Maslo verzus margarín: Vedela si, čo všetko vlastne obsahujú?

Maslo verzus margarín – v tomto máme väčšinou jasno. Buď nakupujeme výlučne maslo alebo sem tam siahneme aj po rastlinnom margaríne. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo tieto neodmysliteľné súčasti každej chladničky vlastne obsahujú? Rozdiel v chuti je nepopierateľný, od radikálneho zdraženia klasického masla aj v cenách, ale čo obsah a využiteľnosť v studenej či teplej kuchyni? Ak teda chcete vedieť všetko potrebné o masle a margarínoch, ste na správnom mieste.

 

Živočíšny tuk verzus rastlinný margarín

Napriek zdraženiu masla, dopyt po ňom na celom svete čoraz viac stúpa. Mimochodom, prognózy uvádzajú, že cena masla bude stúpať aj v tomto roku, no v tom ďalšom by mala zase klesnúť. Všeobecne je obsah tuku v masle 82% a dá sa povedať, že čím viac tuku, tým viac chuti. V porovnaní s margarínom ide o takzvaný prirodzený tuk, čo je základným tajomstvom jeho úspechu.

 

Napohľad by sa mohlo zdať, že margarín a jeho nulový obsah cholesterolu musí byť jednoznačne zdravší než živočíšne tuky v podobe masla. Ale čo emulgátory a chemické prísady, ktorých je v margarínoch skutočne požehnane? Ani tu sa však nedá jednoznačne povedať, čo je dobré a čo zlé. Každá z týchto potravín má svoje plusy aj mínusy. Poďme sa na ne pozrieť!

 

Pozri aj: Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

čo obsahuje maslo

Zdroj: Shutterstock®

Skladujete maslo v chladničke?

Ak je vašou prioritou dobrá chuť, siahnite po masle. Buďte si ale vedomé, že obsahuje viac kalórií. Pre porovnanie, kým plnotučné mlieko obsahuje len 3% tuku a smotana 40%, v prípade masla je to až 80% a viac. To ostatné je voda. Zásadný rozdiel medzi maslom a margarínom je aj ten, že zatiaľ čo maslo sa bežne využíva aj v tepelne upravenej strave, margarín je určený výlučne pre studenú kuchyňu. Výnimkou sú len margaríny na pečenie. Skladujete maslo v chladničke? Ak áno, zrejme poznáte ten pocit, keď si na pečivo natierate hmotu tvrdosti kameňa. S týmto sa už odteraz boriť nemusíte. Maslo totiž vôbec nepotrebuje byť skladované v chladničke.

Najmä v západných krajinách je mimoriadne obľúbené solené maslo, ktoré rozhodne nemusí byť skladované v chlade a pri izbovej teplote vydrží až dva týždne. Je odolné voči baktériám, preto vydrží naozaj dlho. Do veľkej miery sa to však týka aj obyčajného – nesoleného masla. To ale musí byť uskladnené v uzavretej nádobe, pretože pri dlhodobom styku so vzduchom zoxiduje a zatuchne. Vráťme sa však k samotnému obsahu týchto dvoch potravín. Maslo sa získava výlučne z mlieka alebo smotany, zatiaľ čo margaríny sa vyrábajú z rastlinných olejov. Ak teda margarín, tak kvalitný, s čo najnižším obsahom transmastných kyselín (ideálne pod 0,5 gramu). Práve tie majú totiž na svedomí srdcovo-cievne ochorenia. 

 

Neprehliadni: Borovicové ihličie: Čím dokáže prekvapiť a ako poslúži zdraviu?

čo obsahuje margarín

Zdroj: Shutterstock®

Alternatívy masla – ako sa v nich vyznať?

V ponuke obchodov je veľké množstvo najrôznejších margarínov, takže primárne si všímajte podiel nasýtených tukov – čím je ich viac, tým je margarín menej hodný našej pozornosti. Na trhu je celá škála náhrad masla, ktoré bývajú označené ako masielko, maslenko a podobne. Ako už názov napovedá, netreba za týmito produktmi hľadať výraznú kvalitu, nakoľko často nemajú s maslom samotným absolútne nič spoločné. Navyše, ak chcete mať istotu, že konzumujete naozaj kvalitné maslo, navštívte niektorého z bio producentov mliečnych výrobkov. Nie je to vôbec problém, zvlášť na Slovensku ich je už skutočne veľa.

ako skladovať maslo

Zdroj: Shutterstock®

A čo tak vyrobiť si maslo doma?

Po minuloročnom rapídnom zdražení masla doslova zaplavili internet recepty na výrobu domáceho masla. Nie je to vôbec zložité, takže odporúčame vyskúšať aj túto alternatívu. V zásade ide len o vyšľahanie aspoň 30-percentnej smotany na šľahanie do požadovanej konzistencie. Nuž a z faktu, že zatiaľ čo maslo si môžete doma vyrobiť, margarín určite nie, si už spravte záver o ich obsahu a prospešnosti samy... Pre ilustráciu, približne jedna polievková lyžica masla sa rovná sto kalóriám. Ako všetko kalorické, aj maslo, konzumované vo veľkom množstve, sa práve dvakrát nekamaráti so zdravým srdcom.

 

Odporúčame: Ako využiť cibuľu pre svoje zdravie? Týchto 5 trikov musíš vyskúšať!

výroba domáceho masla

Zdroj: Shutterstock®

Ak však patríte do tretej skupiny – do tej, ktorá neuznáva ani maslo a ani margarín, namiesto týchto potravín si na pečivo natrite zdravú nátierku z avokáda alebo si ho namáčajte do misky s nejakým zdravým olejom, napríklad tekvicovým, ľanovým či olivovým. Vaše srdce sa vám za to rozhodne poďakuje.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

benynka

benynka

10.03.2018 10:01

manžel nemá rád mliečne výrobky takže používame Floru a Ramu ale do varenia používame maslo napr. bešamel z margarínu nespravím :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.03.2018 16:04

mám rada maslo a jeho chuť, aj keď si priplatím

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

10.03.2018 16:29

pravé maslo - to je ono, občas olivový olej, dáka nátierka. Margaríny nepoužívam

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.03.2018 17:56

Máme vždy doma aj to aj to,všetko s mierou..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.03.2018 18:05

V detstve u nás maslo nesmelo chýbať, manžel doposiaľ naň nedá dopustiť.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.03.2018 18:41

Maslo už nie je také dobré ako kedysi pred 30-timi rokmi. Ja radšej kupujem maslo 82% , margarín- Rama používam len do syrovej rolády, lebo keby som dala klasickú kocku masla, tak by v chladničke stvrdlo ,a roláda by bola oničom ..!! Aj ked je niekedy drahé ,ale tá chuť sa nedá porovnať s margarínom.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.03.2018 19:09

už väčšinou používam maslo,občas kúpim Floru.A ešte bravčovú masť...omastený chleba s cibuľou,to je mňamka môjho detstva :-)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

10.03.2018 19:09

čerstvý dobrý chlebík s maslom je dobrota :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.03.2018 19:33

manžel uprednostňuje klasické maslo, ja sa prispôsobím, ale aj tak ho často nekonzumujem

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.03.2018 20:48

uprednostňujem maslo pri vareni ale aj do koláčov.Žiaden margarín sa mu nevyrovná.

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

11.03.2018 00:14

Neznášam margarín, ani nikto doma, nekupujeme ich, ani nepoužívame. Niet nad dobré domáce maslo.

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

11.03.2018 09:13

Jednoznacne maslo

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

11.03.2018 09:15

u nás aj maslo aj margarín, na pečivo margarín do varenia maslo aj bravčovú masť..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.03.2018 13:36

margarín na maslo nemá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.