Ako v prípade mliek, ani pri maslách už dávno neplatí, že maslo je len jedno. Kedysi sme maslo vnímali len ako „to vyrobené zo živočíšneho mlieka“, dnes to už však rozhodne neplatí. Preto vás zrejme neprekvapí, že vám dnes predstavíme maslo, ktorého základ tvoria jedni z najobľúbenejších orechov – kešu. Ak ich máte rady aj vy, potom vám kešu maslo určite „padne do noty“. Zistite o ňom viac a povýšte svoje raňajky na vyššiu úroveň!
Bude sa ti páčiť: Je arašidové maslo zdravé? Zisti, ako pôsobí na organizmus!
Maslo, ktoré stojí za našu pozornosť
Po obľúbenom arašidovom masle čoraz viac našej pozornosti púta aj kešu maslo. A niet divu. Veď tak ako jeho základná surovina – oriešky kešu – aj maslo chutí naozaj unikátne a vynikajúco. Navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín, takže veľmi často po ňom siahajú predovšetkým športovci. Okrem bielkovín v kešu masle nájdete aj sacharidy, vlákninu, fosfor, horčík, železo, zinok, vitamín C, ako aj zdravé tuky. Neobsahuje žiadne konzervačné látky, umelé dochucovadlá, arómy, sladidlá, oleje ani soľ.
Kde sa dá zohnať?
Maslo z kešu orechov vzniká opražením a namletím týchto orieškov do masla jemnej a lahodnej konzistencie. Kešu maslo si môžete zakúpiť buď na internete alebo v predajniach so zdravou výživou, pričom v ponuke ho nájdete aj obohatené o čokoládu, vanilku či kokos, prípadne len také samotné. Určite po ňom siahnite najmä vtedy, ak ste vyznávačkami aktívneho života, pretože vám rýchlo a zaručene doplní potrebnú energiu. Kešu maslo môžete využiť ako nátierku alebo si z neho odjesť pár lyžičiek len tak, pre chuť a doplnenie energie. :-)
Neprehliadni: Aké sú účinky arašidov? Mnohé z nich ťa určite prekvapia
Ako ho ešte kombinovať?
Výborne chutí aj v kombinácii s čerstvým ovocím, ako zálievka na šalát, prípadne si ho môžete pridávať do nápojov či do varenia jedál a pečenia koláčov. A čo kalórie? Sto gramov kešu masla v sebe ukrýva okolo 2600 kJ a 620 kcal. Pre porovnanie, sto gramov arašidového masla má približne 2500 kJ a sto gramov klasického živočíšneho masla až cez 3000 kJ. Jeho výrazným benefitom je naozaj výborná a lahodná oriešková chuť. Okrem toho má schopnosť znižovať v tele hladinu zlého cholesterolu. Podporuje zdravie srdca, dokonca prospieva kvalite pokožky a vlasov a samozrejme, výrazne pomáha pri budovaní svalovej hmoty. Kešu maslo je potrebné skladovať na suchom a chladnom mieste. Je vhodné tak pre vegetariánov, ako aj vegánov a neobsahuje žiadne alergény.