Modrý čaj, čierna reďkovka, fialová kukurica, čierna fazuľa – že sa už svet načisto zbláznil? Vôbec nie, to sa nám len postupne rozširujú obzory a zisťujeme, že ani na gastroscéne nie je všetko len čierne (aj keď v tomto prípade áno) a biele. Existuje totiž obrovská škála rôznych druhov, odrôd, skupín, typov a tak ďalej. A to je dobre, veď mať na výber a siahnuť po tom, čo najviac vyhovuje a chutí nám, je úžasné. Čierna fazuľa dnes bude preto v našom hľadáčiku a veríme, že osloví aj vás.
Môžete ňou v plnej miere nahradiť bežne používanú fazuľu
Čiernu fazuľu môžete v kuchyni odteraz používať všade tam, kde ste doposiaľ pridávali fazule iných farieb. Ako v iných prípadoch, aj tu fazuľu stačí na noc (alebo aspoň na štyri hodiny) namočiť a na druhý deň bude pripravená na spracovanie. Vynikajúca bude v šaláte, v polievke, v kašiach, na spôsob mexickej fazule, jednoducho úplne všade.
Ale prečo by nás mala zaujímať viac, než fazuľa, ktorú máme bežne vo svojich komorách? Nuž preto, že výrazne prospieva hrubému črevu a všeobecne tráveniu, ako aj nervovému systému.
Pozri aj: Naozaj sú cestoviny zdravé alebo sa z nich priberá? Zisti pravdu!
Toho, čo dokáže, je oveľa viac
Čierna fazuľa tiež reguluje hladinu cukru v krvi a napomáha pri redukčnej diéte. Čo je však podstatnejšie, má schopnosť pôsobiť ako prevencia vzniku srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Čiernu fazuľu bez problémov zoženiete na internete alebo v predajniach s bio produktami. Na výber máte samotné sušené fazule, konzervované fazule, prípadne rôzne produkty, ktorých základom je táto strukovina, napríklad cestoviny. Sto gramov čiernych fazúľ obsahuje približne 340 kcal, ale nakoľko aj táto potravina má viacero odnoží, existujú aj druhy s menším množstvom kalórií.
Schudnite s čiernou fazuľou!
Za pozornosť stojí aj nízky glykemický index čiernych fazuliek. Táto cenná strukovina však v prvom rade obsahuje potrebné minerály, predovšetkým horčík, meď a železo, stopové prvky, vitamíny, vlákninu vo vysokom množstve, fytonutrienty, sacharidy, bielkoviny a antioxidanty, najmä antokyaníny. Stojí za vyskúšanie, čo poviete?