Baví nás objavovať a skúšať nové recepty, ktoré sú niečím iné, netradičné a pre mnohé z nás neznáme. Po monkey bread prichádzame s ďalšou pochúťkou pochádzajúcou zo zahraničia. Lemon curd alebo citrónový krém nie je až taký bežný, ale je možné zohnať ho aj v obchode. No ak si ho chcete uvariť sami, tak neváhajte – určite sa v kuchyni nestratí. Ba naopak, trúfame si povedať, že sa zje tak rýchlo, že ho začnete pripravovať oveľa častejšie.
Lemon curd alebo teda citrónový krém sa častokrát prirovnáva k marmeláde s kyselkavou chuťou. Skvelé na ňom je, že ho môžete skladovať v chladničke a vytiahnuť ho z nej zakaždým, keď dostanete chuť na niečo kyselkavé. Tak sa pustite spolu s nami do jeho prípravy.
Vyskúšaj aj: Videorecept: Kuracie špízy so slaninou a cuketou
Na citrónový krém budeme potrebovať:
- 2 BIO citróny
- 115 g masla
- 2 vajíčka
- 200 g kryštálového cukru
Príprava takého citrónového krému, pochádzajúceho zo zahraničia a známeho pod názvom lemon curd, nie je vôbec zložitá. Je však potrebné krém neustále miešať, aby ste omylom z neho nespravili citrónovú omeletu.
Najskôr si teda nastrúhame citróny (najemno) – do krému ide kôra a potom si ich odšťavíme. Do väčšieho hrnca si dáme vodu a do menšieho zase ostatné ingrediencie okrem vajíčok. Vytvoríme si v podstate vodný kúpeľ, v ktorom necháme roztopiť maslo spolu s cukrom a necháme spojiť s citrónovou šťavou a kôrou.
V extra miske si rozmiešame vajíčka a postupne ich zamiešame do zmesi v hrnci. Všetko miešame metličkou dovtedy, kým krém nezhustne. Po dovarení prelejeme krém do sklenenej uzatvárateľnej nádoby a necháme vychladnúť. Takýto lahodný citrónový krém je skvelý na palacinky, lievance, ale aj do krémov, zákuskov alebo tort. Dokonca si lemon curd môžete zamiešať do jogurtu, natrieť na toast a pod.