Pokiaľ patríte k pravidelným vychutnávačom kávy, mali by ste upriamiť svoju pozornosť na dnešný článok. Podľa odborníkov na Slovensku vypijeme denne aspoň tri kávy a počet kávičkárov rapídne stúpa.
Mnohé vedecké štúdie naznačujú, že pravidelné pitie kávy však môže mať na človeka aj nepriaznivý vplyv.
Denná konzumácia tohto lahodného nápoja môže znížiť riziko srdcových ochorení a mŕtvice, znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2, chrániť pred žlčovými kameňmi a znížiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Nesmieme však zabúdať na to, že existujú aj mnohé nežiadúce účinky kávy a že nie je vhodná pre každého.
Dá sa niečím nahradiť?
Je dôležité poznamenať, že kvôli obsahu kofeínu by mal byť príjem kávy kontrolovaný a nemali by sme to preháňať. Káva totiž môže mať tiež vplyv na vznik rôznych zdravotných problémov. Medzi najvážnejšie patrí určite oslabenie kostí a svalstva. Z týchto dôvodov by mnoho ľudí malo prehodnotiť svoje ranné rituály, najmä ak už trpia niektorým zo spomínaných zdravotných problémov.
Jednou z dobrých možností je takzvaná "bio káva". Tá je bez kofeínu, vyrobená z pšenice a dokonca obsahuje tri až päť denných dávok zeleniny v jednej šálke kávy. Okrem iného v nej nájdeme aj vlákninu, a to konkrétne v hodnote približne 25 percent odporúčanej dennej dávky. Poskytuje tiež prirodzený zdroj probiotík pre lepšie trávenie.
Odporúčame: Krásna pleť klame: Vyzerá na 20, no v skutočnosti má 41 rokov!
No nie je to dobrý nápad? Veľa ľudí nedokáže konzumovať surovú zeleninu alebo všeobecne zeleninu v akomkoľvek stave. Tento variant vám v tom môže pomôcť.
Pitie bio kávy môže byť jedným z najpohodlnejších spôsobov, ako dostať do tela dennú dávku zeleniny a mnohé iné dobré látky potrebné pre naše zdravie.
Pre niekoho je možno nepredstaviteľné zradiť svoju lahodnú rannú kávu a vzdať sa tej opojnej vône, ktorá nám rozvoniava po celom byte či kancelárii. Verte nám, oplatí sa vyskúšať niečo nové a možno sa bio káva stane každodennou súčasťou vášho života.
Odporúčame: Rastlinné náhrady mlieka: Ktoré sú najlepšie?