Koľkokrát ste sa už zobudili s pocitom, že váš žalúdok pláva na vode? Je nám nevoľno, zo všetkého nás ťaží a celkovo naše telo nie je v poriadku. Ochorenia spojené s trávením, či už nadúvanie, hnačka, žalúdočné kŕče či nadmerná plynatosť sú u žien až šesťkrát častejšie ako u mužov.
Aby sme uľavili nášmu tráveniu, je potrebné vylúčiť potraviny, ktoré spôsobujú tieto nepríjemné reakcie. Čas od času by sme ani tak nemali vylučovať potraviny z jedálnička, ale naopak do neho pridávať. Práve tie, ktoré nám budú viac nápomocné ako škodlivé.
S trávením nám pomôže škorica, ovsené otruby, avokádo, papaya a pod. Tieto potraviny vám nastolia úľavu a pokoj.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte zdravšiu formu prípravy hranolčekov
Papáya
Tradične sa používa na vredy, žalúdočnú nevoľnosť, pálenie záhy a hnačku. Papáya obsahuje papaín, prírodne tráviaci enzým, ktorý pomáha rozbiť potraviny, ktoré môžu dráždiť žalúdok.
Ovsené otruby
Sú významným zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. (Rozpustná sa rozpúšťa vo vode, nerozpustná nie) Je potrebné prijímať oba typy na zažívacie zdravie. Bonus: ovsené otruby znižuju hladinu cholesterolu.
Jablká
Nielenže sú s vysokým obsahom nerozpustnej vlákniny, sú tiež bohaté na pektín a iné enzýmy, ktoré pomáhajú rozobrať a zbaviť telo dráždivých častíc potravy. Máte citlivý žalúdok? Skúste ich pečené, nie surové.
Odporúčame prečítať: Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov
Škorica
Tradične sa používa na liečbu rannej nevoľnosti a hnačky. Škorica je účinná aj pri rozbíjaní bublín plynu. Môžete ju nasypať na slané pokrmy (ako kura), ale aj na tie sladké (jablkový koláč).
Fenikel
Táto bylina je prírodným liekom proti plynatosti, čo je jeden z dôvodov, prečo často uvidíte fenikel pridaný v jedlách v indických reštauráciách. Pol lyžičky semien feniklu by malo stačiť na spokojné trávenie.
Avokádo
Výnimočne vysoký obsah draslíka, vlákniny a pre žalúdok priateľský (a pre srdce zdravý) olej pomáhajú udržať veci v tráviacom systéme v pohybe. Vyskúšajte naukladať niekoľko tenkých plátkov na sendvič namiesto svojej obvyklej nátierky.
Odporúčame tiež: Prečo by ste si nemali odopierať poobedné zdriemnutie?
5 komentárov
Jana Komadová
03.09.2016 21:52Skoricu používam aj jablká ostatné som nevedela
Marianna Rajniaková
08.08.2016 07:37pravda, máme vyskúšané niektoré z nich
Alena Hocková
07.08.2016 17:42Určite zaradím do svojho jedálnička. Škoricu milujem, a keď mi aj takto pomôže, niet čo dodať :-)
Soňa Krátka
07.08.2016 10:52...je dobré vedieť
Iveta Moravčíková
07.08.2016 09:59výborný článok