Je výborný a rovnako tak aj nevyhnutnou súčasťou mnohých jedál. V chladničke alebo v potravinovej skrinke ho má dozaista každý. Aj napriek tomu, že jeho chuť a ani vôňa nie je príliš vábna, každému pripravovanému pokrmu dodá tú správnu chuť. Ale vedeli ste, že aj šupky majú skvelé využitie?
Niet pochyb o tom, že cesnak dodá každému jedlu nový rozmer aj chuť. Ale, aj vy vyhadzujete šupky z cesnaku do koša? Pevne veríme, že až zistíte, aké sú ich účinky a ako ich využiť, tak už viac v koši neskončí ani jedna cesnaková šupka. Málokto vie, že cesnaková šupka má rovnako množstvo skvelých zdravotných benefitov ako samotný cesnak. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A aj C, ako aj protizápalových antioxidantov.
Cesnakové šupky totižto nepredstavujú odpad, ktorý by sa mal vyhadzovať. Je to niečo, s čím môžete variť a získať tak viac chuti. Ak pripravujete omáčku, ktorú sa aj tak chystáte precediť, môžete strúčik cesnaku jednoducho roztlačiť a šupku ponechať. Ak cesnak krájate na plátky, stačí šupku hodiť do vrecka so zipsom a zamraziť ju. Keď budete nabudúce variť vývar, pridajte ho k zelenine a kostiam. Šupka cesnaku je veľkým pomocníkom aj pri pečení cesnaku (pečený cesnak má fantastický vplyv na naše zdravie) – hlavičku môžete nechať neporušenú a strúčiky len vytlačiť podľa potreby.
Pozri aj: Hudba na spanie: Aký typ ti pomôže najľahšie zaspať?
Zdroj: Depositphotos
Benefity cesnakových šupiek a ich využitie
Chránia srdce: Keďže cesnakové šupky sú plné antioxidantov, pomáhajú chrániť srdce tým, že znižujú hladinu zlého cholesterolu. Šupky rovnako obsahujú zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na krvný tlak – ten pomáhajú regulovať a v prípade potreby ho dokážu aj znížiť.
Podporujú imunitný systém: Cesnakové šupky sú bohaté na antioxidanty, pomáhajú vyplavovať z tela škodlivé toxíny a voľné radikály. Tieto zlúčeniny nielenže zvyšujú riziko zápalov, ale pôsobia aj na cievy, čo môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Konzumácia cesnakových šupiek, poprípade konzumácia ich práškovej formy, môže prispieť k posilneniu imunitného systému a predísť tak mnohým ochoreniam.
Sú skvelé pre vlasy: Šupky majú antimikrobiálne účinky, ktoré ničia zárodky a baktérie poškodzujúce vlasy a pokožku hlavy. Sú bohaté na vitamín C, ktorý rovnako podporuje zdravie vlasov. Ďalšie obsiahnuté zložky pomáhajú predchádzať aj vypadávaniu vlasov.
Jemná a lesklá pokožka: Šupky z cesnaku pomáhajú zvyšovať obsah kolagénu v pokožke, ktorý je zodpovedný za udržiavanie pružnosti pokožky. Stačí ich len vysušiť, podrviť a zmiešať s tvarohom, čím si vytvoríte domácu pleťovú masku. Prášok z cesnakových šupiek tiež môžete primiešať k svojmu krému alebo peelingu.
Neprehliadni: Moderný konferenčný stolík: Nahraď ten klasický trendy kúskom
Zdroj: Depositphotos
Skúste cesnakové lupienky
Kto by nemiloval zemiakové lupienky, ktoré bežne nazývame chipsy (čipsy)?! K večernému sledovaniu filmov už akosi patria. Ale čo by ste povedali na cesnakové čipsy? Teda na lupienky z cesnakových šupiek?
V prípade, že by ste ich chceli aspoň ochutnať, tak stačí šupky z cesnaku vložiť do horúceho olivového oleja, osoliť a nechať piecť 10 minút. Cesnakové šupky sa rázom zmenia na chrumkavé a krehké chipsy.
Tie môžete primiešať do šalátov alebo si na nich len tak pochrumkať!
Odvar z cesnakových šupiek
Odvar je skvelý pre pokožku, ktorá bojuje s kožnými problémami spojenými so svrbením, začervenaním a šupinatením. Pripravíte si ho tak, že šupky z cesnaku 15 minút povaríte vo vode a následne necháte ďalších 12 hodín lúhovať. Hotový odvar preceďte a použite ako obklad na pokožku.
Pozri tiež: Vďačný potosovec zlatý: Ako zabezpečiť, aby sa mu doma darilo?