Gumené staré rožky budú ako čerstvé: Stačí poznať tento trik!

Aj vy patríte k tým, ktorí si kupujú pečivo do zásoby, aby ste nemuseli chodiť do obchodu každý jeden deň? Ak ÁNO, tak predpokladáme, že časť kúpeného pečiva dávate do mrazničky a vyberiete vtedy, keď ste to predchádzajúce už skonzumovali. Alebo sa mýlime? Ak sa aj vám stáva, že vám pečivo z obchodu nevydrží dlho čerstvé a už po jednom dni je gumené, tak musíte poznať tento trik. Vďaka nemu pečivu a hlavne rožkom vrátite čerstvosť a v priebehu niekoľkých chvíľ bude opäť chrumkavé ako práve privezené od pekára.

ako skladovať pečivo

Zdroj: Shutterstock®

Ako oživiť pečivo?

Vrátiť rožkom ich čerstvosť nie je vôbec zložité. Ak ste tento trik doposiaľ nepoznali a staré rožky používali na výrobu domácej strúhanky, tak teraz sa to zmení. Gumené rožky, ktoré sa ťažšie konzumujú stačí jemne potrieť vodou, položiť na plech vystlaný papierom na pečenie a vložiť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po 5 minútach by mali byť rožky opäť chrumkavé ako čerstvo upečené.

Pozor, takto „oživené“ pečivo je potrebné ihneď skonzumovať. Nie je vhodné ho opäť skladovať a skonzumovať o deň či dva. Mohla by sa na ňom vytvoriť potravinová pleseň alebo by mohlo hneď stvrdnúť.

Nepodceňujte správne skladovanie pečiva

Dôležite je tiež vedieť, ako správne pečivo skladovať, aby si udržalo svoju čerstvosť. Naše babičky by vám dozaista odporučili jeho zabalenie do bavlnenej utierky a skladovanie na suchom mieste. Dnes sú k dispozícii rôzne drevené chlebníky, ktoré mnohí odporúčajú na skladovanie chleba i rožkov. Aj v tomto prípade však platí, že pečivo by malo byť zabalené v bavlnenej utierke alebo vložené do bavlneného vrecúška. Neodporúča sa skladovanie pečiva v mikroténovom vrecúšku a dokonca ani v papierovom.

Ak sa pečivo u vás dlho „neohreje,“ tak ho pokojne môžete skladovať akokoľvek. Dôležité je, aby vrecúško nebolo nijako porušené – to znamená, že by v ňom nemala byť diera, ktorá by zaistila prísun vzduchu do vrecúška. Vzduch totižto urýchľuje tvrdnutie pečiva.

Pozri aj: Degenerácia makuly je častým problémom vo vyššom veku. Ktoré bobule prispejú k jej prevencii?

krutóny do polievky

Zdroj: Shutterstock®

Čo pripraviť zo staršieho pečiva?

Staršie pečivo je možné rýchlo „oživiť,“ no nie každý je milovníkom takto zachráneného pečiva. Predsa len už nemusí byť každému po chuti. No ak máte doma staršie pečivo, tak ho pokojne ešte využite na prípravu rôznych pokrmov. Ako prvé môžete nechať rožky úplne vyschnúť a stvrdnúť – následne ich pomeľte alebo postrúhajte a spravte si domácu strúhanku, ktorú následne viete v kuchyni ešte zužitkovať.

  • Domáca plnka – gumené rožky nakrájajte, pridajte k ním vajíčka, opečenú slaninku, korenie, petržlenovú vňať a máte rázom hotovú plnku, ktorou môžete naplniť kura a upiecť v rúre. Surovú plnku tiež môžete vložiť do vrecúška, previazať a dať uvariť.
  • Žemľovka – máte radi sladké obedy? Skvele! Pripravte si napríklad domácu žemľovku s tvarohom a jablkami.
  • Pizzové rožky – rozrežte rožky na polovicu, potrite zmesou kečupu zmiešaného s pizza korením, pridajte na vrch plátok šunky a posypte nastrúhaným syrom. Preložte na plech vystlaný papierom a dajte zapiecť do rúry. Rýchla večera je na stole behom pár chvíľ.
  • Rožok v mlieku – poznáte túto mňamku z detstva? Stačí starší rožok nakrájať, zaliať mliekom a dať zohriať do mikrovlnnej rúry. Ak máte radi sladké, tak neváhajte pridať aj kryštálový alebo vanilkový cukor. Síce sa postupne rožok v mlieku rozmočí, no ak budete rýchlejší, pochutnáte si na zaujímavej kombinácii chutí. Môžete pridať aj mak zmiešaný s práškovým cukrom.
  • Krutóny do polievky – staršie rožky nakrájajte a opražte na suchej panvici. Krutóniky sú skvelé do polievok, ako je napríklad tekvicová polievka, brokolicová, hrášková a pod.
  • Domáce „bake rolls“ – rožky nakrájajte na kolieska a potrite zmesou z olivového oleja, paradajkového pretlaku, pizza korenia alebo iného korenia (z oboch strán). Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 12 až 15 minút (prípade aj menej – v závislosti od rúry).
  • Hranolky – nakrájajte si rožky na dlhé pásiky a potrite ich zmesou z olivového oleja, cesnaku a vegety. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 10 minút.

Inšpiruj sa: Aké majú hroznové jadierka účinky? Z hrozna ich už nevypľuješ!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
2 komentárov
Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.02.2022 17:31

mám radšej chlieb, lebo podľa mňa sú už aj čerstvé rožky gumené

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.02.2022 20:55

Presne vždy ich využijem takto a keď už nie tak ich dam sušiť na strúhanku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE