Čierna fazuľa: Prečo sa oplatí nahradiť ňou bežne používané strukoviny?

Modrý čaj, čierna reďkovka, fialová kukurica, čierna fazuľa – že sa už svet načisto zbláznil? Vôbec nie, to sa nám len postupne rozširujú obzory a zisťujeme, že ani na gastroscéne nie je všetko len čierne (aj keď v tomto prípade áno) a biele. Existuje totiž obrovská škála rôznych druhov, odrôd, skupín, typov a tak ďalej. A to je dobre, veď mať na výber a siahnuť po tom, čo najviac vyhovuje a chutí nám, je úžasné. Čierna fazuľa dnes bude preto v našom hľadáčiku a veríme, že osloví aj vás.

Môžete ňou v plnej miere nahradiť bežne používanú fazuľu

Čiernu fazuľu môžete v kuchyni odteraz používať všade tam, kde ste doposiaľ pridávali fazule iných farieb. Ako v iných prípadoch, aj tu fazuľu stačí na noc (alebo aspoň na štyri hodiny) namočiť a na druhý deň bude pripravená na spracovanie. Vynikajúca bude v šaláte, v polievke, v kašiach, na spôsob mexickej fazule, jednoducho úplne všade.

 

Ale prečo by nás mala zaujímať viac, než fazuľa, ktorú máme bežne vo svojich komorách? Nuž preto, že výrazne prospieva hrubému črevu a všeobecne tráveniu, ako aj nervovému systému.

 

Pozri aj: Naozaj sú cestoviny zdravé alebo sa z nich priberá? Zisti pravdu!

čierne fazule

Zdroj: Shutterstock®

Toho, čo dokáže, je oveľa viac

Čierna fazuľa tiež reguluje hladinu cukru v krvi a napomáha pri redukčnej diéte. Čo je však podstatnejšie, má schopnosť pôsobiť ako prevencia vzniku srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Čiernu fazuľu bez problémov zoženiete na internete alebo v predajniach s bio produktami. Na výber máte samotné sušené fazule, konzervované fazule, prípadne rôzne produkty, ktorých základom je táto strukovina, napríklad cestoviny. Sto gramov čiernych fazúľ obsahuje približne 340 kcal, ale nakoľko aj táto potravina má viacero odnoží, existujú aj druhy s menším množstvom kalórií.

nízky glykemický index

Zdroj: Shutterstock®

Schudnite s čiernou fazuľou!

Za pozornosť stojí aj nízky glykemický index čiernych fazuliek. Táto cenná strukovina však v prvom rade obsahuje potrebné minerály, predovšetkým horčík, meď a železo, stopové prvky, vitamíny, vlákninu vo vysokom množstve, fytonutrienty, sacharidy, bielkoviny a antioxidanty, najmä antokyaníny. Stojí za vyskúšanie, čo poviete?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

06.09.2018 15:11

Občas ju varievam no že je až taká prospešná som nevedela

Vaše meno:

milan štefan

milan štefan

06.09.2018 20:10

nie je k dostaniu v obchodoch a vseobecne je problem zohnat kvalitnu fazulu

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.09.2018 12:05

čiernu fazuľu pestujú aj u nás na Slovensku? alebo sa dováža?

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

07.09.2018 20:39

ja som si myslel, že faula ako fazula no ako vidím nie je to tak dakujem

Vaše meno:

Lenka Piovarciova

Lenka Piovarciova

10.09.2018 07:51

urcite vyskusam, celkovo sme si doma nezvykli na strukoviny co je zle, tak treba zacat..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

10.09.2018 10:52

mám rada všetku fazuľu

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

28.09.2018 13:20

Netušil som, že je to až taký veľký rozdiel, myslel som si, že fazuľa ako fazuľa. Odteraz budem viac pozorný pri nákupe.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

23.12.2018 06:16

rada by som ju jedla, ale nemám žlčník a takéto jedlá ma nadúvajú, niekedy mám aj veľké bolesti

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.