Ovocie cherimoya: Najzdravšie, ale život ohrozujúce?! Aká je pravda?

Ovocie cherimoya, ktorému sa hovorí aj Annona cherimola (lat. Annona cherimoya) či dokonca cukrové jablko, možno nazvať skutočne rozporuplným ovocím. Paniku totiž spôsobujú semienka tohto ovocia, o ktorých sa hovorí, že sú jedovaté. Je to však skutočne tak? Treba sa tohto ovocia obávať a strániť alebo je absolútne neškodné? Ak vás zaujímajú odpovede, nájdete ich v nasledujúcom článku.

Dostupná aj na Slovensku

Cherimoyu už dnes nájdete aj v ponuke slovenských obchodných reťazcov, takže ju môžete ochutnať bez toho, aby ste sa museli vydať na dobrodružnú exotickú výpravu. Rastie v horách, prevažne v Ekvádore, Peru a Kolumbii, ale bez problémov si cherimoyu môžete vypestovať aj doma, v kvetináči. Stačí si zasiať jedno čierne semeno plodu, ideálne na jar.

Pôda potrebuje viac živín a dostatok slnka. Ide vraj o najlahodnejšie a najchutnejšie, dokonca údajne aj najzdravšie ovocie na svete. Má arómu, pripomínajúcu banány.

Pozri aj: Zero waste v kuchyni: Spotrebuj zeleninu od vňate až po koreň!

annona cherimola

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyzerá a ako chutí?

Plody sú zelené, asi 10 cm veľké, tvarom pripomínajúce hrušku a dužina cherimoye je krémovej farby aj konzistencie. A čo samotná chuť? Tá je síce sladká, ale rozhodne nie mdlá či nevýrazná. Naopak, ide skutočne o lahodný zážitok. Cítite v nej banány, ananás, hrušku, karamel aj jahody súčasne. Ide doslova o prírodou namiešaný koktejl tých najlepších chutí.

 

My Slováci sme si cherimoyu poslovenčili na anonu trojlupienkovú, Česi si ju zase počeštili na čerimoju. Na slovenské a české trhy sa ovocie dováža najmä zo Španielska, Kanárskych ostrovov a z Izraela.

ovocie čerimoja

Zdroj: Shutterstock®

Čo s ňou?

Stretnúť sa môžete tak s čerstvým ovocím ako s džúsmi, džemom alebo zmrzlinou. Cherimoya vám takisto dokonalo ozvláštni bežný ovocný šalát či smoothie nápoj. Toto tropické ovocie a to sa mu naozaj nedá odoprieť, je skutočne vitamínovou bombou. Dužina cherimoye je totiž plná draslíka, vlákniny, vitamínu A, B6 a vitamínu C vo veľkom množstve.

 

Pokiaľ ide o cukry, v cherimoyi je ich naozaj statočne – vyše 20 % (sacharóza a fruktóza). No a čo spomínané semená cherimoye? Áno, skutočne sú smrteľne jedovaté, preto ovocie konzumujte tak, že celý plod rozkrojte na polovicu, lyžičkou vydlabte dužinu a z nej odstráňte čierne semená. Nemusíte sa báť, vyberajú sa veľmi ľahko.

 

Prečítaj si: Milenka: Nechaj sa zlákať svetom prepychu, bohatstva a moci!

semená cherimoye

Zdroj: Shutterstock®

Môžu teda ohroziť náš život?

Čo je však dôležité zdôrazniť, semená cherimoye sú jedovaté jedine vo veľkom množstve (v jednom plode ich býva priemerne 30). Zároveň sa nemusíte obávať, že by ste ich pred konzumáciou prehliadli, pretože jedno semeno je zhruba jeden a pol centimetra veľké. Mimochodom, v Amerike sa týmito semenami zabíjajú parazity.

TIP: Ak nejde šupka z dužiny dole ľahko, je to znak, že plod ešte nie je dostatočne zrelý. Zároveň plod nesmie byť tvrdý – vtedy je taktiež nedozretý. Pri izbovej teplote vám však bez problémov dozreje.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

13.09.2018 11:44

Toto ovocie ma riadne prekvapilo.

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

17.09.2018 10:20

Ani som nepoznala také ovocie. Zasa som o niečo múdrejšia :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.