Už o niekoľko dní si spoločne so svojimi blízkymi sadneme za štedrovečerný stôl, na ktorom nebude azda v žiadnej slovenskej rodine chýbať zemiakový šalát. Či už v tento sviatočný večer obľubujete klasický alebo majonézový šalát, mali by ste poznať základné a všeobecné triky, ktoré zaručia, že ho jednoducho nepokazíte. Je čas na to, aby sme vám prezradili, ako na vianočný zemiakový šalát bez jedinej chybičky.
Krok číslo 1: Správny výber
Pri zemiakovom šaláte máme rôzne preferencie. Niekto miluje zemiaky v ňom pevnejšie, zatiaľ čo niekto ich zbožňuje úplne rozvarené. Všetko samozrejme závisí od správneho výberu zemiakov. Ak neviete, po akých v obchode siahnuť, zvoľte tie označené ako šalátové zemiaky, teda zemiaky typu A. Pamätajte, že tento typ zemiakov sa tak rýchlo a jednoducho nerozvarí. Na šaláty sú vhodné aj zemiaky typu B, známe aj ako univerzálne zemiaky s múčnatejšou štruktúrou, ktoré sa rozvaria o niečo viac ako tie A-čkové.
Náš tip! Ste zemiakový analfabet a abecedné označenie vám nič nehovorí? V niektorých obchodoch nájdete aj popis šalátové zemiaky, s ktorým nemôžete šliapnuť vedľa.
Odporúčame: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!
Krok číslo 2: Tepelná úprava
Zemiaky na šalát sa väčšinou varia v šupke vo vriacej vode niekoľko desiatok minút podľa toho, aké veľké zemiaky sú. V prvom rade nikdy nepodceňujte silu osolenej vody, v ktorej sa zemiaky varia. Dobre osolená voda zaručí to, že zemiaky budú ochutené aj zvnútra aj zvonka. Varenie zemiakov na šalát v neosolenej vode má za následok zlú chuť zemiakov, ktorú nezvráti už ani profesionálny šéfkuchár.
Ďalšou dilemou býva, koľko variť zemiaky, aby boli uvarené rovnomerne, aby neboli rozvarené a naopak ani príliš tvrdé. Kľúčom je vložiť ich ešte do studenej vody. Mnohí ľudia zemiaky dávajú do hrnca, až keď voda vrie, čo má väčšinou za následok nerovnomerne uvarené zemiaky – v strede tvrdé a zvonka kašovité. Ak si nie ste istí, kedy zemiaky zliať, skúšajte do nich pichať vidličkou. Keď ňou jednoducho prejdete až do stredu zemiaku, sú hotové.
Náš tip! Do jedného hrnca vkladajte vždy zemiaky približne rovnakej veľkosti. Všetky tak budú uvarené rovnako.
Krok číslo 3: Bezchybná príprava
Zemiaky sú uvarené a čo teraz? Opäť závisí od toho, aký šalát idete pripravovať, no pri každom druhu si dajte záležať na tom, aby ste zemiaky nakrájali na takmer rovnaké kúsky. Čo sa ďalšej prípravy týka, pri majonézovom šaláte si dajte záležať na úplnom vychladnutí zemiakov a urobte tak, aj keď pripravujete klasický zemiakový šalát, ktorý nemá byť vôbec rozvarený. Ak naopak chcete, aby bola konzistencia šalátu mierne kašovitá, zemiaky povarte o čosi dlhšie, ošúpte ich a tiež nakrájajte ešte za tepla. Následne ich zalievajte horúcou zálievkou. Tento postup zabezpečí to, že zemiaky dokonalé vsajú chute zo zálievky a aj to, že pustia trocha svojej textúry do zálievky.
Náš tip! Každý zemiakový šalát musí odstáť. Najlepšie spravíte, ak ho pripravíte deň vopred.
Inšpiruj sa: Tipy na vianočné darčeky pre neho: Vyber niečo originálne!