Život s alergiou na jedlo nie je v žiadnom prípade jednoduchý, no nie ste v ňom ani sami, pretože niektorá z jej foriem trápi stovky miliónov ľudí na svete. Pre niekoho znamená alergia na jedlo bolesť brucha, pre iného zvracanie, kŕče a dokonca anafylaktický šok, čo je už naozaj veľmi nebezpečný, ba niekedy až smrteľný prejav alergie. Jednou z alergií, ktoré sa v poslednom čase veľmi rozšírili, je neznášanlivosť mliečnych produktov. Vtedy je dobré vedieť, aké sú vhodné náhrady kravského mlieka.
Má ju viac ako polovica sveta
Laktózová intolerancia vzniká vtedy, keď nie je v tele človeka dostatok vhodného enzýmu potrebného na to, aby pomohol pri strávení cukru prítomného v mliečnych produktoch –laktózy. Tento enzým sa nazýva laktáza. Ak vám chýba v potrebnom množstve, môžete po skonzumovaní mlieka či iného mliečneho výrobku pociťovať bolesť brucha, kŕče, nafukovanie, nadmernú plynatosť či zvracanie a nevoľnosť. Nebojte sa, nie ste v tom sami. V skutočnosti trpí intoleranciou na laktózu viac ako 65 percent populácie.
Vyskúšaj: Cesnakový sirup – účinnejší ako penicilín a iné lieky! Neuveríš, kým nevyskúšaš!
Náhrady mlieka
Azda najzákladnejšou potravinou, ktorá obsahuje laktózu a používa sa naozaj vo veľkom, je mlieko. Mlieko pijeme, zalievame si ním cereálie, pridávame ho do kávy, do pečenia aj do varenia. Dá sa preto povedať, že pre človeka s intoleranciou na laktózu môže byť život bez mlieka zložitý. Práve preto vám prinášame zoznam tých najlepších náhrad mlieka z iných než živočíšnych zdrojov, čo určite ocenia aj vegáni, ktorí zase z presvedčenia nejedia nič, čo pochádza zo živočíšnej produkcie.
- Sójové mlieko sa nutričnými hodnotami veľmi podobá kravskému mlieku. Má vysoký podiel bielkovín, sacharidov a tiež tuku. Výborne sa hodí do kyslých jedál, do kávy aj k cereáliám.
- Kokosové mlieko má podobnú textúru ako kravské mlieko. Je krémové a vo väčšine prípadov sladšie. Chýbajú mú bielkoviny a uhľohydráty. Hodí sa do nápojov alebo do receptov z ázijskej kuchyne, prípadne ako náhrada smotany v našich omáčkach a krémových polievkach.
- Ovsené mlieko je bohaté na vlákninu a bielkoviny a tiež na sacharidy a kalórie. Vhodné je do cereálií a smoothies.
- Ryžové mlieko je záchranou pre ľudí s viacerými alergiami, napríklad na laktózu, sóju a orechy. Je mierne vodovejšie a hodí sa takmer všade. Má málo bielkovín a veľa sacharidov.
- Najznámejšími orechovými mliekami sú mandľové, kešu a makadamové mlieko. Najviac sa využíva mandľové mlieko, a to na pitie, do kávy, do jedál a dezertov či do smoothie. Má málo sacharidov, tuku a kalórií. Kešu mlieko je obľúbené pre svoju krémovú textúru, neodporúča sa však pre ľudí, ktorí chcú dopĺňať bielkoviny. Napriek tomu má málo cukru. Makadamové mlieko zoženiete v bio obchodoch a je veľmi krémové, obsahuje málo kalórií a navyše dobre chutí aj samé o sebe.
Čo zvážiť pred kúpou?
Pred tým, než si vyberiete svoju náhradu kravského mlieka, zvážte, čo je pre vás najlepšie. Pozerajte, či má daný produkt dostatok vápnika, vyvážené množstvo cukru, či obsahuje vitamín B12 a neobsahuje nebezpečné prídavky. Napokon zvážte aj svoje obmedzenia, ak ste alergickí aj na orechy, zvoľte skôr sójové alebo ryžové mlieko. A napokon pozerajte aj na cenu. Tá sa pri neživočíšnych značkách mlieka líši, často však nejde o najlacnejšie potraviny.
Zaujme ťa: Prečo idú kilá hore, aj keď žiješ zdravo? Vieme, čo môže byť na vine