Požívame ho v kuchyni na dennom poriadku. Na zjemnenie do krémovej polievky, do cesta na koláč, ale aj len tak na chlebík na raňajky. Maslo je naozaj univerzálnou ingredienciou a ak ho z nejakého dôvodu, napríklad zdravotného, zrazu nemôžete, nastáva problém. Nemusí to tak však byť, pretože my poznáme aj jeho alternatívy. Pozrite sa, čím nahradiť maslo pri varení a pečení!
Ako na pečenie bez masla
Možno sa to zdá ako nemožná úloha, no piecť bez masla sa naozaj dá. Keď ho potrebujete nahradiť, alternatíva sa vždy nájde. Maslo robí v koláčoch naozajstné divy. Táto ingrediencia urobí zo zákusku nadýchanú delikatesu a bez masla by sa mohlo stať, že bude koláč suchý a taký nijaký. Preto musíte ako alternatívu masla použiť niečo veľmi podobné, teda tuk alebo olej. Ako vhodnú náhradu masla sa preto odporúča použiť:
- Ghee maslo – typ číreho masla bez obsahu laktózy a kazeínu nahradí maslo v pomere 1:1 a dobre pracuje pri vysokých teplotách, má orechovú chuť.
- Kokosový olej – tiež nahradí maslo v recepte v pomere 1:1, pozor však na niektoré kokosové oleje, ktoré majú špecifickú chuť.
- Olivový olej – dá sa použiť ako náhrada masla, ale v pomere 3:4 (to znamená – menej olivového oleja ako masla). Má silnú chuť, je tekutý, preto ho môžete nahradiť v receptoch s rozpusteným maslom.
Vyskúšaj: Efektívne a lacné cvičenie so stoličkou: Odteraz už žiadne výhovorky!
Zdravšie náhrady masla
Existujú aj ďalšie alternatívy, ktorými v receptoch môžete nahradiť maslo, vo väčšine prípadov v pomere 1:1. Tieto náhrady však môžu v niektorých receptoch fungovať dokonale, v iných zasa nie. Vo všeobecnosti sa dajú použiť do cesta koláča, muffinov, cookies, brownies a rôznych ovocných a zeleninových chlebíkov.
- Rozmixované avokádo – dobre funguje v kombinácii s čokoládou a kakaom.
- Tekvicové pyré – používajte v pomere 3:4.
- Jablkové pyré – recept bude vďaka nemu sladší, preto uberte z cukru.
- Roztlačené banány – sú veľmi sladké, preto pridajte menej cukru.
- Orechové maslá – sú vysokokalorickou náhradou masla a majú výraznú chuť.
- Grécky jogurt – použite len v prípade, že nie ste alergickí na laktózu.
Zbohom, margarín
Odborníci na výživu bijú na poplach pred jednou náhradou masla, ktorá je síce konzistenčne najlepšia, no najmenej zdravá. Vystríhajú pred margarínom, po ktorom by ste nemali siahnuť za žiadnych okolností, pretože obsahuje nebezpečné trans tuky. Okrem toho jedlu nedodá ani požadovanú chuť, ani textúru. Preto by ste mali použiť ako náhradu masla jednu zo zdravších alternatív vymenovaných vyššie.
Pozri aj: Je detox zdravý či klam?! Názor odborníkov na „očistu” ťa prekvapí