Čím osladiť koláč? Neuveríš, ale dá sa to aj bez cukru!

Počúvame to stále. Detox od cukru naberá na popularite a pred jeho nebezpečenstvom vystríhajú aj odborníci. Ani to však nie je dôvod na to, aby sme zo života vyradili sladké a stránili sa pred ním.

Dezerty sa však dajú dosladiť aj inak, ak použijete jeho najlepšie prírodné alternatívy. Čím teda osladiť koláč bez použitia cukru? My vám to prezradíme!

Kokosové lupene či datle

Napadlo vám niekedy sladiť kokosom? Ak použijete mletý kokos, osladíte ním hoci aj cesto. Keď použijete kokosové lupene, dokonale dosladia napríklad vašu rannú domácu granolu. Výborne chutia aj mierne opražené na suchej panvici, vtedy z nich ucítite aj orechovú príchuť.

Výborným adeptom na osladenie pokrmov sú aj veľmi sladké datle. Navyše ide o energiu, ktorá bude z vášho tela vyprchávať len postupne, na rozdiel od klasického cukru, ktorý je pre telo krátkodobým zdrojom energie a často aj príčinou únavy a vyčerpania.

Odporúčame: Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!

prečo sladiť datlami

Zdroj: Shutterstock®

Použite koreniny

Viete, ktoré koreniny osladia vaše koláče? Je to škorica, kardamóm a dokonca i vanilka. Tieto koreniny sú do dezertov a podomácky vyrobených sladkostí naozaj dokonalými prísadami. Nikdy to však s nimi nepreháňajte a pridávajte ich takpovediac po troške.

A ak potrebujete prísun energie rýchlo a jednoducho, skúste si banán posypať troškou škorice alebo si kardamómom posypte jogurt či ovsenú kašu. S vanilkou či jej extraktom zasa nešliapnete vedľa pri obľúbenom smoothie a, samozrejme, ani pri pečení.

sladenie ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Lyofilizované ovocie či orechové maslá

O lyofilizovanom ovocí ste zrejme už počuli. Je sušené mrazom bez použitia cukru, čo z neho robí výborné sladidlo a navyše sladidlo, ktoré máte po ruke po celý rok. Pridajte zopár sušených bobúľ do vášho ranného jogurtu, no šetriť s takýmto ovocím nemusíte ani pri výrobe domácich müsli tyčiniek, granola tyčiniek a ani pri príprave muffinov alebo iných obľúbených koláčikov.

Na záver to najlepšie. Kvalitné orechové maslo dodá vašim dezertom tú správnu prírodnú sladkosť a orechovosť. Použite vaše obľúbené orechové maslo, no nezabúdajte si prečítať jeho zloženie. Mnohé verzie z klasických potravín obsahujú pridané cukry a iné aditíva, preto hľadajte skôr zdravú verziu.

Pozri aj: Minimalizmus v kuchyni: Horúci trend pre rok 2021!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

13.02.2021 08:31

Výborné náhrady!

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

13.02.2021 13:44

Verím.Keď zostanú hrozienka alebo ďatle,namočené rozmixujem a pridám do cesta.Cukor je zbytočný.Vždy nejako experimentujem,aby sa nič nevyhodilo.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

14.02.2021 23:54

Sladiť kokosom,alebo datľami by ma nenapadlo. Kde sa dá,tam používam med.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

15.02.2021 10:22

Zaujímavé tipy, ja osobne na sladenie koláča používam pravý včelí med :-)

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

15.02.2021 17:54

super náhrady a hlavne zdravšie

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.03.2021 14:45

Rád varím pečie priateľka no super nápady

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.03.2021 21:53

mne funguje škorica

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.