Vegánske Vianoce: Ako zvládnuť toto obdobie napriek životnému štýlu?

A je to tu. Čas, kedy slnko zapadá veľmi skoro, je nám čoraz väčšia zima, v nákupných strediskách to praská vo švíkoch, kuriérske či prepravné spoločnosti nestíhajú, my vypekáme perníčky a deti sa už nevedia dočkať, kedy si na adventnom kalendári otvoria okienko s číslom 24 a Ježiško im prinesie po hojnej štedrej večeri darčeky. Čo však my, dospelí vegáni? Kapor s majonézovým šalátom to asi nebude. Občas je skutočne ťažké odolať všetkým koláčom a tradičným jedlám, ktoré sú plné vajíčok a mliečnych výrobkov. My sme pre vás pripravili tipy, ako toto tradičné obdobie zvládnuť aj bez porušenia nášho životného štýlu.

Pozri aj: Rasca čierna: Objavte jej blahodárne účinky

vegánske vianočné medovníky

Zdroj: Shutterstock®

Vianočné pečivo

Medovníky, linecké pečivo, vanilkové rožteky, zázvorníky a všetko ostatné vianočné pečivo. Ako si ho "povegánčiť"? Ide to úplne jednoducho a nikto nespozná rozdiel. Dnes už existujú domáce náhrady vajec, ako napríklad jablkové pyré či rozsekané chia alebo ľanové semienka s vodou. Mlieko hravo nahradí voda, prípadne rastlinné „mlieko“. Máme otestované, že najlepšie je na varenie práve ovsené, pretože je podobné konzistenciou aj vlastnosťami kravskému mlieku.

zemiakový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Majonézový zemiakový šalát

Toto poznáme, vajíčko natvrdo a aby to nestačilo, ešte aj s majonézou z vajec v jednom jedle. Ako to nahradím? Čo povie rodina? Najchutnejší a najpraktickejší recept je použiť vegánsku majonézu alebo si urobiť svoju vlastnú z kešu orieškov. Medzi originálne ingrediencie tohto šalátu patrí, bohužiaľ, aj vajíčko, ktoré tam však nedáme a namiesto neho použijeme čiernu himalájsku soľ. Tá nám dá aspoň chuť vajec vďaka svojej silnej sírovej aróme.

tofu pre vegánov

Zdroj: Shutterstock®

Kapor/iná ryba

Ryba. Pár dní nám pláva vo vani a zrazu zmizne. V lepšom prípade po príchode domov putuje rovno do chladničky. Zabrániť tomuto sa dá a nestojí to o nič viac úsilia ako typicky obaliť a vypražiť podkovičky z kapra. Riešením je tofu, robi alebo seitan s morskými riasami, ktoré mu dodajú ‚rybaciu‘ chuť. Ak chceme tradičné vyprážané podkovičky, vždy sa dajú tieto náhrady mäsa vyrezať do požadovaného tvaru a obaliť ho v morských riasach, múke, „vajíčku“ z drvených ľanových semienok a strúhanke, prípadne namiesto trojobalu použiť len múku a červenú papriku.

Toto sú základné tipy a triky ako prežiť vianočné sviatky a tradície po vegánsky. Musíme si však uvedomiť, že Vianoce nie sú len o jedle a strese z toho, čo budeme jesť. Prežime pokojné chvíle v rodinnom kruhu bez ubližovania ľuďom a zvieratkám. 

Odporúčame: Omega 3 masté kyseliny - dôležité pre vaše zdravie

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2018 12:08

uf, náročné, niečo možno, ale všetko asi nie...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.12.2018 21:53

Dobré tipy, ako toto tradičné obdobie zvládnuť aj bez porušenia nášho životného štýlu.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

20.12.2018 22:01

Môj syn neje mäso,ostatné našťastie áno.Tiež občas rozmýšľam,čo navariť.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

21.12.2018 12:26

Dcéra je vegetariánka, nie je problém uvariť so, pripraviť Vianočnú večeru. Ja jem všetko, ale rada s nou budem stolovať jej menu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.