Príprava čaju môže byť hotová veda. Neveríte? Stačí sa pozrieť na rôzne čajové rituály vo svete. Takéto rituály, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kultúry mnohých národov, možno hľadať napríklad v ázijských krajinách, a to okrem iného hlavne v Japonsku a Číne, no svojimi zvykmi pri príprave čaju je tiež známe napríklad Anglicko. V dnešnom článku sa však pozrieme na úplne bežnú prípravu čaju, tak ako ho poznáme v našich končinách. Vedeli ste, že aj pri takej obyčajnej činnosti, ako je zaliate, lúhovanie a príprava čaju sa môžeme dopustiť mnohých chýb? Tie pritom môžu mať negatívny vplyv na výslednú chuť, arómu aj účinok samotného nápoja. Ktorým chybám teda predchádzať?
Zalievanie horúcou vodou
Kde môže nastať problém pri samotnom zalievaní čaju? Problémom je hlavne to, že sme zvyknutí zalievať čaj vriacou vodou. Voda v kanvici zovrie na 100 °C a ihneď ňou zalejeme čaj. To však môže mať negatívny vplyv na chuť a arómu nápoja. Nie všetky druhy čajov je totižto vhodné zalievať vriacou vodou. Napríklad zelený čaj je ideálne zalievať vodou s teplotou okolo 70 °C až 80 °C, pri bielom čaji je možné použiť vodu s ešte nižšou teplotu. Stostupňovú vodu naopak potrebuje spravidla silný čierny čaj alebo čaj rooibos. Bylinné a ovocné čaje je možné zalievať takmer vriacou vodou, ideálne s teplotou 90 °C až 95 °C. Vodu je vždy vhodné nechať zovrieť a potom počkať, kým zľahka ochladne. To, s akou vodou je potrebné zalievať konkrétny čaj, spravidla nájdete na obale produktu.
Odporúčame: Zdravé náhrady kávy skutočne existujú! Pozri, ako si doplniť energiu!
Dlhé alebo krátke lúhovanie
Na obale konkrétneho čaju nájdeme nielen informáciu o teplote vody, s akou je čaj potrebné zaliať, ale taktiež informáciu o tom, ako dlho je vhodné čaj nechať lúhovať. A tento údaj rovnako mnohí pri príprave čaju chtiac-nechtiac ignorujú, a to aj napriek tomu, že je dôležitý. Doba lúhovania výrazne ovplyvňuje intenzitu a chuť nápoja. Kvôli krátkemu lúhovaniu bude čaj slabý a nevýrazný, no dlhé lúhovanie zase spôsobí značné uvoľňovanie tanínov, v dôsledku čoho bude čaj veľmi tmavý, príliš silný a v horšom prípade až nepríjemne horký. Najmä biele, zelené či čierne čaje nie je potrebné lúhovať dlho, postačia 2 až 3 minúty, niekedy aj menej. Bylinné a ovocné čaje je možné podľa druhu lúhovať 5 až 10 minút. To, ako dlho lúhujeme čaj, výrazne ovplyvní zážitok pri jeho popíjaní. Preto údaj o dĺžke lúhovania nikdy neignorujte. Ideálne je nastaviť si stopky, vďaka ktorým budete čaj lúhovať presný čas.
Veľa alebo málo vody
Aj pomer vody k čaju je dôležitý. Chybné je zaliate čaju príliš veľkým alebo naopak nedostatočným množstvom vody. Ak je vody málo, výsledný čaj môže byť nepríjemne silný, ak je vody priveľa, bude slabý a bez chuti aj arómy. Pri porciovaných čajoch spravidla nebýva problém, pretože jedno vrecko je určené na zaliate v jednej šálke s bežným objemom 250 až 300 ml. Pri sypaných čajoch si však treba dávať pozor. Vo väčšine prípadov postačí jedna čajová lyžička zmesi na 250 ml, respektíve 2 až 3 g čajoviny na 250 až 300 ml. Samozrejme, tento pomer sa môže trochu líšiť, napríklad pri niektorých bylinkách sa odporúča použiť väčšie množstvo sušenej drogy na jeden pohár vody. Preto je opäť potrebné sledovať inštrukcie na obale, vďaka ktorým si pripravíte dokonalý čaj.
Nesprávny výber čaju
Chybu nemusíte urobiť len pri finálnej príprave čaju, ale už aj pri jeho samotnom výbere. Ak si chcete čaj dokonale užiť a vychutnať, mali by ste sa v prvom rade zamerať na jeho kvalitu. Pri čajoch veľmi často platí, že tie drahšie spravidla svedčia aj o ich vyššej kvalite. Najlacnejšie porciované čaje vám často neposkytnú taký zážitok, ako skutočne kvalitný čaj. V čajových vrecúškach sa neraz ukrýva veľa čajového prachu, často aj rôzne dochucovadlá, umelé arómy a farbivá. Ak vyberáte porciovaný čaj, dávajte pozor na to, či už v krabičke nie sú stopy prachu, či sa v zložení práve nenachádzajú rôzne aditíva a či nie je obsah vrecúška len vysušená rozomletá hmota. V mnohých prípadoch sa najviac oplatí vyberať hlavne sypané čaje. Kvalitné sypané čaje by podľa konkrétneho druhu mali obsahovať celé sušené čajové lístky, časti byliniek či sušené ovocie. Kvalitný čaj by pritom mal krásne rozvoniavať, a to ešte skôr než je vôbec zaliaty vodou.
Čas podávania čaju
Taktiež môžeme spomenúť chybu, ktorá nesúvisí priamo s prípravou čaju, ale už následným podávaním. Myslíte si, že nezáleží na tom, kedy čaj podávate? V tom sa môžete mýliť. Záleží totižto na tom, o aký druh čaju ide. Chutným ovocným čajom si spravidla môžete spríjemniť ráno aj podvečer. Problémy však môžu nastať pri zelenom a čiernom čaji, alebo rôznych iných bylinkových čajoch. Tieto nápoje majú totiž na naše telo a myseľ rôznorodé účinky. Práve zelený a čierny čaj obsahujú kofeín a majú spravidla povzbudzujúce účinky. Preto nie sú úplne ideálne na popíjanie tesne pred spánkom, skôr nahradia šálku kávy počas dňa. Na večerné pitie sú preto vhodnejšie čaje bez kofeínu. Okrem toho je tiež vhodné rozmyslieť si, kedy podávať rôzne čaje z byliniek. Mnohé bylinky majú naopak utlmujúce účinky, pomáhajú upokojiť nervový systém a navodiť spánok. Spomenúť môžeme napríklad valeriánu, medovku či levanduľu. Čaje z podobných bylín sú preto ideálne na večer a nie počas dňa.
Dochucovanie medom a citrónom
Ako poslednú ešte môžeme spomenúť chybu, ktorej sa viacerí dopúšťajú priamo pri príprave čaju. Mnohí s radosťou svoj čaj dochucujú, najmä ak je reč o ovocných a bylinkových čajoch. V takýchto prípadoch je overenou kombináciou na dochutenie med a čerstvá citrónová šťava. Kvalitný med a citrón sú skutočne skvelou voľbou, pretože zo zdravého nápoja urobia ešte zdravší. Mnohí však lyžicu medu a citrónovú šťavu pridávajú do čaju hneď po jeho vylúhovaní, teda v momente, keď je čaj ešte veľmi horúci. To však nie je úplne ideálne, pretože kvôli tomu prichádzame o veľké množstvo cenných látok. Spomenúť môžeme vitamín C, ktorý je veľmi citlivý na vyššie teploty. Čaj preto pred dochutením nechajte vychladnúť na teplotu, pri ktorej ho už budete popíjať (menej ako 50 °C až 60 °C). Príliš horúce nápoje majú navyše negatívny vplyv na sliznicu ústnej dutiny a pažeráka, preto by sme sa im mali úplne vyhýbať.
Pozri aj: Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!