obsahuje túto látku. Napríklad taký karfiol. Je to zelenina, ktorú ľahko zaradíte do jedálnička. Je však aj dobrým zdrojom horčíka a draslíka.
Ružičkový kel
Táto zelenina je už možno menej obľúbená, ale určite by ste mali popremýšľať o jej konzumácii. Nielen že obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ale jeho konzumáciou sa vám zlepší pleť. Ďalšie druhy zeleniny, ktoré obsahujú omega 3 sú: mrkva, špargľa alebo aj brokolica.
Odporúčame prečítať si: 10 nápojov, ktoré vás nakopnú a zdvihnú vám náladu na celý deň!
Orechy
Ak ste vegetarián/ka alebo vegán/ka, tak môžete získavať omega 3 mastné kyseliny z orechov. Môžete si dať cez deň hrsť orechov alebo si ich dať do šalátov. Orechy s najvyšším obsahom omega 3 mastných kyselín sú vlašské orechy, arašidy, kešu orechy alebo pekanové orechy. Máte na výber.
Chia semená
Len lyžička týchto drobných semienok vám dodá správnu dávku omega 3 mastných kyselín. Tak isto ich môžete použiť do jogurtu, šalátov či cereálií, skutočne kdekoľvek. Taktiež vám dodajú horčík, fosfor, vápnik, bielkoviny, vlákninu a minerálne látky.
Odporúčame prečítať si: Prečo zaradiť MACA prášok (peruánsky ženšen) do jedálnička?
Ľanové semená
Ľanové semená sú samy osebe dobrým zdrojom omega 3 mastných kyselín. Dajú sa zohnať celé alebo aj pomleté. Celé si môžete dať do šalátov, koktailov, na cereálie alebo na pečivo. Pomleté sa napríklad pridávajú do cesta na pečenie. Sú známe aj pre vysoký obsah vlákniny a pomáhajú pri trávení.
Sojové bôby
Z nich sa vyrábajú náhrady potravín pre ľudí, ktorý majú intoleranciu na niektoré potraviny. Využívané sú najmä vo vegetariánskej a vegánskej strave. Okrem omega 3 mastných kyselín vám dodajú aj bielkoviny a vlákninu.
Odporúčame prečítať si: Exotické ovocie s netradičným názvom NONI
Losos
Je asi najviac spájaná ryba s omega 3 mastnými kyselinami. Avšak všetky ryby, ktoré žijú v studených vodách, sú plné tejto látky. Najlepšie je však kupovať lososa, ktorý je chytený vo voľnej prírode, tie obsahujú najviac omega 3 mastných kyselín. Je to však veľmi obtiažne, priam nemožné. Skúste aj iné druhý rýb.
Hovädzie (kŕmené na tráve)
Tráva je prírodným zdrojom omega 3 mastných kyselín, takže akékoľvek zviera, ktoré bolo na nej kŕmené, bude obsahovať túto látku. Pozor! Príliš veľa konzumácie červeného mäsa môže spôsobiť iné zdravotné problémy, takže všetko s mierou.
Odporúčame prečítať si: Zelený čaj, dokonalý pomocník pre starostlivosť o pleť