Modrý čaj, čierna reďkovka, fialová kukurica, čierna fazuľa – že sa už svet načisto zbláznil? Vôbec nie, to sa nám len postupne rozširujú obzory a zisťujeme, že ani na gastroscéne nie je všetko len čierne (aj keď v tomto prípade áno) a biele. Existuje totiž obrovská škála rôznych druhov, odrôd, skupín, typov a tak ďalej. A to je dobre, veď mať na výber a siahnuť po tom, čo najviac vyhovuje a chutí nám, je úžasné. Čierna fazuľa dnes bude preto v našom hľadáčiku a veríme, že osloví aj vás.
Môžete ňou v plnej miere nahradiť bežne používanú fazuľu
Čiernu fazuľu môžete v kuchyni odteraz používať všade tam, kde ste doposiaľ pridávali fazule iných farieb. Ako v iných prípadoch, aj tu fazuľu stačí na noc (alebo aspoň na štyri hodiny) namočiť a na druhý deň bude pripravená na spracovanie. Vynikajúca bude v šaláte, v polievke, v kašiach, na spôsob mexickej fazule, jednoducho úplne všade.
Ale prečo by nás mala zaujímať viac, než fazuľa, ktorú máme bežne vo svojich komorách? Nuž preto, že výrazne prospieva hrubému črevu a všeobecne tráveniu, ako aj nervovému systému.
Pozri aj: Naozaj sú cestoviny zdravé alebo sa z nich priberá? Zisti pravdu!
Toho, čo dokáže, je oveľa viac
Čierna fazuľa tiež reguluje hladinu cukru v krvi a napomáha pri redukčnej diéte. Čo je však podstatnejšie, má schopnosť pôsobiť ako prevencia vzniku srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Čiernu fazuľu bez problémov zoženiete na internete alebo v predajniach s bio produktami. Na výber máte samotné sušené fazule, konzervované fazule, prípadne rôzne produkty, ktorých základom je táto strukovina, napríklad cestoviny. Sto gramov čiernych fazúľ obsahuje približne 340 kcal, ale nakoľko aj táto potravina má viacero odnoží, existujú aj druhy s menším množstvom kalórií.
Schudnite s čiernou fazuľou!
Za pozornosť stojí aj nízky glykemický index čiernych fazuliek. Táto cenná strukovina však v prvom rade obsahuje potrebné minerály, predovšetkým horčík, meď a železo, stopové prvky, vitamíny, vlákninu vo vysokom množstve, fytonutrienty, sacharidy, bielkoviny a antioxidanty, najmä antokyaníny. Stojí za vyskúšanie, čo poviete?
8 komentárov
Alžbeta Stanková
23.12.2018 06:16rada by som ju jedla, ale nemám žlčník a takéto jedlá ma nadúvajú, niekedy mám aj veľké bolesti
Anton Marek
28.09.2018 13:20Netušil som, že je to až taký veľký rozdiel, myslel som si, že fazuľa ako fazuľa. Odteraz budem viac pozorný pri nákupe.
Anna Kristova
10.09.2018 10:52mám rada všetku fazuľu
Lenka Piovarciova
10.09.2018 07:51urcite vyskusam, celkovo sme si doma nezvykli na strukoviny co je zle, tak treba zacat..
Iveta Moravčíková
07.09.2018 20:39ja som si myslel, že faula ako fazula no ako vidím nie je to tak dakujem
Alžbeta Stanková
07.09.2018 12:05čiernu fazuľu pestujú aj u nás na Slovensku? alebo sa dováža?
milan štefan
06.09.2018 20:10nie je k dostaniu v obchodoch a vseobecne je problem zohnat kvalitnu fazulu
Jana Komadová
06.09.2018 15:11Občas ju varievam no že je až taká prospešná som nevedela