Nejedna z nás ich skúšala. Ako oddeliť žĺtky od bielkov alebo ako pripraviť dokonalé stratené vajce... Virálne triky s vajíčkami sa po internete šíria rýchlosťou svetla a my sa ani nečudujeme.
Vajíčka sú totiž skvelým zdrojom bielkovín, sú superpotravinou a navyše chutia väčšine populácie, okrem tej vegánskej. My sme zisťovali či tieto triky naozaj fungujú a či sa ich naozaj oplatí vyskúšať.
Stratené vajce z plastu
Stratené vajce je azda najväčšou výzvou, čo sa prípravy vajíčok týka. Je však nesmierne chutné a milujú ho najmä fanúšikovia ikonického raňajkového jedla – vajce Benedikt.
Väčšinou sa pripravuje v rozvírenej horúcej vode v hrnci s troškou octu, pričom musíte žĺtok starostlivo baliť do bielka, inak nebude dokonalé.
Zaujme ťa: Umenie z machu - táto trendy bytová dekorácia očarí aj teba!
A najmä pre náročnosť tejto techniky vzniklo virálne video, ktoré tvrdí, že dokonalé stratené vajce pripravíte v uzatvárateľnom plastovom vrecku. Pointou je vnútro vrecka potrieť troškou oleja, rozbiť doň vajíčko, uzavrieť ho a ponoriť ho do vriacej vody na pár minút. Pozor však na to, aby sa vrecko nedotýkalo hrnca, vrecko by sa mohlo roztopiť. Použiť môžete aj celkom obyčajnú potravinovú fóliu ako vo videu vyššie.
A záverečný verdikt? Tento trik naozaj funguje, ak je pre vás stratené vajce výzvou, vyskúšajte ho pripraviť takto.
Žlté vajce natvrdo
Je vraj efektnejšie aj chutnejšie. Vajíčko ešte pred varením poriadne pretraste, aby ste premiešali jeho obsah a vzniklo vám tak žlté vajíčko, samozrejme, po jeho uvarení natvrdo. Ako to vyzerá v praxi sa pozrite vo videu vyššie.
A záverečný verdikt? Aj keď vo videu vidíte, že sa trik podaril, dôkladným skúmaním sme zistili, že tomu nie je vždy tak. Tento trik by sme teda nepovažovali za zaručený, a tak by sme naň všetky úspory radšej nestavovali.
Oddeľujú sa lepšie studené
Pre mnohých ľudí je výzvou aj oddeľovanie žĺtkov od bielkov. Často sa totiž stáva, že v bielku skončí kúsok neželaného žĺtka, čo môže skompromitovať celý bielkový sneh, ktorý potrebujete do koláča. Po internete sa šíri typ, vďaka ktorému údajne oddelíte bielky od žĺtkov rýchlo, bez námahy a bez nehôd. Tento typ sa zakladá na poznaní, že studené vajce má tuhší bielok aj žĺtok a oddeľovať teda musíte vajce, ktoré ste práve vybrali z chladničky.
A záverečný verdikt? Tento trik naozaj funguje. Ak máte teda problém s oddeľovaním bielkov a žĺtkov, tak ho vyskúšajte.
Odporúčame: Videorecept: Kuracie špízy so slaninou a cuketou
5 komentárov
Zdenka Sabanošová
06.04.2021 13:04Dobrá rada
Elena Švachová
04.04.2021 21:18Už viem,čo budem mať zajtra na raňajky - STRATENÉ VAJCE vo fólii !! :-)
Mária Reibergerová
31.03.2021 12:40zaujímavý článok
Katarína Konečná
31.03.2021 09:58žlté vajce natvrdo som ešte neskúšala, ale ani nebudem, lebo mne sa viac páči klasicky uvarené vajíčko, keď ho rozkrojíte a je také krásne žlto biele
Ľubica Šťastná
31.03.2021 06:23Žlté vajce natvrdo som ešte neskúšala, vďaka!