Ako to už býva, všetko čo je netradičné, je svojim spôsobom zaujímavé a my to vždy chceme vyskúšať. Tak to je aj v prípade tohto džemu, ktorý je pripravený z netradičnej ingrediencie, ktorou je mäta. Ak si teda pestujete túto bylinku a neviete už čo s ňou, tak skúste mätový džem, ktorý má zaujímavú farbu, no ešte lepšiu chuť.
Mäta sa zbiera od júna do septembra, pričom sa zameriavame hlavne na jej listy, ktoré sú najaromatickejšie. V dnešnej dobe si však túto bylinku, jej chuť, vôňu a zdravotné účinky môžeme dopriať počas celého roka, nakoľko sa dá ľahko pestovať aj v interiéri.
Mäta obsahuje množstvo látok, ktoré nášmu telu prospievajú rôznymi spôsobmi. Medzi ne môžeme zaradiť:
- mentol,
- triesloviny,
- horčiny,
- vitamíny – vitamín A, B a C,
- minerály – vápnik, železo, draslík, fosfor, sodík, meď, zinok,
- omega-3 a 6 mastné kyseliny a pod.
Odporúčame: TOP recepty z mäty: Skúsite domáci odvar, olej či mätový ocot?
Účinky mäty piepornej na zdravie
Už Rimania verili, že mäta stimuluje činnosť mozgu, Gréci jej zase pripisovali pozitívne účinky na trávenie a napríklad Arabi boli presvedčení, že táto bylinka pomáha zvyšovať mužnosť. Dnes patrí medzi najznámejšie a najpoužívanejšie liečivé rastliny, vďaka čomu sa pestuje takmer po celom svete. Verí sa, že mäta pieporná:
- zvyšuje chuť do jedla,
- zmierňuje tráviace problémy,
- znižuje horúčku,
- je liekom proti kašľu,
- účinkuje adstringentne a protizápalovo,
- zmierňuje bolesť (najmä mätový olej).
Mätový džem pre každého
Z mäty piepornej sa najčastejšie pripravuje mätový čaj. Ten je lahodný a vždy padne vhod. Okrem toho sa v žiadnej domácnosti nestratí ani spomínaný mätový olej, mätový odvar alebo mätový ocot. No skúsili ste niekedy mätový džem? Na pohľad vyzerá ako také želé, ale v skutočnosti je to džem, ktorý sa skvelo hodí na palacinky, do zákuskov, na chlebík, lievance a do množstva iných jedál. Navyše, ani jeho účinky nemožno opomenúť.
Na mätový džem potrebujete:
- 250 g listov mäty,
- 2 citróny,
- 1 kg cukru (pokojne môžete použiť aj menej),
- 1 l vody.
Listy mäty si umyte a nechajte vyschnúť na bavlnenej utierke. Citróny opláchnite (najlepšie sú BIO citróny, pri ktorých nie je kôra ošetrovaná pesticídmi) a nakrájajte na kolieska. Do hrnca nalejte vodu, pridajte listy mäty a nakrájané citróny. Priveďte do varu a varte 10 minút. Následne pridajte cukor a varte na miernom ohni približne 2 hodiny.
Hotový džem nalejte cez sitko do vopred pripravených sklenených fliaš, zatvorte viečkom a postavte hore dnom. Nechajte vychladnúť, skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Neprehliadni: Aloa stromčekovitá: Má niečo spoločné s Aloe vera? Zisti o nej viac!
Účinky mätového džemu
Rovnako ako každý prípravok z mäty piepornej, tak aj džem získava všetky účinky, ktorými disponuje samotná mäta pieporná, s tým rozdielom, že sú obsiahnuté v domácom výrobku, ktorý môžete použiť v kuchyni rôznymi spôsobmi.
V prípade džemu hovoríme o jeho pozitívnych účinkoch na trávenie (upokojuje rozhádzaný žalúdok) a rovnako zmierňuje príznaky bežného prechladnutia. Džem oceníte napríklad aj pri letnom grilovaní – napríklad v kombinácii s grilovaným ovocím.