O tom, že by sme mali obmedziť jedenie mäsa na minimum sa hovorí už azda z každej strany. Neskutočne tak pomôžeme našej planéte ale v neposlednom rade aj sami sebe a svojmu zdraviu. Vzdať sa mäsa úplne a stať sa tak vegetariánom alebo dokonca vegánom, to je pre mnohých ľudí úplne nepredstaviteľné. Ak sa pýtate, či existuje niečo medzi vegetariánstvom a jedením mäsa, čítajte ďalej!
Základ je flexibilita
Niekto o tomto štýle stravovania sa bude zrejme počuť prvý raz, no flexitariánstvo naozaj existuje. Vyznávajú ho tí, ktorí si mäso nevedia odoprieť úplne, no jedia ho úplne minimálne, teda vo veľmi obmedzených množstvách. Slovo flexitariánstvo (po anglicky flexitarian) vzniklo zo slov flexibilita a vegetariánstvo. To napovedá, že sa zakladá na jedení prevažne stravy na rastlinnom základe s prímesou umierneného množstva mäsa.
Inšpiruj sa: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!
Lifestylová diéta
Zatiaľ čo vegetariánstvo je striktné vyradenie mäsa zo svojho života a strava len z rastlinného pôvodu, vegánstvo nedovoľuje ani iné potraviny živočíšneho pôvodu ako vajcia či syry, ktoré vegetariánstvo naopak povoľuje. Flexitariánstvo nie je ani vegetariánstvo, ani vegánstvo – nemá striktný počet kalórií ani jednotlivých makronutrientov, ktoré musíte denne prijať a považuje sa skôr za lifestylovú diétu.
Flexitariánstvo pre svoju flexibilitu naberá na popularite a považuje sa skôr za možnosť viesť zdravší život. Odborníci dokonca hovoria aj o potenciálnych zdravotných benefitoch, ktoré môže prinášať. Hovorí sa o znižovaní risku vzniku ochorení srdca a celého kardiovaskulárneho systému, rakoviny, diabetu a môže dokonca pomôcť prispieť k chudnutiu.
Pozri aj: Ako si prečistiť cievy? Týchto 7 potravín pomáha predísť infarktu!
Základy flexitariánstva
Napriek tomu, že striktné pravidlá pri flexitariánstve neexistujú, existujú určité odporúčania, vďaka ktorým môžete využívať jeho výhody naplno. Keď sa stanete flexitariánom, vaša potrava by mala byť takmer úplne rastlinného pôvodu – najviac by ste teda mali jesť ovocia, zeleniny. Pre zdravú a vyváženú diétu by ste sa mali zamerať na bielkoviny rastlinného pôvodu, najmä zo strukovín či orechov. Obmedzujte rafinovaný cukor v sladkostiach aj polotovary, z času na čas si doprajte kvalitné mäso (najlepšie hovädzie alebo chudé hydinové) a nezabúdajte ani na zdravé sacharidy v podobe celozrnných potravín. Keďže vegetariánom a vegánom veľmi často chýbajú dôležité zložky v potrave, menovite vitamín B12, omega 3 mastné kyseliny, zinok, železo a vápnik, mali by sa zamerať na doplnenie týchto zložiek do tela z rastlinných zdrojov.