Počúvame to stále. Detox od cukru naberá na popularite a pred jeho nebezpečenstvom vystríhajú aj odborníci. Ani to však nie je dôvod na to, aby sme zo života vyradili sladké a stránili sa pred ním.
Dezerty sa však dajú dosladiť aj inak, ak použijete jeho najlepšie prírodné alternatívy. Čím teda osladiť koláč bez použitia cukru? My vám to prezradíme!
Kokosové lupene či datle
Napadlo vám niekedy sladiť kokosom? Ak použijete mletý kokos, osladíte ním hoci aj cesto. Keď použijete kokosové lupene, dokonale dosladia napríklad vašu rannú domácu granolu. Výborne chutia aj mierne opražené na suchej panvici, vtedy z nich ucítite aj orechovú príchuť.
Výborným adeptom na osladenie pokrmov sú aj veľmi sladké datle. Navyše ide o energiu, ktorá bude z vášho tela vyprchávať len postupne, na rozdiel od klasického cukru, ktorý je pre telo krátkodobým zdrojom energie a často aj príčinou únavy a vyčerpania.
Odporúčame: Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!
Použite koreniny
Viete, ktoré koreniny osladia vaše koláče? Je to škorica, kardamóm a dokonca i vanilka. Tieto koreniny sú do dezertov a podomácky vyrobených sladkostí naozaj dokonalými prísadami. Nikdy to však s nimi nepreháňajte a pridávajte ich takpovediac po troške.
A ak potrebujete prísun energie rýchlo a jednoducho, skúste si banán posypať troškou škorice alebo si kardamómom posypte jogurt či ovsenú kašu. S vanilkou či jej extraktom zasa nešliapnete vedľa pri obľúbenom smoothie a, samozrejme, ani pri pečení.
Lyofilizované ovocie či orechové maslá
O lyofilizovanom ovocí ste zrejme už počuli. Je sušené mrazom bez použitia cukru, čo z neho robí výborné sladidlo a navyše sladidlo, ktoré máte po ruke po celý rok. Pridajte zopár sušených bobúľ do vášho ranného jogurtu, no šetriť s takýmto ovocím nemusíte ani pri výrobe domácich müsli tyčiniek, granola tyčiniek a ani pri príprave muffinov alebo iných obľúbených koláčikov.
Na záver to najlepšie. Kvalitné orechové maslo dodá vašim dezertom tú správnu prírodnú sladkosť a orechovosť. Použite vaše obľúbené orechové maslo, no nezabúdajte si prečítať jeho zloženie. Mnohé verzie z klasických potravín obsahujú pridané cukry a iné aditíva, preto hľadajte skôr zdravú verziu.
Pozri aj: Minimalizmus v kuchyni: Horúci trend pre rok 2021!